Guide: En (mere) bæredygtig garderobe

Billedet har altså ikke noget med indlægget at gøre som sådan. Ikke andet end at det er et billede af en virkelig smuk, grøn garderobe. Det er herfra.

Det er måske ikke det allermest ‘walk the talk’-agtige tidspunkt for mig, at skrive dette indlæg. For hvis jeg skal være ærlig, har jeg på det seneste købt eller fået mere nyt (eller ‘nyt’ brugt) tøj, end det ellers har været tilfældet, siden jeg for mere end to år siden for alvor begyndte at sadle om og lege med en grønnere livsstil. Årsagen til det øgede tøjforbrug skyldes min gravide krop, der ændrer sig uge for uge i takt med at vejret også skifter. Og mens jeg glæder mig til ægte sommer om lidt og til at kunne leve i klipklappere, bikini og sarong, så er det vist bedst for alle, at jeg tager tøj på, indtil dét er en mulighed.

Men I er jo ret vakse, så derfor tænker jeg, at I godt kan se udover min nuværende og trods alt ret midlertidige situation og stadig kan gøre brug af mine tanker om og tips til en (lidt mere) bæredygtig garderobe. Og så blev jeg selv så glad over og inspireret af Fredes indlæg om en mere bæredygtig husholdning, at jeg godt gad pippe lidt op om det med tøjet i forlængelse deraf. Også fordi jeg lige har siddet med i en paneldiskussion til ELLE Salon, hvor emnet netop var mere bæredygtigt forbrug (og produktion) af mode.

Og mens der generelt er meget mismod på den konto, så ER der faktisk en hel del, at være optimistisk over. Nuvel, ikke nok og man skal som forbruger, stadig være klog med hvordan man ‘stemmer’ med sine penge (og sit kryds om lidt, men det er en anden snak), men der er virkelig sket meget de seneste 5 år. Fra at ingen talte om bæredygtighed eller klima til det pludselig er på alles læber. Fra at det var en luksusvare eller umuligt, at opdrive tøj lavet i bæredygtige og/eller genanvendte materialer til at det er tilgængeligt for alle. Og nej, det er ikke nok med en capsule collection hist og her, men der ER altså sket meget og den udvikling vil jeg gerne tiljuble og skønne på. Flere (danske) brands begynder at tænke alle produktionsled ind i kampen om at blive CO2-neutrale indenfor en overskuelig årrække. Det er fandme sejt!

I kan tage hele molevitten ind og gøre det til jeres eget eller blot nappe et trick eller to. Det er op til jer. Jeg er her ikke for at løfte pegefingre eller skamme ud, blot inspirere og måske (hvis jeg er heldig) kunne bidrage med en idé eller to, I endnu ikke selv var kommet på. Det her er i alle tilfælde, hvad jeg prøver på at praktisere, når det kommer til mit tøj.

Men inden jeg kommer til selve guiden, så lad mig lige gøre helt klart, hvad min holdning er til at leve mere miljøvenligt: For mig er det en rejse og en læring og noget jeg hele tiden øver mig i at blive bedre til. Jeg er ikke perfekt (overhovedet!), men jeg er faktisk efterhånden ret god og kommet ret langt (på mange parametre) og jeg har snart øvet mig længe og lært meget.

For mig er det allervigtigste, at man gør noget. At man kommer i gang. At man føler sig inspireret og motiveret til det. Netop fordi dét er holdbart og kan give vaner, man kan og vil holde fast ved i fremtiden. Og så har den slags det også med at sprede sig som ringe i vandet. Måske man ‘bare’ starter med at være lidt mere bevidst på et enkelt punkt, men der sker ofte det smukke, at det smitter til flere andre områder af ens liv. Jeg har oplevet det selv og set det ske for så mange andre ♥

Jeg ved og erkender blankt, at jeg ikke er eller lige foreløbig bliver en 100% zero-waster. Men jeg skalerer ned og forbedrer, dér hvor jeg kan, og hvor det slet ikke handler om afsavn, men blot alternativer. Af og til ved man bare slet ikke at de er der, alternativerne. Ikke før man kigger efter eller hører andre tale om dem. Og på de ømme tæer, dér hvor det i særdeleshed har værdi for mig (det kunne meget vel være tøj og rejser), så prøver jeg, at se på om jeg kan gøre det lidt bedre og anderledes, så jeg stadig kan nyde det, der gør mig og min familie glad, men på en måde, der belaster mindre eller slet ikke.

Mit yndlingscitat om bæredygtighed er det her:

“We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly.
We need millions of people doing it imperfectly.”

– Anne-Marie Bonneau (@zerowastechef)

For måske det ikke lige umiddelbart ser ud til at gøre en kæmpe forskel med en ugentlig kødfri dag, en bil mindre i husholdningen, en halvering af tøjindkøb, at udelukke engangsplastik eller skære ned på flyture for den enkeltes CO2-regnskab. Men det rykker altså, hvis det bliver en kollektiv bevægelse. Hvor man støtter og inspirerer og bakker op om hinanden ♥

Guide til en mere bæredygtig garderobe

 • Anerkend at der er en masse at gøre. Det er der virkelig. Vi kan allesammen gøre det så meget bedre, tøjbrands som forbrugere. Lad det være en motivation og drivkraft.
 • Start i det små og der hvor det er nemt (og holdbart!) for dig. Og lad det siden sprede sig til andre dele af din garderobe (og liv), efterhånden som du bliver mere bevidst.
 • Et godt sted at starte kunne være at vaske dit tøj mindre. Ad tænker du måske, men jeg mener det. Tøjvask både slider på tøjet og er dårligt for miljøet. Derfor skal du først vaske dit tøj, når det er snavset/lugter. Det lyder enklere end det er for de fleste, for det er – for mange – nemmere at smide tøjet til vask, end at skulle hitte ud af, hvad man skal gøre af det tøj, der ikke er snavset, men heller ikke rent. Hav evt. en tøjstol eller et lille stativ som mellemstation, hvis du ikke vil have det i skabet igen. Og glæd dig så over, at du skal vaske/hænge til tørre/folde meget sjældnere.
 • Bliv bedre til at tænke: “Hvad gjorde min mormor/farmor, da hun var ung?”. For hun var drønbæredygtig i langt de fleste aspekter. Mht. tøjvask, så vaskede hun sit tøj sjældent, men luftede det ofte. En lille plet klarede hun med en fugtig karklud og evt. lidt sæbe.
 • Se hvilket tøj du har i din garderobe i forvejen, brug det på nye måder.
 • Køb vintage/pre-loved/second hand fremfor nyt.
 • Køb mindre men bedre nyt og lad det gerne være noget, du kan se dig selv i længe. Det behøver ikke betyde, at det skal være monsterdyrt, men bare at du stopper med at købe den der ‘engangs-festtop’ til weekendens bytur hver fredag (been there done that) og i stedet tænker over, hvad du virkelig kan have glæde af (og måske endda mangler) og kan bruge igen og igen.
 • Hvis du køber nyt, så gå gerne efter noget, der er bæredygtigt produceret og i bæredygtige materialer.
 • Overvej gerne dit køb minimum 24 timer (også når du net-shopper) eller mere, inden du slår til. Sådan har jeg aflivet mange køb gennem tiden.
 • Pas på dit tøj. Her gælder det både om, at undgå at vaske det for meget, men i særdeleshed også om at reparere det, hvis det går i stykker. Igen: Tænk som din mormor/farmor. Og samme gælder selvfølgelig sko, tasker og accessories.
 • Smid ikke tøj ud! Sælg det videre, giv det til velgørenhed eller giv det til genanvendelse, hvis det er for slidt eller er gået i stykker og ikke er til at reparere. Jeg afleverer sidstnævnte type tøj (alt fra hullede t-shirts, over gennemslidte, enlige sokker, til viskestykker med en brændt kant) hos H&M eller & Other Stories, der sender det til genanvendelse hos iCollect.
 • Sæt benspænd for dig selv. Jeg har de sidste par år kørt efter devisen, at jeg ‘kun’ (ja, ja det er stadig en del og ingen menneskeret I know), måtte købe en ting pr. måned. Jeg fordeler det over et år, så nogen måneder betyder det ingenting, mens der i andre måneder så er plads til mere (det kan være kærkomment ved sæsonskift). I det første stykke tid var jeg meget forhippet på, hvad ‘månedens ting’ så skulle være, men som tiden er gået, så glemmer jeg det altså ofte og det bliver derfor mindre.
 • Lad dig inspirere af modemagasiner eller -influencere. Det er ikke det samme, som at gå ud at købe præcis det, de har på (i alle tilfælde ikke hver gang). Se hvad du har i skabet allerede eller hvad du kan finde vintage for at skabe et lignende look.
 • Hold tøjbyttedag med dine veninder. Måske det er en kliché, men one womans trash (eller tøj hun er blevet træt af om ikke andet), kan snildt være another womans treasure. 
 • Deletøj. Køb et stykke tøj, en taske eller et par sko sammen med din veninde (eller mor eller søster). Jeg har både halvpart i en skjorte og i en kjole på den måde og så skiftes vi til at have det ca. tre uger hver. Vi deleejer det altså fremfor, at vi begge gik ud og købte det samme. Det koncept findes også i større skala, hvor man kan leje eller abonnere på tøj, der efterfølgende cirkulerer.

Læg endelig en kommentar, hvis I har et godt, grønt garderobetip, jeg ikke har med på min liste ♥

Ps. Jeg tænker, at lave en lille grøn guide til flere områder; rejser, hjemmet/husholdning, personlig pleje, indkøb, mad og måske på sigt livet med baby, hvis det har interesse?

(Visited 4.980 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

21 Kommentarer

 1. … og sørg for at dit tøj passer sammen når du køber nyt… dvs. Lad være med at købe en bluse som også vil kræve nye bukser, sko og et bælte for at garderoben hænger sammen… tænk som mænd, deres garderobe er ofte opbygget efter at alt passer dem og alt passer sammen…
  det er svært som kvinde, men virkelig fedt når det virker, man har aldrig tøjkrise ?

 2. Et andet råd er også at undgå at købe polyester og andre “unaturlige” materialer når man så endelig køber nyt – det er jo plastik :)

  1. Jeg har lige købt en smuk kjole i recycled polyester, så den er bl.a. lavet af plastikflasker. Så bliver plastikken da genanvendt til et formål – så jeg synes snildt, at man kan gå efter recycled polyester.

  2. Jeg synes man skal passe lidt på med at bruge betegnelsen “naturlige og unaturlige” materialer som en bæredygtighedsfaktor. Bomuld, som jo om noget er naturligt kræver virkelig meget vand, og er derfor ikke særlig bæredygtigt. Recycled polyester eller regenereret cellulose er imo meget mere bæredygtigt end bomuld er. Det er typisk også mere slidstærkt, hvilket jo også er en vigtig faktor, da det så holder længere. Mine erfaringer siger at det går længere mellem jeg behøver vaske mit polyestertøj end mit bomuldstøj.
   Ellers kan man gå efter eksempelvis hør og tencel, som er noget mere bæredygtigt.
   Blot er lille indspark til at “naturligt” ikke nødvendigvis betyder bæredygtigt, da der efterhånden er udviklet mange teknikker det gør at det “kunstigt” fremstillede af og til er mere ressourceeffektivt produceret :-)

 3. Enig med Nina . Man behøver ikke så meget. Jeg har mistet mit job og prøver mentalt at forberede mig på at have færre penge mellem hænderne ved at skrue ned for forbruget. Igen :det er ikke så meget man behøver. Men superspændende og relevant indlæg @emilysalomon. Tak!

 4. Super og kærkomment indlæg ? For mig kan det være motiverende med en udfordring a la ‘jeg må kun købe brugt – eller én ting jeg virkelig mangler – de næste tre måneder”. Det vigtigste er at det skubber ens vaner i den rigtige retning. Kan desuden anbefale shopping guiden på Bedremode.nu til overblik over de mange bæredygtige brands – eller makeitlast.se.

 5. Jeg synes virkeligt at du er sej og et godt forbillede mht. bæredygtighed!
  Efter at du for år tilbage skrev et indlæg om indlevering af gammelt tøj til H&M har vi herhjemme brugt det lige siden. Anede ikke at det eksisterede før, så tak for tippet!

 6. En idé er at udfordre sig selv og slet ikke købe nyt i en periode. Jeg havde næsten et halvt år, hvor jeg ikke måtte købe nyt tøj, sko og tasker. Det er enormt lærerigt fordi man opdager, hvad man har og får brugt ting på nye måder. Og det nulstiller ens forbrug helt vildt. Jeg tænker meget mere over nu, hvad jeg køber.

  Siden hen har jeg i øvrigt besluttet at jeg kun køber brugt eller noget, som er bæredygtigt fremstillet. Det er ikke nemt altid!

 7. Super dejlig guide! Jeg synes din fremgangsmåde er så fin og inspirerende :)

  Jeg har et lidt radikalt (for nogle) tip, som jeg selv afprøvede i perioden august 2018 – januar 2019: Købestop. Tøjindkøb var på daværende tidspunkt for mig en blanding af adspredelse (jeg har ingen planer denne lørdag formiddag, jeg kigger lige i butikker), vane (nu har jeg fået løn, jeg kigger lige i butikker) og følelser (det skal fejres/øv hvor er jeg ked af det, jeg kigger lige i butikker). Og så blev jeg ramt for fuld drøn af klimaforandringsfrygt og behov for at gøre noget.

  Købestoppet indbefattede, at jeg kun købte brugt tøj mv og bæredygtigt producerede sokker og undertøj i et halvt år, og det har virkelig forandret meget for mig. Ingen købekløe den 1. Ingen kedsomhedskøb. Intet hyperforbrug. Jeg kan virkelig kun anbefale det <3

  1. Et super vigtigt indlæg. Jeg har selv haft tøj-købestop siden 2015. Jeg stoppede altså med shopping som en aktivitet eller adspredelse. Når jeg skal erstatte noget i min garderobe er det i prioriteret rækkefølge : hjemmesyet/strik – arvet fra familie / venner – genbrug – nyt fra bæredygtige brands. Det frigiver tid og plads i mit hjem. Og penge på opsparingen.

   Et kæmpe stort ja tak til flere grønne guides.

   Jeg kan anbefale et kig hos projecthandmade.dk og mieschmidt.wordpress.com som begge har helt styr på en bæredygtig garderobe.

 8. Hej Emily
  I forhold til dine kommende indlæg med grønne guides, synes jeg, at det ville være væsentligt at sætte et større fokus på biler, og hvordan vi bruger dem.
  Du har blandt andet skrevet før, at I synes, at det er hyggeligt lige at “køre” til Louisiana – Kystbanen er et glimrende alternativ hertil.
  Jeg synes, at der i denne debat bør være et langt større fokus på at bruge offentlig transport i stedet.
  Hilsen fra Signe – med stor respekt for dine grønne tiltag

 9. Yes! Super vigtigt indlæg. Tøjindustrien er nemlig virkelig umiljøvenlig.

  Jeg er også gravid og har overvejet et abonnement på baby-tøj fra Vigga, da jeg synes konceptet er virkelig cool og grønt.

  Er det noget du har overvejet/hørt erfaringer fra? :)

 10. Et vigtigt indlæg da der jo som sagt ikke skal meget til, hvis vi alle gør lidt. Som Signe siger, har jeg i år som nytårsintention (tak for det ord også :-) ), at jeg ikke skal købe noget tøj. Forstået på den måde, at går noget i stykker, skal det selvfølgelig erstattes, det samme med undertøj og strømper, men kun hvis jeg virkelig har brug for det. Jeg ved, jeg skal have et par nye vinterstøvler, så derfor er jeg allerede nu i gang med at researche bæredygtige skobrands. En ekstra motivation for mig har været, at jeg har lavet en opsparingskonto, hvor jeg hver måned sætter et beløb ind, tilsvarende månedsgennemsnittet for sidste års tøjkøb (som var på 900 kr.). Og så har jeg genfundet en masse fine ting i mit skab! I dag har jeg valgt en fin silkebluse, som jeg fik foræret og adrig har brugt, men den er så fin. Havde jeg ikke haft købestop, havde jeg måske bare givet den til genbrug og købt mig en anden bluse. For to måneder siden var jeg med min familie på ferie, og jeg manglede lidt sommertøj, så jeg spurgte en veninde og lånte kjoler og nederdele af hende :-) Jeg fik noget “helt nyt”, og tøjet blev brugt!

 11. Uh, jeg synes det er så inspirerende når folk begynder at leve mere bæredygtigt. Jeg har selv forsøgt at skære ned på tøjforbrug. Især fejlkøb og kopikøb (ih, jeg er glad for denne grå sweater, så skal jeg også have den i bål, sort….). Men jeg synes det er svært og kan stadig godt fristes over ende.
  Jeg har tænkt at joine slowfashionseason 21/6-21/9.

 12. Super fint indlæg og skønt der også er kommet mere fokus på bæredygtighed ift klima og miljø hos de større og mere mainstream blogs, fremfor at det kun er noget, man kan opspore på mindre nicheagtige blogs. Det afspejler også efterhånden det politiske billede, hvor klima og miljø ikke længere er sådan en perifær venstrefløjssag, men noget alle partier skal tage stilling til, og som vælgerne (efter sigende) går mere og mere op i ? Jeg har et lille ekstratip, jeg selv forsøger at praktisere: et stykke tøj ind = et stykke tøj ud. På den måde ender jeg ikke med oceaner af tøj, jeg ikke får brugt, og efterhånden har jeg sorteret så godt ud i mit tøj, at der skal noget til (som regel ægte slitage, der ikke kan repareres), før jeg vil skille mig af med noget. Jeg overholder det selvfølgelig ikke altid, til gengæld køber jeg heller ikke altid nyt/brugt, bare fordi en enkelt ting ryger ud.

 13. Jeg køber tøj efter en “liste” og ikke efter “lyst”. Ca 4 gange om året får garderoben det store eftersyn. Det der ikke bliver brugt bliver lagt på “loppe-hylden” ind til der er nok til at tage afsted. Veninderne får det hvis jeg ved de har vist særligt interesse for et stykke tøj.
  Så tjekker jeg hvad “der mangler” for at min garderobe kommer til at fungere optimalt. Min forårs/sommerliste siger fx flade sandaler i kernelæder, en skjortekjole og et par mørkeblå jeans. Og så køber jeg kun det og holder mig fra alt andet impulsivt. Okay, men undtagelse af basic. Har et blødt punkt for at købe gode basis som T-shirt, toppe, undertøj og sokker på tilbud hvis det er i de gode kvaliteter. Basic redder ofte min garderobe ved at binde alt sammen og skabe mange kombinationsmuligheder.
  Køber desuden kun tøj i bomuld, hør, tencel, skind, silke, uld o.lign. Det er meget mere behageligt for min krop og så bliver det brugt meget mere og holder ofte længere.