Less plastic • More bubbles

Jeg har fået en udfordring af Sodastream, som jeg prøvede kræfter med i forrige uge, inden jeg tog til Florida. Den lød på så vidt muligt at undgå at bruge plastik i en uge. 

Og især med fokus på ikke at købe flaskevand. Det har vi snakket om før. Lidt som at smide penge ud ad vinduet, når vi har så godt og rent vand i hanerne i Danmark. Og tumpet i forhold til miljøet. Både på grund af engangsplastikflasken og transporten.

Men hvad gør man så, når man elsker danskvand?

Man laver det selv, af vandet fra hanen. Og tager det med, når man er på farten.

Og så slipper man samtidig for at slæbe tunge flasker hjem.

Så det med flaskevandet blev egentlig ikke den svære del af udfordringen. Den del var skæg og jeg blev endda så glad for den, at jeg også tilsatte mit vand naturlig smag, for at gøre det endnu mere spændende.

Se opskriften på mine to nye yndlingsvarianter af ‘hjemmelavet’ danskvand med smag nedenfor :)

Til gengæld var det virkelig svært, at undgå plastik fuldstændig. Men en udfordring er en udfordring og jeg er konkurrencemenneske til benet, så det lykkedes, men det var bestemt ikke nemt. Jeg kommer ikke til at undgå plastik fuldstændig fremover. Det er slet og ret for svært og der var lidt for mange varer i supermarkedet, som ikke kunne komme med hjem, pga. plastikemballage. Men jeg fik virkelig øjnene op for, hvor jeg kan (og bør) undgå plastik.

Det skal I ikke snydes for, så her kommer mine tips til hvordan man kan leve mere plastfrit. Måske I også har lyst til at tage udfordringen op?

10 tips til at bruge mindre plastik

 • Undgå så vidt muligt syntetiske stoffer som eksempelvis polyester.
 • Madbeholdere af glas eller metal (rustfrit stål) i stedet for dem i plast. Gamle syltetøjsglas (eller de større fra eksempelvis acier eller rødbeder) er faktisk glimrende hertil.
 • Altid mulepose, shopper eller net med, når man handler. I stedet for dumme (og dyre) plastikposer. Og sig også nej tak til plastikposen, når du køber tøj, skønhedspleje, ting til boligen osv. osv.
 • Ungdå at købe flaskevand i engangsplastikflasker og tag i stedet vand med i en drikkedunk eller glasflaske. Hvis du holder af vand med brus, så lav det selv med vand fra hanen på en SodaStream.
 • Brug en karklud af (økologisk) bomuld. Undgå engangskarklude med mikroplastik.
 • Brug ligeledes en bionedbrydelig skuresvamp eller en loofah som skuresvamp. Undgå de klassiske ‘tofarvede’ skuresvampe, der også kan afgive mikroplast.
 • Styre udenom skønhedspleje med polyethylen (PE), nylon og polymethyl methacrylate (PMMA).
 • Lade være med at bruge engangsglas, -kopper og -bestik. Tag rigtigt service og bestik med på picnic’en i stedet :)
 • Brug madkasse eller førnævnte madbeholdere, når du skal have mad med. Poser i ubleget papir er også et godt alternativ til fryseposer i plastic, men det bedste er selvfølgelig noget, der kan genanvendes.
 • Støder man på plastik, når man er ude at gå tur, på stranden eller på ovennævnte picnic, så saml det op og smid det i skraldespanden.

Flaskerne fra SodaStream er genanvendelige og fri for BPA, polykarbonat-materiale, phtalater og PCB.

Hindbærbrus med superfoods
2 tsk chiafrø
1 tsk aroniapulver*
5 hindbær

 • Lav dit postevand til danskvand på en SodaStream.
 • Kom chiafrø, aroniapulver og hindbær i flasken. Vend den forsigtigt et par gange.
 • Sæt den på køl et par timer eller natten over.
 • Nyd.

* Lidt aroniasaft er også godt.

Vand med brus, lakrids, citron og ingefær
2-3 skiver øko-citron
3 skiver ingefær
1 laksridsrod

 • Lav dit postevand til danskvand på en SodaStream.
 • Kom citron- og ingefærskiver og lakridsrod i flasken.
 • Sæt den på køl et par timer eller natten over.
 • Nyd.

Tip: Lakridsrod og hindbær er også et fremragende makkerpar.

(Visited 2.868 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

12 Kommentarer

 1. Men må de der flasker komme i opvaskemaskinen? Vores Sodastream-flasker må ikke, og det afholder mig fra at hælde smag i flaskerne, fordi jeg ikke gider slås med at gøre den rent i hånden og være ræd for at der sidder mærkelige rester.. Fx bær tænker jeg efterlader vildt mange irriterende korn nede i flasken, som kan være svære at få ud?

  1. Nej desværre ikke, men jeg vasker dem bare op i hånden. Åbningen er heldigvis stor nok til at få tingene ind/ud og så bruger jeg bare en flaskerenser :)
   Knus
   Emily

 2. Vi har lige købt en Sodastream i går! Var nemlig simpelthen så træt af, at slæbe danskvand flasker op og ned til 4. sal (vi drikker det hver dag). Glæder mig til at prøve forskellige smage – tror dog også jeg vil tilsætte “naturlig” smag og ikke de der ekstrakter man kan købe – tak for inspirationen! :)

 3. Jeg er normalt virkelig glad for din blog, som jeg har fulgt i lang tid. Men jeg vil gerne lige knytte en kommentarer til det her indlæg.

  Jeg synes nemlig, at du (og alle andre) burde boycotte produkter fra Israel. Særligt Sodastream, som har haft en lang historie med produktion i en illegal bosættelse på den besatte palæstinensiske vestbred. Det har haft meget alvorlige konsekvenser for den lokale befolkning, som virkelig lider under Israels illegale aktiviteter. Synes særligt det er uheldigt, når du også tjener penge på at promovere produktet. Jeg håber, at det er fordi du ikke vidste det.

  Der findes heldigvis andre sodavandsmaskiner, som giver lidt mindre dårlig smag i munden. Mærket “Aqvia” har jeg rigtig gode erfaringer med, det kan varmt anbefales :-)

  1. Helt enig! Hvad man mener om den politiske situation i landet er jo naturligvis en privat sag, men lige netop virksomheder som denne har uomtvisteligt meget negative konsekvenser for lokalbefolkningen i palæstina.

   1. Hej piger, det er desværre helt nyt for mig og ja, ikke noget jeg vidste, men det vil jeg bestemt sætte mig ind i. Klem Emily

  2. Hej igen. Hermed svar fra Sodastream (der selvklart er deres udlægning af sagen, men interessant at tage med alligevel :) Klem Emily

   “Det forholder sig sådan, at SodaStream har haft en fabrik i den østlige del af Jerusalem, men den blev lukket i 2015. Driften af denne fabrik er flyttet til deres nye fabrik i Lehavim i den sydlige del af Israel.

   Sodastream arbejder også på at fremme fredsarbejdet i Mellemøsten og har ansat arabere, palæstinensere, beduiner og jøder under samme tag og med lige rettigheder.

   https://www.youtube.com/watch?v=nCbgiS461Mg

   https://www.youtube.com/watch?v=-8j_o-7rosU

   http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/SodaStreams-Palestinian-employees-to-receive-renewed-work-permits-492488

 4. Rigtig godt initiativ med konkurrencen om at undgå at bruge plastik! Og hold da op der er mange ting der indeholder plastik – Det er jeg virkelig både overrasket og bekymret over.

  Jeg vil hoppe med på vognen og se hvor meget jeg kan undgå – jeg elsker også konkurrencer som dette der udfordrer én på lidt anderledes måder :)

  1. Ja, det er faktisk lidt uhyggeligt. Og selvom det næsten er umuligt at undgå helt, så er det jo ret fint om ikke andet at skære betragteligt ned. Pøj pøj med udfordringen :) Klem Emily

 5. Hjemme hæklede karklude. Skønhed produkter som ikke indeholde mikroplast.
  Har min egen drikkedunk med alle steder, postevand er meget bedre end flaskevand.