Et helt rigtigt match

Skærmbillede-2015-10-06-kl.-09.43.25hunter3_zpsgge1zjlv

Min allerbedste og sødeste hundeven.

For snart 5 år siden mødte jeg Penny for første gang. Og selvom jeg nøje havde udvalgt opdrætteren og hendes mor, så var det hende, der valgte mig. Kuldets vildeste, lille laban, der stort set aldrig sov (der var webcam hos opdrætteren, så jeg kunne følge med), rullede sig sammen til en lille kugle og faldt i søvn i mit skød, da jeg første gang besøgte hvalpene og så blev jeg forelsket.

Og håbede at opdrætteren også var enig i at den lille, pletnæsede vildbasse, skulle bo hos mig.

my

Mit første møde med Penny. Benene og snudeskaftet er blevet noget længere siden ;)

Sådan endte det heldigvis og det er jeg mere end glad for. Måske det lyder underligt, men Penny er noget ganske særligt for mig. Min hundesjæleven og nok også min ‘once in a lifetime dog’. Den hund man har et helt specielt bånd med, der passer helt perfekt til en og hvor man forstår hinanden udover det sædvanlige.

pen1

Kan slet ikke forstå, at hun har været så lille <3

Det er klart at det altsammen er noget, der er blevet styrket henad vejen. Gennem al vores træning, gåture og løbeture. Ved at hun har været med mig overalt. Ved at være sammen og opbygge gensidig tillid. Ved at hun ved, at hun altid kan stole på mig og at jeg har hendes ryg. Men der er også noget ‘je ne sais quoi’ i det. Det dér man ikke lige kan sætte en finger på, men som føles helt rigtigt. Jeg kan slet og ret ikke forestille mig en hund, der ville passe bedre til mig.

Eller en sødere eller klogere hund. Hun er så sød og mild og samtidig noget af det kvikkeste.

natur1_zps8910a053

Dansk Kennel Klub har netop lanceret Købhund.dk, der hjælper dig til det helt rigtige hundematch.

Og selvom det er et helt særligt godt match (og nok egentlig også en masse arbejde, selvom det snarere har føltes som leg), så er det ikke rent held. Jeg havde sat mig grundigt ind i og overvejet hvilken hunderace, der passede til mig. Og brugt tid på at finde den rigtige opdrætter og de helt rigtige linjer.

plumse1

‘Lynet’, som jeg ynder at kalde hende, i fuld firspring og der hvor hun er allergladest: I høj fart og med legetøj i munden.

Jeg ville gerne have en glad, aktiv og sund hund, en jeg kunne gå og løbe lange ture med og også en jeg kunne træne en masse lydighed og tricks med. Og det fik jeg i min dejlige border collie.

Border collien er en super aktiv race, der nemt kan ende med at ‘kravle på væggene’, hvis ikke dens kæmpe behov for mental og fysisk stimulering bliver opfyldt. Men hvis man ellers sørger for at stille dens arbejdsiver, så er det verdens sødeste og nemmeste hund.

Men sådan er det faktisk med de fleste hunde. Dem der laver problemer er ofte fejl- eller understimulerede.

pen7

Penny var en ret nem, men noget hyperaktiv hvalp, der snildt kunne finde på (knapt så hensigtsmæssige) måder at underholde sig selv på, hvis jeg ikke gjorde det.

Det er derfor, det er så vigtigt, at vi vælger en hund, der passer til os og ikke mindst til det vi kan tilbyde den. Og at vi især overvejer det sidste.

Hvert år køber vi danskere tusindevis af hunde. Og hvert år bliver alt for mange af de hunde aflivet. I mange tilfælde fordi matchet er helt forkert og vi ikke magter den hund vi har fået. Måske fordi vi blev forelskede i en hvalp, men glemte at kigge på, hvad den ville ende med at blive for én, måske fordi vi blev vejledt for dårligt af den der solgte os hvalpen.

buddybox17_zpskkkxbpk1

Derfor har Dansk Kennel Klub netop lanceret Købhund.dk, der skal guide os til at vælge den hund, der passer bedst til os. Så vi kan få den rigtige hund og hundene kan få et godt og langt liv.

I samme åndedrag har de også lanceret et nyt mærke, der skal sikre mere tryghed og garanti for både hvalp og den nye ejer. Det bliver givet ved alle køb af hvalpe hos Dansk Kennel Klub og sikrer dig som køber følgende:

  • to-årig reklamationsret
  • sikkerhed for, hvem du handler med
  • tilsyn med opdrættere
  • veluddannede og engagerede opdrættere, der sikrer hvalpene en god opvækst
  • sikkerhed for hvalpens afstamning registreret i stambog
  • forældre til din hvalp er undersøgt for relevante arvelige sygdomme
  • hunden er id-mærket

hunter12_zps6btvih6p

Yndlingstricket.

Penny kan virkelig mange tricks, et af hendes favoritter er at gå ovenpå mine fødder. Mit yndlingstrick er et hvor hun ‘rydder op’ og kommer alt sit legetøj op i en kurv. Da hun var hvalp lærte jeg hende flere tricks om ugen og jeg lærer hende stadig noget nyt jævnligt for at stimulere hende mentalt, ligesom vi vedligeholder alle de gamle.

Der findes mange måder at have det skægt med sin hund på. Bliv inspireret og få gode råd og tips til træning på facebooksiden Et liv med hund.

hunter4_zpsb0iru7eb

Penny er købt hos en DKK-opdrætter og har DKK-stamtavle. For mig var det vigtigt at vide hvem hendes forældre var og at jeg også kunne lære om hendes linjer længere tilbage. Og at der ikke var arvelige sygdomme i familien.

Det kuld hun er fra, er et ‘solokuld’ og hendes mor bor nu i Norge, så jeg kan desværre ikke henvise til hendes opdrætter.

buddybox12_zps5xtapdmh

(Visited 4.337 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

33 Kommentarer

  1. Årh, Penny virker som den sødeste hund. Og jeg kan så godt genkende den relation man får til sin hund, det er virkelig noget helt særligt.

  2. Hej Emily,
    Dejligt med et hundeindlæg. Vi er selv ved at kigge på hund :-)
    Er lidt forvirret over det med DKK-mærke og -stamtavle. Hænger det sammen?
    Er der fx reklamationsret hvis hunden har DKK-stamtavle? Eller kun hvis kennelen har mærke? Og hvordan tjekker man det?

    1. Jeg tillader mig lige at svare på dit spørgsmål – jeg er selv DKK-opdrætter, og har været det de sidste 10 år :)

      DKK er en forkortelse, der står for Dansk Kennel Klub. Når du køber en hund med DKK-stamtavle er du sikret nogle rettigheder (men sørg for, at din opdrætter anvender en købskontrakt!), der sikrer både dine og hundens tarv. Der er f.eks. 2 års reklamationsret – præcis som køber du et tv. En hund bliver, på trods af sit levende væsen, stadig betragtet som en vare, og her gælder reklamationsretten. Det er dog vigtigt, at du sikrer dig at få en købskontrakt, men det burde anstændige DKK-opdrættere have. DKK følger reglerne udstedt af FCI – Fédération Cynologique Internationale. Det er en sammenslutning af kennel klubber over hele verden. FCI anerkender én kennel klub pr. nation, og i Danmark er det DKK. Der findes dog også også kennel klubben DRU, som dog ikke er anerkendt af FCI. Disse hunde har stadig stamtavler (men selvfølgelig ikke DKK, men DRU-stamtavler), men kan ikke blive udstillet på DKK-udstillinger, og de har andre racestandarder end DKK. I DKK fremavler man efter de racetypiske standarder, og hvis din hund ikke lever op til dette kan den f.eks. ikke blive avlsgodkendt. Om det er bedre eller ej at købe en hund fra DKK eller DRU (eller ingen af delene) det er jo et personligt smagsspørgsmål. Hos DKK er du i hvert fald sikret på flere måder rent lovgivningsmæssigt skulle din hund f.eks. risikere at fejle noget arveligt.

      Så for at svare kort på dit spørgsmål – en hund, der er avlet hos en DKK-opdrætter har (normalt) en DKK-stamtavle. Kuldet kan i hvert fald ikke få DKK-stamtavler medmindre forældredyrene er avlsgodkendt og følger raceklubbens regler for avl. Det kan være forskelligt fra raceklub til raceklub.

      Kh Jeanette

      1. Hej Jeanette.
        Tak for svar! Jeg var i tvivl om det “hang sammen” eller man godt kunne købe en hund med DKK-stamtavle uden at opdrætteren nødvendigvis havde dette mærke. Men som jeg forstår det på dig, vil en hund med DKK-stamtavle per definition være fra en DKK-godkendt opdrætter? :-)

        1. Dejligt at I hjælper hinanden og pøj pøj med hundefremtiden Christina :)

          Jeg tror det er sådan det forholder sig, men måske Jeanette kan hjælpe igen? Eller så tjekker jeg lige op. Dejlig dag til jer begge. Kh. Emily

          1. Det var så lidt :)

            Det er forstået rigtigt. En hund med DKK-stamtavle kan KUN komme fra en DKK-opdrætter for det er den klub og disses regler opdrætteren i så fald har valgt at avle efter. Der kan heller ikke komme en DKK-stamtavle på kuldet, medmindre begge forældredyr er avlsgodkendt hos DKK, og har DKK-stamtavler :) Så det hænger helt sammen. MEN en “DKK-opdrætter” kan godt lave et kuld uden stamtavler. Hvis f.eks forældrenedyrene ikke lever op til DKK’s avlsrestrektioner. Så kan der ikke komme stamtavlen på kuldet.

            Opdrættere kan ydermere have forskellige “mærker” om man vil. I dag SKAL alle nye kenneler have gennemgået en “opdrætteruddannelse”, og kan først efter dette ansøge om kennelnavn i DKK. Vores kennel blev oprettet inden dette krav, men vi har efterfølgende været på opdrætteruddannelsen, og har derfor lov til at have mærket “opdrætteruddannelse” på f.eks. vores hjemmeside.

            Men at en kennel opdrætter hos DKK er ingen kvalitetsgaranti. Jeg vil altid opfordre nye hundeejere (OG gamle) til at besøge kennelen inden I overhovedet beslutter jer for om I vil have hund derfra. Der er mange forskellige måder at opdrætte på, og mange forskellige slags opdrættere. Vi vil som opdrættere også selv gerne have besøg af folk inden vi lader dem få en af vores poder. Og være sikker på, at kemien er der imellem os og dem, så vi er sikre på, at hvalpen kommer ud i de rigtige hjem. Derfor vælger vi også uovertruffent, hvilke hjem de forskellige hvalpe skal ud i. Selvfølgelig med hvalpekøbernes ønske in mente – både hvad angår et bestemt køn eller hvis de f.eks. falder for en hvalp. Men vi arbejder meget for, at en hver hvalp kommer ud i et hjem, der opfylde hvalpens behov, så det netop ikke ender med at den måske “kravler på væggene” som Emily skriver det.

            Det blev igen til et mega langt svar! Håber du kom igennem den smøre!

            Mvh Jeanette

          2. Tak for (endnu) et godt svar Jeanette :) Kan mærke at du brænder for dit opdræt, så dejligt <3 Kh. Emily

  3. Godt indlæg :-)
    jeg har det på nøjagtigt samme måde med min kat Fanny. Jeg var på dyreinternatet for at kigge efter kat, og Fanny så mig. Hun var på sygeafdelingen, men det betød ikke at hun ikke kunne bruge både “arme” og “ben” for at fange min opmærksomhed. Hun kom med hjem og har styret huset siden. Alle de gode sidde/ligge pladser er overtaget af hende, hun har sin egen hylde i klædeskabet, hun er næsvis og lettere arrogant, men jeg er tosset med hende.!!

  4. Skønt indlæg om verdens nok dejligste dyr :) Min kæreste og jeg er ved at forberede os på at købe hund om et års tid – har du gode tips til bøger/blogs, hvor man kan blive klogere på træning og tricks?

    Og i en helt anden retning – det kunne være super fedt med en opdatering i hudplejeafdelingen – hvad bruger du, og hvad fungerer for dig? Det kunne være god inspiration til ønskesedlen :)

    Tusind tak for at invitere indenfor på din fantastiske blog, det er en fornøjelse at læse med hver eneste gang.

    1. Helt enig :)
      Prøv at tjekke ‘Kikopup’ på Youtube, dogtraining.dk, Superhund af Mary Ray. Så er der i alle tilfælde lidt at begynde med :)

      Jeg bruger primært Avène og Rudolph Care, du kan læse mere under kategorien ‘Skønhed’: http://emilysalomon.dk/category/skoenhed/, men skal nok komme med en opdatering snart.

      Tak for rosen og tak for at du læser med <3 Kram Emily

  5. Min allerbedste hundeven, Gaston, er lige blevet to år forrige uge, og hver eneste dag vi har haft ham har ham beriget mit liv… Som alle andre hvalpe/unghunde har han til tider også være skide irriterende, men for pokker hvor giver han meget glæde :)

    Vi havde sagt, at hvis vores venners hund engang skulle have hvalpe, så ville vi have en af dem. Det endte så med at blive et gadekryds, efter hun blev passet hos overboen, men det er vi rigtig godt tilfredse med… En glad hund med et dejligt sind, og en hund lige efter vores hoved.

  6. Hej Emily og Penny,

    Jeg er nok det man kalder en ‘passiv tilskuer’ i blogverdenen da jeg aldrig kommenterer på opslag, men…

    Først og fremmest: Hvor er det dejligt for dig at have sådan en flot og dygtig hund!

    Og så til andet: For tre dage siden hentede min kæreste og jeg vores skønne lille Cocker Spaniel PENNY :-) hun er blue roan – stort set med samme aftegninger som din Penny.

    Vi har købt hende via DKK og har rigtig meget glæde af købhund siden da vi er førstegangs ‘forældre’ i hundeverdenen.

    Ville bare lige dele min lille glæde med dig og glukke lidt over at de er navne søskende :-)

    1. Åh hvor dejligt at du havde lyst til at dele Signe og tillykke med din lille Penny! Håber at I bliver rigtig glade sammen <3 Klem Emily

  7. Kære Emily
    Det glæder mig først og fremmest, at dit hoved støt og roligt er på vej tilbage til livet igen. Rart!
    Og så vil jeg gerne rose dig for at være den hundeven du er. Du forstår din hund, og du har hende ikke kun på dine præmisser. Det er så fint, og jeg bliver vildt glad af at læse om jeres symbiose-liv sammen. Jeg har mennesker tæt på, som bare ikke forstår deres hunde og ikke gider sætte sig ind i dem. Og hvor bliver jeg trist og dårlig til mode, når jeg ser en hund, som i den grad er frustreret og mangler omsorg og stimulering – og tilmed får skyld og skældud for at være urolig og umulig. Købhund.dk (og din tilgang til de firbenede skønheder) burde alle tage seriøst!! TAK!

  8. Hvor er købhund.dk genialt! Jeg er i gang med at researche hvilke racer der kunne passe til mig, og hvad jeg skal købe om cirka et år og denne hjemmeside er jo et perfekt redskab.
    Jeg ville dog nok ikke købe en racehund, men bruge det som et pejlemærke til hvilke blandinger jeg kunne ønske mig.
    Jeg er vokset op med blandingshunde og vi har altid haft nogle skønne og stærke hunde med et godt sind, men det er jo en smagssag hvad man mest er til.

    1. Så dejligt at du kan bruge det Heidi og synes det lyder så fornuftigt at bruge det som pejlemærke. Blandingshunde indholder jo netop noget fra de racer, de er ‘blandet af’ (noget mange glemmer), så det er alletiders at sætte sig ind i det som du planlægger :) Vi har også haft dejlige blandingshunde i min familie, så det skal man slet ikke kimse ad heller. Ønsker dig al mulig held og lykke med din fremtidige hundeven <3 Klem

  9. Hej Emily. Penny er en rigtig skøn og fin hund – forstår godt at du holder så meget af hende :-) Kh Maiken

  10. Hvor er det bare helt rigtigt og nogle gode tanker, du gjorde dig om at få hund. Jeg har selv marsvin og jeg ser ofte folk, der sætter deres marsvin til salg, fordi “børnene har mistet interessen” og det gør mig så ked af det, at forældrene ikke vil tage ansvar for dyrene og lærer børnene, at levende dyr også kan indgå i “brug-og-smid-væk”-kulturen. Jeg bliver også så sur, når man vælger at sige, at man ikke har pladsen – hvorfor f*** fik man så dyrene til at starte med? Ja, alle kan komme ud for uheldige situationer, hvor man ikke kan have sine dyr længere – pludselig skilsmisse, som resulterer i hjemløshed, pludselig opstået allergi for dyret eller lignende – men langt de fleste tilfælde går på, at man slet og ret ikke magter dyret længere. Og det er så synd. Derfor er det virkelig bekræftende at læse dette indlæg om de tanker, du har gjort dig i forbindelse med købet af Penny! Det er så tydeligt, at du holder af hende og ser hende som en del af familien.

    http://satinawandel.dk

    1. Tak skal du have Satina. Og helt enig mht at der kan ske pludselige ting, der ændrer ens vilkår og livssituation, men der er heldigvis som regel en anden løsning end at aflive dyret selv i disse situationer og man skylder dyret at afsøge de muligheder. Knus til dig og marsvinet

  11. Skønne skønne billeder :-) Jeg bliver altid så glad når du poster billeder af Penny, en smuk og glad hund.
    Hvis vi skulle have hund, ville jeg helt sikkert tjekke købhund.dk, og jeg ville ALDRIG købe en hund fra en uden papirene i orden! Man har hørt alt for mange grimme historier.
    God dag :-)
    /Camilla – http://Cfashion.dk/

    1. Ja det er såmænd ikke fordi jeg har det mindste imod blandingshunde eller at adoptere end hund, vi har i min familie haft begge dele, men jeg vil for alt i verden undgå hundehandlere og ‘hvalpefabrikker’ og det er man sikret på denne måde :) Kh. Emily

  12. Kære Emily & Penny.

    Tak for et dejligt indlæg – har selv en border collie og vi ELSKER dine Penny indlæg :-)

    Kunne godt tænke mig at spørge til, hvordan du har lært søde Penny selv at rydde op?

    1. Så hyggeligt at høre :)

      Det er også et skægt trick! Der er flere elementer i det: At hunden kan hente og holde en genstand og at den kan lægge den ned i en kurv/balje. Først lærte jeg hende at trykke snudet mod bunden af kurven for sig. Derefter lærte jeg hende at hente en ting og komme hen til mig med den. Så satte jeg de to ting sammen. Altså lod hende hente en ting og havde kurven tæt foran mig. Du kan evt. prøve at søge på det på Youtube, der findes flere gode tutorials til hvordan man kan lære hunden det. Min favoritkanal til inspiration til hundetræning og tricks er ‘Kikopup’. God træningslyst :) Klem Emily

  13. Hej Emily
    Sikke et dejligt indlæg! Penny og du virker som det helt perfekte match, jeg kan godt forstå du er så glad for hende.

    Mine søskende og jeg fik overtalt mine forældre til at få en hund for 7 år siden. Den sødeste og sjoveste Golden Retriever med det mildeste sind :-) Det er utroligt hvor meget glæde og grin sådan et væsen kan bringe ind i en familie, og jeg glæder mig (sådan helt alvorligt talt) mindst ligeså meget til at se ham, som resten af min familie når jeg kommer hjem på besøg :-)

    1. Ja, det er helt vildt hvor meget de er glædesspredere sådan nogle hunde :) Selv på kedelige grå regnvejrsdage kan de få en til at smile stort fordi de bare har så stor optur over de mindste små ting :) Kram til jer

  14. Sikke et dejligt indlæg – jeg blev helt rørt af at læse det, din kærlighed til hende lyser jo langt væk :) jeg er selv vokset op med hund og savner sådan at have en firbenet bedste ven nu hvor jeg ikke længere bor hjemme. Jeg glæder mig til det en dag bliver tid til at få hund igen!

    1. Det kan jeg godt forstå Mette, det er altså også noget af det bedste, selvom det også kræver meget tid. Klem og god weekend!

  15. Dejligt Penny-indlæg ❤️

    Held og lykke til alle de kommende hvalpeejere…..
    Står selv med 5 mdr gammel aktiv hvalp, heldigvis er det nr 2, så den “gamle” på 3 år hjælper godt til!
    Hundehvalp er ikke altid fryd og gammen, i hvertfald ikke hjemme hos os

  16. Sikker et dejligt indlæg! Har selv en bomuldshund, efterhånden en lidt ældre herre, som også er noget så glad for tricks! Måske du kan dele ud af nogle tricks ideer, for jeg er løbet lidt tør (desværre!)? :-)