Opskrift: Klassisk amerikansk fødselsdagskage


Jeg havde egentlig købt den fine kagevimpel (fra denne Etsy-butik), inden jeg havde besluttet hvilken kage jeg ville bage til min fødselsdag. Så på sin vis kom den til at bestemme kagen. Tænkte nemlig, at den ville gøre sig bedst på en høj og helt hvid kage.

Så da jeg stødte på en klassisk ‘Celebration Layer Cake’ i et nummer af Martha Stewart Living (jep, det læser jeg, min nu ‘not-so-secret-shame’), vidste jeg at det skulle være den. Dog bruger Martha noget særligt tryllemel, for da jeg havde bagt de to kagebunde, var de ikke tilnærmelsesvis så høje, som dem på billedet i bladet, så måtte altså bage en til for at få kagen høj nok. Opskriften skal altså ganges med halvanden, hvis man ønsker en høj kage.

Jeg tilsatte også lidt revet citronskal til dejen, for synes nemt at vanillekage med vanillefrosting, bliver en anelse kedeligt. Det var en usandsynligt hed sommerdag i mit køkken og derfor blev frostingen for varm og løb nærmest af kagen. En tur i køleskab havde gjort underværker, men jeg havde kagesultne gæster at fodre og smagen var heldigvis i top.

Alt i alt (og på trods af alt mit brokkeri) en rigtig nem, enkel, køn og velsmagende kage. Bare husk at lave frostingen i forvejen og kom den på køl, hvis den skal laves på en varm dag ;)

KLASSISK AMERIKANSK FØDSELSDAGSKAGE – 10-15 personer
TIL BUNDENE
115 g smør, blødgjort
4,7 dl hvedemel
1 spsk bagepulver
3,5 dl sukker
3 store æg ved stuetemperatur
2,4 dl sødmælk
kornene fra 1 stang vanille
evt. reven skal fra 1 øko-citron

FROSTING
115 g smør, blødgjort
115 g cream cheese (Philadelphia), ved stuetemperatur
12 dl flormelis
0,6 dl sødmælk
kornene fra 1/2 stang vanille (eller vanillepulver, -ekstrakt eller lign.)

NB! Hvis du ønsker en stivere frosting, der er til at dekorere med (lave swirls og mønstre) brug da op til dobbelt så meget flormelis (tilsæt indtil ønsket konsistens er nået).

 • Forvarm ovnen til 175 grader og smør to runde kageforme på ca. 20 cm i diameter.
 • Rør mel og bagepulver sammen og stil det til side.
 • Pisk smør og sukker sammen med en håndmixer på medium hastighed til alt er samlet, hvid og luftigt. Ca. 1-2 min.
 • Tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt mellem hvert æg.
 • Sæt mixeren på laveste hastighed og tilsæt melet lidt efter lidt til alt er samlet, men heller ikke længere.
 • Tilsæt mælk og vanille (og citronskal) og pisk til det lige akkurat er samlet.
 • Del dejen ligeligt mellem de to forme og glat toppen med en kniv eller spatel.
 • Bag kagerne til de er gyldne og man kan stikke en tandstik eller lign. i, uden at der kommer dej med op. Ca. 30-35 min.
 • Lad kagerne køle af i formene på en rist i ca. 15 min. Vip derefter kagerne ud på risten og lad dem køle helt af sådan.
 • FROSTING: Pisk smør og flødeost sammen med en håndmixer på medium til høj hastighed til det er cremet og luftigt. Ca. 1 minut.
 • Sæt hastigheden lidt ned og tilsæt flormelis 2,5 dl ad gangen og pisk det grundigt ind efter hver gang.
 • Tilsæt mælk og vanille og pisk til det bliver helt luftigt, ca. 3 minutter. Hvis det ikke skal bruges med det samme, så dæk det til med plastikfilm . Det kan opbevares på køl i op til en uge (jep, skulle have lavet det dagen før ;)).
 • Lad frostingen opnå stuetemperatur inden den skal bruges og pisk den derefter på lav hastighed til den er blød og luftig.
 • Placér en kage på et kagefad og spred ca. 2,5 dl frosting ud over den. Læg den anden kage ovenpå. Dæk toppen og siderne med den resterende frosting.
 • Servér og nyd :)

ENGLISH RECAP: My take on a classic birthday layer cake. And a lesson remembering to make (and refrigerate) frosting in advance when using it on a hot summer day ;) Similar recipe here.

(Visited 4.541 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

25 Kommentarer

  1. Ja, ikke? Har tænkt mig at bruge den ige og igen. Og ellers kan man jo lave en lignende selv :)

 1. Tænker at to tynde strikkepinde, rød-hvid snor og lidt lækkert papir kan fremtrylle en lignende gang kagepynt – tak for inspiration ;))

  1. Ja tror helt sikkert at man kan lave noget lignende selv. Selv tak og god fornøjelse :)

 2. Hej Emily

  Jeg skal lige forstå det helt rigtigt – hvis man skal have den i tre lag, som din kage, skal man altså gange den opskrift du har lagt op med halvanden? Eller er den allerede ganget op? Den er ret fin :) Smaddergod idé med kagevimpel, sådan en vil jeg fremtrylle selv.

  Kh H :)

  1. Gang opskriften med 1,5 = 3 lag. Som den står nu = 2 lag. Husk at du så også skal bruge 3 forme af ens størrelse/bage den af flere omgange.

   Har lige set dine fine billeder :) Har du fået dem selv? Og er det ok at jeg viser et par af dem på bloggen?

   Kh.
   E

 3. Hej Emily :)
  Hvor ser den kage bare lækker ud! Jeg skal lave en kage til min lillesøsters fødselsdag, og jeg er totalt hooked på denne. Dog vil jeg gerne dekorere den med “swirls” lavet med an sprøjtepose – tror du, denne icing vil være stiv nok til dette, eller skal jeg ud i den decideret smørcreme? Og i så fald, vil en smørcreme så klæde kagen, eller vil dette blive for tungt? Håber du vil/kan svare på mine spørgsmål :)

  1. Denne er helt perfekt til det også. Den eneste grund til at min blev så blød, var at jeg lavede den på en af årets varmeste dage og det hele nærmest ‘smeltede’. God bagelyst :)

 4. Øv øv øv! Jeg lavede frostingen til at lave fine swirls, og den er helt flydende ligesom din på billedet :(

  1. Ih øv! Det er jeg rigtig ked af at høre. Min var helt stiv (som almindelig smørcreme/den frosting jeg kommer på cupcakes) inden jeg lagde kagen sammen, men fordi det var så varmt den dag ‘smeltede’ den. Det er jeg altså ked af!

  2. Havde du sat den på køl? Ellers prøv at køle den og derefter piske den med mere flormelis, til den er helt stiv (hvis skaden ikke allerede er sket) :)
   På nederste billede kan du se hvor fast den bliver af at komme på køl :)

   1. Hej Emily!
    Åh, hvor må du undskylde, hvis jeg lød helt sur i min besked, stod bare midt i kage-helvede fuld af frustrationer!
    MEN dramaet endte godt, for har heldigvis en kæreste, der kan holde hovedet koldt, når jeg ikke kan, og han fik hentet flormelis! Og selvom vi endte med at bruge dobbelt op på flormelis, så smagte den lækkert og så samtidig flot ud med rose swirls over hele kagen!! Så tak for opskrift :)

    1. Det er jeg SÅ glad for at høre og det skal du ikke tænke på. Kan levende sætte mig ind i hvor stresset man kan blive over sådan noget. GODT at det endte lykkeligt og hurra for kærester med kolde hoveder. Jeg skriver fluks ind i opskriften at mere flormelis er påkrævet, hvis man ønsker en fastere icing, der er til at dekorere med :)