Læseklub: Gennemblødt (Diskussion)

gennembloedt3

Den har fået lidt på frakken den her bog, men jeg kunne egentlig ret godt lide den. Måske den er lidt til den rabiate side på nogle punkter. Måske den provokerer og sætter sit emne (lige vel meget) på spidsen. Men helt ærligt, så syntes jeg, det var ret interessant og forfriskende. Og tankevækkende ikke mindst.

Da jeg valgte den til læseklubben og talte med nogle bekendte om den, var deres reaktion “Hvorfor har du valgt den, man gider da ikke tale om menstruation og slet ikke læse om det”. Der kom vist også et enkelt “Det er da ulækkert”. Og det gjorde mig egentlig lidt godt gammeldags sur og provokeret. For hvorfor er det, at menstruation er “ulækkert” og sådan et tabu? Det er bl.a. de spørgsmål bogen tager fat i og det skal den have ros for. Hvis I spørger mig.

gennembloedt1

For kald mig bare hippie, – og jeg advarer lige på forhånd, nu bliver det lidt privat – men jeg hører altså til dem, der er glad for min menstruation. Den er for mig et tegn på, at alting fungerer som det skal. En velkommen, månedlig reminder på, at jeg er i orden. At jeg er en kvinde, der kan producere børn. Det er lige før, jeg vil gå så vidt som til at sige, at jeg er lidt stolt af den. Og jeg kunne aldrig, aldrig finde på at kalde den ‘mit lort’. Tværtom.

Jeg synes til gengæld virkelig det er skræmmende hvor mange af os, der egentlig ikke ved akkurat hvordan vi fungerer, endsige hvordan den prævention vi benytter os af, påvirker vores krop. Ligesom jeg synes det er døduhyggeligt at mange piger og kvinder bevidst (og på lægens anbefaling tilmed) ved hjælp af p-piller, springer deres menstruation over i månedsvis.

gennembloedt2

Indtil for ganske nylig var jeg en hel del skrappere til detaljerne, når det kom til næste sæsons trends end detaljerne i den menneskelige reproduktion. Det er pinligt at indrømme, men sandt. Og fordi jeg taler med mine veninder om emnet (og menstruation ;)), så ved jeg, at jeg ikke er alene.

Bevares. Vi har helt styr på de store linjer, men når det kommer til enkeltdelene omkring vores egen cyklus’ software og hardware er vi clueless.

Og det samme gør sig gældende i forhold til hvad de bind/tamponer osv. vi betaler for i dyre domme og som kommer direkte i kontakt med vores hud og slimhinder, er lavet af. Mange af os går (meget!) op i, hvad vi smører på huden i form af cremer og deslige. Det skal være rent og naturligt og uden det ene og det andet. Mens vi slet ikke skeler til, hvad vi kommer mellem benene.

gennembloedt4

Jeg kunne godt lide Gennemblødt for at få mig til at studse lidt over alt det. Og for at gøre mig lidt klogere på mig selv. For at være skæg imens og ikke mindst for alle de små, herlige bidder og anekdoter fra masser af forskellige menstruerende kvinder.

Hvad syntes I om Gennemblødt? I er selvfølgelig også mere end velkomne til at byde ind omkring emnet, selvom I ikke har læst den.

(Visited 2.770 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

29 Kommentarer

 1. Jeg har ikke læst den (men vil gerne!), jeg har bare en enkelt, menestruationsrelateret opfordring: PRØV en såkaldt menestruationskop (kaldes også f.eks. ladycup o. lign). Der er ikke mærkelige ting i, det er miljøvenligt (man smider ikke masser af enormt ressourcekrævende bomuld i skraldespandek hver måned), det er billigere og det er praktisk, at man kun skal ordne menestruationsrelaterede aktiviteter ca. to gange om dagen. Prøv!

 2. Man er vel ikke sikker på at kunne få børn, bare fordi man har menstruation? Det er jeg ret sikker på jeg har hørt engang, fordi så ville kvinder jo også vide, når de ikke kan få børn, fordi de ikke menstruerer.

 3. Jeg kan ikke forstå, hvorfor du synes, at der er noget galt med at man springer p-pille-pauser over for på den måde at udskyde sin blødning. Når man er på p-piller, får man jo netop ikke rigtig menstruation, eftersom p-piller forhindrer ægløsning, og en rigtig menstruation er ægget, der stødes ud. Den blødning, man får på p-piller er altså en kunstig og på ingen måder nødvendig blødning.

  1. Hej Anita, for mig personligt ville det være helt underligt. Jeg vil gerne kunne mærke min krop inkl. hormonelle svingninger. Jeg bruger det som et pejlemærke for mit velbefindende. Og dette er et udtryk for min personlige mening omkring emnet. Jeg kender så mange piger der slet ikke kan kende deres krop og dens mekanismer, når de stopper med p-piller (efter måske 10-15 år). Og som ville ønske de havde sat sig bedre ind i det/havde overvejet andre præventionsformer. Men for nogle (rigtig mange) er det den helt rigtige type prævention. Man skal gøre det der føles rigtigt og fungerer for en selv :) Det jeg egentlig bare gerne vil opfordre til er at man sætter sig ind i det og tager stilling og det lyder som om du har gjort netop det :) Kh. Emily

 4. Hvorfor er det uhyggeligt at springe sin menstruation over? For mange kvinder er menstruation jo ligmed smerter og ubehag, hvorfor skal man døje med det hver måned når man ikke behøver? Og som du selv skriver, har de fleste læger jo ikke et problem med det. Hvorfor synes du så, du har lov til at dømme det?

  1. Jeg hører også til en af dem, der kan blive lidt ærgerlig over, at nogle vælger at skippe deres menstruation, når man lige føler for det. Men det gælder selvfølgelig ikke, hvis det er af de årsager, som du beskriver. Det er så synd, at nogle skal kæmpe med voldsomme smerter, opkast osv. Der hvor min ærgrelse opstår er når der ikke er en grund til det, andet end at det bare ikke lige passer ind i planerne.

 5. Gennemblødt er nu tilføjet min ‘vil læse’-liste på mofibo :-) Jeg forstår heller ikke, hvorfor menstruation skal være sådan et tabu.

 6. Jeg kunne godt lide den. Den satte virkelig nogle tanker i gang og kan også godt mærke at den har rykket noget i mig. For jeg synes ikke det kan være rigtig at det er sådan en ting vi ikke kan snakke om og synes er vildt pinligt. Så jeg forsøger at lade værre at sætte andre synonymer på min menstruation, og skjule hvad det er og hvordan det påvirker mig, for det er jo helt naturligt. Ikke at jeg gik rundt og gemte på det før og ikke ville snakke om det, men det blev ofte til “det månedlige” og jeg tog meget hensyn til mænd, som ofte er sarte omkring det emne. Det er slut nu. Det er ingen som dør af at der bliver sagt menstruation. :)

 7. Jeg har brugt min “mooncup” i over 10 år – altså siden jeg var 16 år. Dengang var der slet ikke samme fokus på det område, som der er i dag, så mine veninder syntes ærlig talt at det var noget fjollet noget, men jeg endte med at få overtalt flere af dem til at give det en chance og de er alle så glade for det!! :) :) :)

 8. Forfriskende indlæg! – så vigtigt man passer på sig selv og forstår hvad sker i ens krop.
  For et halvt år siden stoppede jeg på p-piller(efter 20 år!) fordi min veninde havde gjort det et par måneder tidligere og som hun sagde så “fik hun sig selv tilbage” efter hun stoppede.
  Jeg var nysgerrig, og jeg må indrømme at jeg har aldrig haft det bedre – er mere glad, mindre moody og det føles lidt som om en sky er lettet fra mit sind. SÅ UNDERLIGT – men jeg vil anbefale det alle.
  Deraf kommer der så en diskussion/problematik om prævention og der har jeg så lavet elaborate research på bæredygtige og tynde kondomer – svært at finde og lidt skulle man igennem – men all worth it!
  Til sidst er jeg desuden skiftet til menstrationskoppen og det er simpelthen et fantastisk produkt!
  Tak for at bringe emnet frem.

 9. Enig med de andre. FORFRISKENDE! Man skal kunne snakke om menstruation, det er noget af det mest naturlige i verden.

 10. Reagerer også på det med at springe menstruationen over – det generer jo ikke nogen, og ændrer ikke dine chancer for at blive gravid sidenhen, og giver såvidt vides ikke øget risiko for sygdomme i underlivet el lign.

  Det, nogen bliver provokeret af, må være den forskellighed man betragter sin krop med? Nogen vil gerne fungere helt naturligt, andre vil gerne benytte sig af muligheden for at slippe for det bøvl+eventuelle gener der er forbundet med menstruation.

  Vi bør være tolerante overfor hinandens forskellighed, sålænge vi ikke generer nogen med det vi gør, synes jeg! Bum!

  Kh Kristina (som er læge, men ikke beskæftiger sig menstruation i faglig henseende)

  1. Hej Kristina,

   Det er jeg for så vidt enig med dig i. Det eneste jeg ønsker at sparke lidt til, er at kvinder i almindelighed sætter sig ind i hvad der sker dernede og i deres krop generelt og hvordan den valgte prævention påvirker dem. Det er min klare opfattelse at alt for mange slet ikke ved det. Og bliver mægtigt overraskede når de så stopper med eksempelvis p-piller eller andet med hormoner og deres hud/cyklus/krop i almindelig pludselig ændrer sig dramatisk.

   Kh. Emily

   1. Ps. Benedikte får skrevet, det jeg prøver at sige, på fineste vis længere nede i tråden :)

 11. Jeg har ikke læst med, men jeg har de seneste år tænkt meget over emnet.
  Jeg er desværre en af dem som virkelig har bøvlet så ufatteligt meget med min menstruation og kan også byde velkommen til en ulidelig migræne inkl. opkast og tre sygedage hver gang jeg har min menustration. Derfor er jeg også blevet anbefalet af min læge og noget jeg glædeligt følger kun at have min menustration hver tredje måned. Men at det er ubelejligt når man er yngre kan jeg måske godt forstå. Men jeg tror det er fordi det er så tabubelagt blandt yngre drenge. For jeg kan huske vi piger vi snakkede om det sammen og synes det var sejt når man fik sin menustration. Men fandt drengene ud af det, eller at man havde bind og tamponer i tasken så blev man gjort til grin. Men mine veninder fra dengang og jeg vi holdt fast og det tror jeg har hjulpet mig meget i min opfattelse af at menustration er et okay ord og man behøver ikke pakke det ind i andet.

  Jeg er også blevet meget bevidst om hygiejneprodukter da jeg har meget følsom hud. Hvis man ikke lige er til sådan en menustrationskop, så kan jeg anbefale GingerOrganic. Dansk mærke som producerer økologiske hygiejneprodukter der forhandles i Føtex og Bilka.

 12. Som en pige/kvinde/dame på vej til at blive læge, hvor man jo selvfølgelig lærer ret indgående og detaljeret om dette emne, så sætter jeg rigtig meget pris på den viden, det har givet mig ift. at kende mig selv og cyklus bedre, hvorfor det lige er, at det gør ondt, hvordan virker præventionsmidler med hormoner helt præcist, og hvad gør det ved én. Jeg har ikke læst denne her bog, men jeg har intet problem ved at tale om det og finder det ikke ulækkert. Det er jo det naturligste, men uanset hvor mange gange, man pointerer det, så vil en del piger/kvinder alligevel betragte det som en slags fremmedgjort del af dem selv, fordi det føles som et onde. Det, der også bekymrer mig mest, er nok den manglende viden ift. de bivirkninger, der kan følge med præventionsmidler og bind/tamponer. Da jeg kender piger med både blodpropdannelse i lungerne pga. p-piller og TSS(toxisk shock syndrom) pga. tamponer, så synes jeg, at man – som du nævner – bør overveje denne del af sig selv ligeså meget, som man gør med den creme, man smører på huden, eller den mad, man putter i munden.
  Det er selvfølgelig ikke for sjov, når nogle bliver nærmest syge i den periode af måneden, fordi det rammer dem så hårdt. Det er forståeligt, at man i samarbejde med sin læge vil prøve at finde en løsning på det. Man skal altid opveje for og imod. Giver det en større livskvalitet, at man kan benytte p-piller, der reducerer smerter, blødningsmængde, feber og opkastning(for ja, der er nogle, der har det så slemt), eller hører man til dem, der sagtens kan leve med den måde, som det er på, og måske kan have sig en kobberspiral uden hormoner og ikke har et problem med at benytte en menstruationskop? Det er værd at tage stilling til noget, der er så essentiel en del af en selv og ens både månedlige cyklus og livscyklus og finde ud af, hvad ens egne behov er, og hvad man vil udsætte sin krop for. Og ikke være bange for at italesætte, hvor nemt man har det med det, eller hvor dårligt man har det med det.

  1. Hej Benedikte,
   Nu hvor du selv nævner kobberspiral og menstruationskop, kunne jeg rigtig godt tænke mig at vide, om det kan lade sig gøre at bruge koppen, selvom man har kobberspiral? Det har jeg nemlig, og tør ikke helt give mig i kast med det, før jeg ved om er “sikkert” i forhold til spiralen. Jeg har spurgt min egen læge, men hun kunne ikke give mig et svar – måske kan du? :)

   1. Hej Mette,
    Det er ikke noget, som jeg er ekspert i, desværre. Ud fra egen erfaring kan jeg sige, at jeg selv har den kombination, du nævner. Jeg har brugt kop i halvandet år samtidig med kobberspiral, og jeg har ikke oplevet nogle problemer. Man skal være opmærksom på ikke at trække koppen ud med undertryk(man kan ligesom “punktere” det vakuum, der opstår) og så kontakte læge, hvis man oplever nogle smerter ifm. med anvendelse af koppen. Desuden er det en god ide, at man ved brug af spiral er i stand til at kontrollere, om snorene sidder, som de skal, da det er enindikation for, om spiralen er korrekt placeret. Jeg håber, at det kan hjælpe dig. :-)
    Hilsen Benedikte

   2. Hej Mette
    Jeg arbejder som sekretær hos en gynækolog i København i mit sabbatår.
    Der husker jeg at hun fortalte at man ikke kan bruge menstruationskoppen samtidig med spiral. :)

 13. Jeg har ikke læst bogen og kommer nok heller ikke til det, for jeg føler, at jeg har et ret afslappet forhold til menstruation og kan slet ikke genkende fra mit eget liv, at det skulle være tabu at tale om. Men sådan er det selvfølgelig ikke alle, der har det, og hvis den kan hjælpe nogen, er det jo kun godt.

  Men jeg reagerer lidt på det, du skriver med, at din menstruation er et tegn på, at du er “i orden” og kan producere børn. For det første er det ikke nødvendigvis tilfældet – en meget kraftig menstruation kan f.eks. være (men er naturligvis langt fra altid) tegn på, at du har større risiko for at abortere. For det andet synes jeg, at det er en lidt uheldig antydning over for de kvinder, der kæmper med barnløshed, at de ligesom er en smule defekte. Er sikker på, at du nok ikke mener det sådan, men studsede bare lidt over det. Og jeg kan helt sikkert også mærke på min menstruation, hvornår jeg behandler min krop godt, og hvornår jeg presser den for meget, så i den forstand er jeg enig.

  1. Det var slet ikke hensigten at det skulle kunne tolkes sådan og du har selvfølgelig helt ret i at det ikke nødvendigvis er lig med at alt er i orden. Min egen menstruation er lige netop meget følsom overfor hvordan jeg behandler min krop og derfor er den blevet et parameter for om jeg er sund og passer godt på mig selv. I de perioder hvor jeg gør det, kommer den på klokkeslet. Det hører selvfølgelig med til historien :) Klem Emily

 14. Altså jeg er temmelig lykkelig for at min cyklus ikke er gået i gang efter min fødsel for to år siden. At bruge halvdelen af måneden på først pms, og så blødning og smerter med alt det ubehag der følger med, det magter jeg bare ikke, hvis jeg kan blive fri.
  Så jeg takker min krop (og langtidsamning) for ikke at have sat gang i hele det show igen, endnu.

 15. Denne bog levede slet ikke op til de forventninger jeg havde af den… Dels fordi den er så hypet og dels fordi jeg synes forordene lovede en del mere. Jeg synes emnerne i bogen bliver alt for abstrakt, fx det første kapitel: blod – handler pludselig om krig osv. Jeg forstår godt den feministiske, økonomiske og politiske vinkel, men jeg synes at bogen gentager sig selv for meget og det hele ender med at blive for abstrakt. Mest af alt, synes jeg at bogen er skrevet i en lidt for simpel stil som minder lidt om en samtale.

 16. Tak for at tage emnet op. Jeg er meget enig i dine betragtninger, og kan læse i kommentarfeltet, at mange følger dine tanker. Jeg er én af dem, som oplever flere dage med slemme smerter hver måned – hovedpine, opkast, underlivssmerter, nakkespændinger, ømme bryster og hvad der ellers kan følge med. Mine veninder har fået ordineret p-piller mod disse menstruations-relaterede kvaler og jeg var selv hos lægen med henblik på at få det samme. Men jeg kunne ikke få mig selv til at tage hormoner og gøre, hvad der stider imod mine egne værdier om naturlighed samt et forsøg på at leve et sundt liv med økologi, svanemærker osv.
  Jeg startede mit eget lille eksperiment, for at finde ud af, hvad der kan nedsætte mine menstruationssmerter. “Eksperimentet” er stadig i gang, men har indtil nu vist gode resultater! :)
  Jeg er også begyndt at være meget ærlig omkring mit månedlige ubehag, når det står på – hvis ikke en fyr kan rumme den del af mig (og kvinder generelt), er han ikke værd at samle på.

 17. Jeg læste Gennemblødt i foråret, og synes også, det var en vigtig og skægt skrevet bog om noget, mange stadig har problemer med at tale om. Bare det at kalde det “mit lort”, som du også skriver – nej, det er jo netop ikke lort, men noget, der viser, at vores reproduktionssystem forhåbentlig fungerer, som det skal.

  Jeg har været en glad menstruationskopbruger de sidste 10 år, hvilket vist nærmest gør mig til frontløber på det punkt, i modsætning til på tøjfronten, haha. Og jeg kunne ikke drømme om at “gå tilbage”.

  Menstruation er naturligt, og selvom jeg ikke bliver freebleeder, fordi jeg også putter plaster på et sår, så er det et vigtigt emne at tale om. Indenfor yoga, som jeg underviser i og nørder en del i, er der også gamle idéer om, at kvinder ikke må dyrke yoga eller inversions (med hovedet nedad) under menstruation, fordi blodet løber til hovedet. For mig at se er det syn en måde at sørge for at kvinder ikke kan blive lige så stærke som mænd, for menstruationsblod løber sjovt nok ikke til hovedet. :)

  I øvrigt er jeg fan af, at de kalder det menstruerende og ikke kvinder, fordi det, som de også beskriver i bogen, jo ikke er alle kvinder, der menstruerer, og nogle af andet køn kan også menstruere. Det er politisk, og jeg er fan. :)

 18. God diskussion, og det er vel også noget af det, forfatterne ønsker at opnå med bogen. Jeg kan dog slet ikke genkende, at menstruation skulle være noget skamfuldt – men for mig er det noget privat, som jeg gerne vil have for mig selv. Jeg er på ingen måde flov over noget så naturligt (og det har faktisk aldrig strejfet mig før denne bog kom på gaden, at der skulle være noget pinligt ved det) – men det er for mig bare en af mine kropsfunktioner, og ingen af disse er noget, jeg ligefrem deler med andre. Jeg fortæller heller ikke andre om, hvor ofte jeg er på toilettet, har sex mv., selvom det også er naturligt og heller ikke noget jeg er flov over. Menstruation falder for mig i den kategori.

 19. Åh det her indlæg havde jeg helt overset :( Havde ellers set frem til det, det var mig som sendte dig en mail dengang.

  Men er så glad for du tog det op og jeg er enig i meget af det du skriver! Jeg hader menstuation, simpelthen. Jeg har migræne og mavesmerter, og det er da bare super upraktisk. Men samtidig får jeg også følelsen af at alt er “ok”, selvom man selvfølgelig ikke ved det udelukkende pga det.

  Jeg læser til lærer og arbejder på en skole, hvor jeg havde en snak med nogle af eleverne på mellemtrinnet omkring netop menstruation. Da var jeg godt nok glad for at jeg netop havde læst den bog ;-) Vi endte med en så god samtale om hvor naturligt det hele var. Og selvom de da stadig synes det er lidt skræmmende og klamt (hvem gjorde ikke selv det da man var 13?), så tror jeg faktisk de endte med at have en følelse af at det ikke var noget man skulle skamme sig over, og at der i hvert fald ingen grund til længere var at kalde det for “sit lort”.
  Det var lige en af de (heldigvis) mange dage hvor jeg virkelig elskede at arbejde med børn og unge mennesker :)