Pigefødselsdag med kagekone… og Moules Frites og Gateau Marcel

Indlægget er udgivet i samarbejde med Goody Good Stuff

Jeg er ved at blive forfalden til mandagsfestivitas. I går stod den på galla til ELLE Style Awards og sidste mandag fejrede vi en af mine bedste veninders fødselsdag. Det gør altså starten af ugen lidt sjovere og nu pønser jeg på, hvad jeg skal lave af spas nu på mandag.

Men mens jeg lægger hjernen i blød, så er her lidt glimt og opskrifter fra sidste mandags umådeligt hyggelige fødselsdagmiddag, hvor jeg bidrog med en kagekone, pyntet med masser af slik.

Fødselsdagsbarnet diskede selv op med hvidvinsdampede muslinger, ovnfritter og Gateau Marcel og det gjorde hun godt.

Opskrifter på alle herlighederne nedenfor.

Og må jeg så anbefale jer at gøre noget lignende snarest? Fødselsdag eller ej. Og gerne på en mandag :)

Muslinger, rosé, mine yndlingskulhydrater (ovnfritter og bløde, søde fødselsdagsboller), kaffe og dejligt selskab. Det bliver ikke bedre.

Jeg bagte en kagekone i dagens anledning og fødselaren havde ønsket sig at den skulle bestå af klassiske, bløde fødselsdagsboller pyntet med glasur og slik.

KAGEKONE AF BOLLER – kan også laves til en kagemand ;)
5 dl mælk
25 g gær
2 æg
75 g sukker
15 g havsalt
900 g hvedemel
75 g blødt smør
evt. 2 tsk kardemomme

1 æg til pensling

 • Lun mælken i en lille gryde til den er ‘lillefingervarm’.
 • Smuldr gæren i en stor røreskål og opløs den i lidt af mælken.
 • Tilsæt resten af mælken, sukker og salt og rør.
 • Tilsæt æg og hvedemel (hold evt. lidt tilbage) og rør og derefter ælt dejen grundigt.
 • Tilsæt det bløde smør i små tern 1-2 ad gangen og ælt det ind i dejen. Det føles lidt som at massere dejen med smør.
 • Plop dejen tilbage i skålen og dæk den med et rent viskestykke og lad den hæve i 2 timer et lunt sted (uden træk!).
 • Når dejen er hævet, vendes den ud på et meldrysset bord, æltes igennem og deles i 4 stykker.
 • De 3 af disse deles så i 8 stykker og trilles til små boller. Det sidste stykke deles i 2 (hovedet og fletningen), hvorefter det ene deles i yderligere 3 stykker. Stykket til hovedet trilles til en stor bolle og trykkes let flad. De tre stykker til fletningen trilles til lange, tynde pølser og flettes.
 • Kagekonen ‘samles’ på en bageplade (se billederne) beklædt med bagepapir. Der skal være lidt mellemrum mellem bollerne, så de har plads til at hæve.
 • Mine bageplader var ikke store nok til at hun også kunne få ben, så dem lavede jeg separat på en plade for sig og ‘limede’ dem på med glasur efterfølgende.
 • Dæk hende til med et viskestykke og lad hende hæve til dobbelt størrelse. Ca. 1,5-2 timer.
 • Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag kagekonen ved 200 grader varmluft i 10-15 min. eller til den er gyldenbrun.
 • Lad kagekonen (eller -manden) køle helt af inden den pyntes.

Tip: Ved at fordoble mængden af gær kan man halvere hævetiden, hvis man er i tidsnød. Er man i god tid er det andet dog at foretrække, da det giver det bedste resultat og uden bismag af gær.

Slikket jeg pyntede med (og spiste ret så meget af undervejs) er fra Goody Good Stuff og det er et hit, skulle jeg hilse at sige. Især deres Sour Mix som jeg er blevet noget nær afhængig af. De grønne vingummibamser kan jeg dog ikke lide (det plejer at være de gule, men de er til gengæld gode), men al resten er prima!

Goody Good Stuff er vingummier som både kan spises af veganere, vegetarer, laktoseintolerante og folk der spiser glutenfrit. De er lavet med naturlige farver og smagsstoffer og indeholder ikke spor af nødder.

Vi pyntede kagemanden ved at ‘lime’ masser af slik fast med helt almindelig glasur. Og derefter dekorere yderligere med selvsamme glasur i en sprøjtepose.

Mmmmm…. Moules Frites :) Se min opskrift på hvidvinsdampede muslinger her og ovnfritter her (næsten nederst i indlægget).

Haps, haps, haps! Der blev spist muslinger og sladret til den helt store guldmedalje.

Penny var selvklart også med til pigefødselsdag.

Fødselsdagsboller med slik på OG Gateau Marcel (tung chokolademoussekage helt uden mel). Noget nær Himmerige!

GATEAU MARCEL – også til dem der ikke kan tåle gluten
200 g mørk chokolade, finthakket
200 g smør
200 g sukker
7 æggeblommer*
4 1/2 æggehvider*
smør til formen
sukker til formen

Pynt: kakao

 • Smelt chokolade og smør over vandbad. Det må ikke blive varmere end fingervarmt.
 • Hæld 2/3 af sukkeret i en skål med æggeblommerne, og pisk det hvidt og luftigt.
 • Pisk hviderne stive i en anden skål og tilsæt det sidste sukker undervejs.
 • Vend forsigtigt chokoladeblandingen sammen med de piskede æggeblommer.
 • Fold forsigtigt og gradvist de piskede hvider i blandingen til en glat masse.
 • Smør en springform med smør og drys formen med sukker. Det vil gøre det lettere at løsne kagen. Bank det resterende sukker af over vasken.
 • Hæld halvdelen af chokolademassen i formen og bag den i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter.
 • Stil imens resten af moussen på køl.
 • Efter 30 min. tages kagen ud af ovnen. Den vil falde lidt sammen bagefter, men det er meningen. Lad den køle helt af.
 • Fordel moussen på kagen og lad kagen køle af mindst en time. Drys den evt. med lidt kakaopulver og server.

*Brug evt. pasteuriserede æg, hvis du er utryg ved at bruge almindelige, da det kun er halvdelen af ‘dejen’/moussen, der bliver bagt.

(Visited 17.179 times, 12 visits today)

Skriv en kommentar

31 Kommentarer

 1. Åh hvor ser det hyggeligt ud!! Sådan en fødselsdag ønsker jeg mig også næste gang :D Har aldrig selv kastet mig ud i gateau marcel, det har min far altid stået for, men jeg ELSKER den kage!

 2. Uh hvor ville jeg ønske, at det var min tur til snart at have fødselsdag. Så diskede jeg helt sikkert også op gateau marcel og kagekone. Godt nok skal den slags være af brunsviger her på Fyn, men jeg har aldrig brudt mig synderligt om den famøse kage (shh, du må ikke sige det til nogen, så smider de mig bare af øen!), så jeg tror helt sikkert jeg ville foretrække de lækre boller i stedet. Må se om ikke jeg kan overtale nogle af mine sommerfødte veninder til det i stedet ;)

  // http://www.moonlitmadness.dk

  1. Elsker brunsviger OG boller ;)
   Hmm… ja, det må de kunne overtales til og ellers kan man jo ret beset godt bage en alligevel. Altså det er lidt utraditionelt, men tror ikke der er nogen der bliver sure! ;)

 3. Ej hvor er jeg vild med det mørkeblå stel – gad vide hvad det er for noget? Lækkert ser det ud, det hele :D

  1. Jeg har det selv i bordeaux og der står følgende bagpå: Enoch Wood’s English Scenery, Woods Ware, Wood & Sons, England :)
   Tak :)

 4. Det ser ud som den BEDSTE fødselsdag . gode aftener med veninder er noget af det bedste i verden!

  Da jeg har fødselsdag d. 14. december plejer jeg at servere luciaboller og/eller boller med revet appelsin og kardomme i. Men næste gang overvejer jeg at lave mig en bollekone – eller også skulle jeg overraske min søster med sådan en, når hun fylder år til sommer.

  1. Jaaaa gør det, der er altså noget herligt, barnligt over sådan en, der kan bringe smilet frem hos de fleste. Men luciaboller er nu også et hit! Måske det kan kombineres? :)

 5. Jeg er fuldstændig enig, elsker også at se mit snit til at snige mig til lidt pjank og hygge ind i hverdagene! Synes hurtigt weekenderne bliver så fyldte og pressede, og så er det rart i stedet at samles en dag efter arbejde. Det giver plus på velværekontoen!

 6. Hvor ser det bare knaldhamrende hyggeligt ud! Jeg har heldigvis fødselsdag om en måned, og håber også på, at kunne diske op med en masse hygge, omend det ikke bliver en pigefødselsdag, da alle mine piger bor på en anden ø :)
  Du er i hvert fald en god veninde, sådan at kreere lækre sager.

  1. Åh men er sikker på at ikke-piger også tager godt imod den slags ;)

   Jeg kan kun tage æren for kagekonen, resten havde fødselaren selv stået for :)

   God fødselsdag om en måned. Klem Emily

 7. Sikke en hyggelig fødselsdag, man bliver i godt humør bare af at se billederne. Jeg har selv fødselsdag om en lille måned, dog en tirsdag, men mon ikke også den lækre kagekone kan bruges på den dag. Opskriften er i hvert fald hapset, så håber at mit resultat kan leve op til din flot pyntede. I øvrigt en super ide at prøvesmage slikket, så man ved hvilke man skal undgå og hvilke man skal jagte :)

  1. Kagekoner duer bestemt også om tirsdagen! ;) Dejlig fødselsdag til dig når du kommer så langt <3

 8. hvor ser det bare hyggeligt ud, og sikke en sød kagekone, du har bagt :-) TUSIND tak for tippet om slikket, jeg kan hverken tåle gluten eller lactose, så du er en engel at anbefale det slik, tak <3
  Knus Katrine

 9. Ih, det ser dejligt ud!
  Hvor er din meget fine og afslappede ternede skjorte fra?

  /Caroline.

 10. Hej Emily.
  Jeg står og skal holde fødselsdag på næste fredag og er lidt i tidspres.. Har du nogen erfaring med hvor lang tid i forvejen man kan lave den lækre Gateau Marcel? :-)

  1. Desværre ikke erfaring, men et kvalificeret gæt vil være 1-2 dage i forvejen :) Tør næsten godt sætte mine penge på 2 dage, den er jo en tung og rig sag, der næppe bliver tør og som sikkert kun vil have helt fint af at sætte sig. Rigtig god fødselsdagsfejring :) Klem Emily

  1. Hej Anja, det bliver bedst hvis du gør det på dagen, så det vil jeg umiddelbart anbefale :) Kh. Emily

  1. Jeps :)
   Hvis du ikke har en digital vægt, der kan veje så småt, så kan du bruge ca. 1-1,5 tsk :)