4 boganbefalinger

Inspiration til jeres læsestak.

Tusind tak for jeres helt utroligt søde kommentarer og beskeder til sidste indlæg. Hvor er I bare søde. Det er så rørende og overvældende. På den bedst tænktelige måde. Tak ♥

Og for så at understrege, at det hele ikke kommer til at handle om graviditet og børn, så er her et indlæg om noget helt, helt andet. Skal nok prøve at finde en god balance og blanding. For selvom det selvklart optager mig en del, at skulle være mor, så HAR jeg stadig også andre interesser ;)

Jeg har læst en masse på det seneste, især da jeg var på Sri Lanka, og i den anledning har jeg valgt fire bøger ud, som jeg gerne vil anbefale jer. De er alle relativt nye, måske lige med undtagelse af Baseret på en sand historie, der har et par år på bagen. Men det kan vel også gå som ‘relativt ny’ i en snæver vending.

Nu har jeg jo syltet læseklubben lidt den seneste måneds tid, men den kommer snart i gang igen, men her er i mellemtiden lidt til de læsesultne af jer. Vidt forskellige bøger, dog alle med kvindlige forfattere – her har vist en forkærlighed, jeg efterhånden ikke kan løbe fra.

Kort over Canada af Dorthe Nors

Jeg stødte første gang på Dorthe Nors forfatterskab sidste år og blev især betaget (og underholdt og forundret) over Spejl, skulder, blink, der er en herlig lille roman, som man må unde sig selv, hvis ikke man allerede har den på samvittigheden. Sidste år udkom hun så med novellesamlingen Kort over Canada og den har en hel del tilfælles med Spejl, skulder, blink i form af Nors’ sprog, som er så betagende. Det er køligt, fortættet og alligevel dybt følsomt og der er ikke noget, at sige til at Dorthe Nors er blevet lidt af en international stjerne.

Og så er der altså noget lidt rart og på sin vis let over noveller. Ikke fordi de nødvendigvis er nemme at forstå, men der er noget tilfredsstillende over at have ‘læst færdigt’ uden at det kræver timevis med snuden i en bog.

Baseret på en sand historie af Delphine de Vigan

Hvorfor jeg ikke har læst den noget før, er mig en gåde. Har læst stort set alt andet de Vigan har skrevet. Men heldigvis havde jeg til jul, af den veninde jeg skulle til Sri Lanka med, fået den geniale gave, at jeg måtte vælge en bog at have med på ferie, når vi stod ude i lufthavnen. Og så stod Baseret på en sand historie ellers og flirtede med mig i WH Smith i Kastrup. Og den var ikke bare en god, utroligt anderledes og vildt hjernevridende bog, den var også en oplagt feriebog fordi den er så uhyrligt spændende. Og uhyggelig. Den løb mig koldt ned ad ryggen og jeg har indtil flere gange, siden jeg læste den færdig tygget på, hvad der nu også var op og ned.

Der er masser af pariser-chick’ness som fernis og kulisse til denne psykologiske thriller, hvilket kun er et ekstra plus i min bog.

Lone Star af Mathilde Walter Clark

Måske det ikke er helt fair at anbefale denne, for jeg har ikke læst den helt til ende endnu. Jeg mangler omtrent 25 sider, men den har været så pragtfuld ellers, at den godt nok skal slutte rædderligt, for at jeg ikke vil give den en håndfuld roser med på vejen. Og det tror jeg næppe den gør, så nu tager jeg chancen og fortæller jer, at denne her skal I læse. Jeg havde selv haft den liggende en rum tid, men det var først efter at en håndfuld damer (blandt andet hende her og hende her), som jeg ser op til, havde anbefalet den adskillige gange, at jeg fik fisket den frem fra stakken af ‘disse skal jeg læse ved lejlighed’ og stoppet den i kufferten til de varme lande. Og selv der, på stranden med en kokosnød i hånden og palmesus foroven, var jeg af ukendte årsager bekymret for at gå i gang med den og tog først fat på den, da alt andet var læst. Om det var tykkelsen eller coveret (der er ret smart tænkt, prøv at vende det, hvis I har bogen), der afskrækkede mig, ved jeg ikke, men så snart jeg (endelig!) gik i gang, kunne jeg slet ikke slippe den igen og min stakkels rejsemakker, måtte tage til takke med en stille sidemand på vejen hjem. Jeg så kun op lejlighedsvis og åd de første 300 sider i en ruf.

Lone Star er ikke som noget andet jeg tidligere har læst. Det er en selvbiografisk slægtsroman om en dansk forfatter med en amerikansk far. Forfatteren, Mathilde, forsøger at indkapsle faren, både ved at besøge ham og skrive om ham og hans (og dermed hendse) forfædre. Det lyder umiddelbart slet ikke som en pageturner, men det er noget af det allerbedste jeg har læst i lang tid. Så begavet, vemodigt og vildt.

Vi kunne alt af Merete Pryds Helle

Jeg ELSKEDE Folkets Skønhed af samme forfatter og Vi kunne alt fortsætter netop dér hvor førnævnte slutter. Dog med det vakse kunstgreb, at det i stedet for Familien Pryds, nu er nabofamilien i Værløse, man følger og Prydserne bliver således blot perifære biroller. For det andet havde næsten også været for let (omend jeg havde ædt det råt, har altså en svaghed for serier, hvorfor jeg nok også er sådan en sucker for krimier). Og det går ikke stille for sig inde hos naboen, dér i 1970’erne, hvor ‘alt er en mulighed’. Et både opløftende mantra, men også lidt af et åg at bære rundt på for samtidens unge.

Det her er nogenlunde det modsatte af en feel good-roman, så er I advaret. Men den er pokkers god er den.

 

(Visited 5.308 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

6 Kommentarer

 1. Jeg elsker dine boganbefalinger. Måtte lige forbi din blog sidst jeg var i DK for at kigge i ældre indlæg og blive inspireret (igen).

  Har lige læst Folkets skønhed på en ferie i Thailand. Og det føltes så barsk at ligge der ved poolen med mine børn omkring mig og læse om de barske hændelser.
  Min ældste datter er 10 og min farmor kom ud og tjene i den alder. Har altid gruet for hvad hun blev udsat for og det var lige før at det blev for voldsom en læse oplevelse med en datter på nu samme alder. Men læste videre og det var så god en fortælling.

 2. Jeg glæder mig til at høre meget mere om den nye store del af dit liv som mor, og samtidig nyde og elsker jeg er læse om dine tanker om sundhed, camping, spændende opskrifter og alt det andet. Det er sådan et hyggeligt lille frirum i hverdagen at læse med hos dig, Emily. Hvad end det handler om baby, bøger eller livet :-)

 3. Tillykke med forældreskabet, eller hvad den passende lykønskning er.

  Jeg hørte Lone Star som lydbog i efteråret, og var ikke så glad for den, synes den var for lang med for mange ligegyldig sidespor. Til Bog Forum hørte jeg dog Mathilde snakke om hvordan det var en dokumentation og forevigelse af hendes fars families historie, eller noget i den dur, hvilket gjorde dens formål meget mere håndgribeligt, så nu er jeg mere forstående og begejstret for længden og indholdet.

  Kender kun Merethe og Dorthe af navn, men begges værker er at finde på Mofibo, så dem vil jeg tilføje itl min læseliste. Selv er jeg i gang med Hank Greens debutroman Et fuldstændig fantastisk fænomen, hvilken jeg ikke helt ved hvad jeg synes om, men den er i hvert fald interessant.

 4. Jeg er fan af bogindlæggene og har nu lagt en reservation på Baseret på en sand historie. Jeg reserverede Lonestar for flere måneder siden, og der er stadig +20 foran mig i køen :)

 5. Jeg var vild med ‘Baseret på en sand historie’, i sær hendes refleksioner over virkelighed vs. fiktion i litteraturen og hvorvidt det overhovedet er relevant for læseren om en historie er biografisk. Det har jeg tænkt på mange gange siden, når jeg har læst autofiktion eller biografiske værker. Og så er det en spændende historie tilmed! Har du læst De Loyale? Jeg er ikke selv nået dertil endnu.

 6. Hej Emily

  Hjertelig tillykke med jeres kommende forældreskab – håber i får nydt (vente)tiden hvor i bare er jer to og alle de forventninger i sammen må have. Sikke er dejlig begivenhed <3
  Tak for nye læseanbefalinger, som jeg altid hilser velkommen og følger op med et biblioteksbesøg. Håber jeg kan finde Lone Star at krydre weekenden med.
  God weekend

  Tina