Jeg havde egentlig købt den fine kagevimpel (fra denne Etsy-butik), inden jeg havde besluttet hvilken kage jeg ville bage til min fødselsdag. Så på sin vis kom den til at bestemme kagen. Tænkte nemlig, at den ville gøre sig bedst på en høj og helt hvid kage.
Så da jeg stødte på en klassisk ‘Celebration Layer Cake’ i et nummer af Martha Stewart Living (jep, det læser jeg, min nu ‘not-so-secret-shame’), vidste jeg at det skulle være den. Dog bruger Martha noget særligt tryllemel, for da jeg havde bagt de to kagebunde, var de ikke tilnærmelsesvis så høje, som dem på billedet i bladet, så måtte altså bage en til for at få kagen høj nok. Opskriften skal altså ganges med halvanden, hvis man ønsker en høj kage.
Jeg tilsatte også lidt revet citronskal til dejen, for synes nemt at vanillekage med vanillefrosting, bliver en anelse kedeligt. Det var en usandsynligt hed sommerdag i mit køkken og derfor blev frostingen for varm og løb nærmest af kagen. En tur i køleskab havde gjort underværker, men jeg havde kagesultne gæster at fodre og smagen var heldigvis i top.
Alt i alt (og på trods af alt mit brokkeri) en rigtig nem, enkel, køn og velsmagende kage. Bare husk at lave frostingen i forvejen og kom den på køl, hvis den skal laves på en varm dag ;)
KLASSISK AMERIKANSK FØDSELSDAGSKAGE – 10-15 personer
TIL BUNDENE
115 g smør, blødgjort
4,7 dl hvedemel
1 spsk bagepulver
3,5 dl sukker
3 store æg ved stuetemperatur
2,4 dl sødmælk
kornene fra 1 stang vanille
evt. reven skal fra 1 øko-citron
FROSTING
115 g smør, blødgjort
115 g cream cheese (Philadelphia), ved stuetemperatur
12 dl flormelis
0,6 dl sødmælk
kornene fra 1/2 stang vanille (eller vanillepulver, -ekstrakt eller lign.)
NB! Hvis du ønsker en stivere frosting, der er til at dekorere med (lave swirls og mønstre) brug da op til dobbelt så meget flormelis (tilsæt indtil ønsket konsistens er nået).
- Forvarm ovnen til 175 grader og smør to runde kageforme på ca. 20 cm i diameter.
- Rør mel og bagepulver sammen og stil det til side.
- Pisk smør og sukker sammen med en håndmixer på medium hastighed til alt er samlet, hvid og luftigt. Ca. 1-2 min.
- Tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt mellem hvert æg.
- Sæt mixeren på laveste hastighed og tilsæt melet lidt efter lidt til alt er samlet, men heller ikke længere.
- Tilsæt mælk og vanille (og citronskal) og pisk til det lige akkurat er samlet.
- Del dejen ligeligt mellem de to forme og glat toppen med en kniv eller spatel.
- Bag kagerne til de er gyldne og man kan stikke en tandstik eller lign. i, uden at der kommer dej med op. Ca. 30-35 min.
- Lad kagerne køle af i formene på en rist i ca. 15 min. Vip derefter kagerne ud på risten og lad dem køle helt af sådan.
- FROSTING: Pisk smør og flødeost sammen med en håndmixer på medium til høj hastighed til det er cremet og luftigt. Ca. 1 minut.
- Sæt hastigheden lidt ned og tilsæt flormelis 2,5 dl ad gangen og pisk det grundigt ind efter hver gang.
- Tilsæt mælk og vanille og pisk til det bliver helt luftigt, ca. 3 minutter. Hvis det ikke skal bruges med det samme, så dæk det til med plastikfilm . Det kan opbevares på køl i op til en uge (jep, skulle have lavet det dagen før ;)).
- Lad frostingen opnå stuetemperatur inden den skal bruges og pisk den derefter på lav hastighed til den er blød og luftig.
- Placér en kage på et kagefad og spred ca. 2,5 dl frosting ud over den. Læg den anden kage ovenpå. Dæk toppen og siderne med den resterende frosting.
- Servér og nyd :)
ENGLISH RECAP: My take on a classic birthday layer cake. And a lesson remembering to make (and refrigerate) frosting in advance when using it on a hot summer day ;) Similar recipe here.