Pennys brevkassesvar

buddybox8_zpsrf4teq3f

Hermed Pennys (og mine) svar på nogle af de spørgsmål I stillede hende i indlægget der gik helt i hundene i sidste uge :)

Et spørgsmål til Penny kunne være hvad hun laver når du ikke er hjemme og hvordan det er for dig at være “alenemor” for hende – det er jo noget andet, når der ikke er to til at lufte, lege og nusse. – Mia

Først spiser hun en Kong med frossen leverpostej i (det er vores faste ‘alene hjemme ritual’) og så snorksover hun til jeg er hjemme igen :)

For at være helt ærlig, så synes jeg det kan være møghamrende hårdt at være alene om, men omvendt er det også det dejligste i verden med sådan et lille happy hundefjæs, så det opvejer det.

Jeg kunne også godt tænke mig at høre om, hvordan og hvor meget du træner og har trænet hende? Min egen hund (en Coton de Tuléar – er allergisk anlagt og den er såkaldt allergivenlig) på 1 år mangler stadig en del i at være “lydig”. Har gået til træning med hende i efteråret men faldt så af på hjemmetræningen hen over vinteren pga. travlhed. Foreslår du at man træner lidt hver dag eller hvordan gør du? Og har du ikke også selv været træner på et tidspunkt?
Og hvad mener du er de vigtigste ingredienser i et godt hundeliv? – Inge-Louise

Penny er trænet efter klikkertræningsprincipperne, som helt kort går ud på at man belønner den adfærd man gerne vil have og ignorerer og/eller forhindrer den adfærd man ikke vil have. Da hun var hvalp og unghund trænede jeg med hende 3-4 gange om dagen i ca. 5 minutter ad gangen. Nu her hvor hun er voksen kan det være alt fra 1 time ad gangen, når vi er til undervisning til 10 minutter hist og her, hvor jeg lærer hende et nyt trick. Som regel træner jeg også lidt med hende når vi går vores morgentur, men hun er ret ‘færdigudlært’, så meget af det er også bare vedligeholdelse og fordi hun elsker at blive bedt om noget :) Jeg kan varmt anbefale dig Emily Larlham’s videoer på Youtube, hvis du vil lære mere. God træningslyst :)

Jo, jeg er selv uddannet hundetræner, men har desværre ikke tid til at undervise længere.

Det vigtigste i et godt hundeliv er masser af nærvær, kontakt og engagement. Vores hunde må ikke ende som tilskuere til vores liv, de skal være deltagere. Og så skal de føle sig trygge og være 100% sikre på at vi har deres ryg i alle situationer. Vi er vores hundes advokater og det er op til os at gribe ind, hvis vores hund er i en situation den ikke kan lide. Det være sig i forhold til andre mennesker, omgivelserne eller andre hunde. Det værste man kan gøre er at sige at ‘det skal den klare/finde ud af selv’.

buddybox12_zps5xtapdmh

Jeg har ønsket mig en hund i flere år, og jeg ved, at jeg på et tidspunkt skal have en lille corgi. Min kæreste har nok affundet sig med det, men han er ikke specielt begejstret ved tanken, så det bliver nok mest mit projekt. Sagen er bare, at jeg aldrig har haft hund. Jeg har læst meget om det osv., men jeg har virkelig svært ved at forestille mig, om det virkelig kommer til at sluge al min tid? Det siger folk altid: “Er du godt klar over, hvor KRÆVENDE det er?”/”Du kommer aldrig på ferie/til fest/etc.”
Kan man ikke have et nogenlunde normalt (25-årigt) liv uden at få et stakkels forsømt hund? – Line

Jo det skulle jeg mene og corgi’er er fantastiske :) Men det ER altså lidt af en livsomvæltning (især i starten mens hunden er meget afhængig af dig) og jeg vil umiddelbart anbefale, at man er to om det eller har noget back-up i form af (pålidelige) venner eller familie, der kan passe (igen og igen) når man skal noget. Jeg kunne ikke have Penny uden mine forældres og venners hjælp, så ville jeg følge mig for bundet.

Når det er sagt, så er det også det fedeste i verden at have hund og jeg vil hellere bruge 2 timer om dagen på at gå, lege og træne med min hund end på at se fjernsyn (som mange gør). Kan ikke forestille mig noget, der giver mere livsglæde. Men ja, du skal nok regne med at skulle bruge ca. 1,5-2 timer aktivt om dagen på at have hund og have nogle allierede til feriepasning + hvis du skal til fest osv.

Jeg har lige fået en lille f t cocker spaniel for 2 uger siden. Vi har masser af tid til ham, men han skal til at være alene hjemme 4-5 timer 2 dage om ugen. Hvordan sørger vi bedst for at han ikke raserer huset? – Helene

Formentlig er i allerede startet med at lade ham være alene i kortere perioder (ellers er det bare med at komme i gang!). Når han skal til at være alene i de længere perioder, så sørg for at han er træt og luftet. Lad ham gerne søge efter mad, træn med ham eller andet der trætter det lille hvalpehoved inden han skal være alene. Lad dog være med at lave noget der får ham for meget op i gear (vild leg, kaste med bold eller lign). Han skal forbinde det at være alene med at være rolig og sove. Hav gerne et ‘nu skal du være alene’-ritual. Giv ham eksempelvis en Kong eller et tomt marvben med lidt leverpostej og nogle godbidder i (kan evt. fryses først, så det tager længere tid at slikke ud) lige inden i går og sig noget à la ‘kommer lige straks’ (det er ligemeget hvad det er, bare det er det samme). Til at begynde med kommer I tilbage inden han overhovedet har nået at spise op, men gradvist trækker I tiden længere og længere. Det I skal overbevise ham om er, at det er trygt at være alene og at I ALTID kommer tilbage.

Lav gerne et ‘hvalpesikkert’ rum, hvor han kan være alene. Der er ingen grund til at give ham for mange muligheder for at lave narrestreger eller øve sig i ting han ikke skal/lade ham udvikle dårlige vaner.

Held og lykke med det :)

buddybox6_zpsbsyglr8t

Jeg vil gerne høre Penny hvor dyr hun er i drift? Altså lidt om det økonomiske aspekt ved at have en hund (forsikring, foder, pleje osv.). Kræver det meget luft i pengepungen? – Nina E.

Penny har været noget af en økonomisk mundfuld. Hun var meget syg som unghund og jeg brugte mange, mange tusinde kroner på dyrlæge da vi hurtigt kom ud over det sygeforsikringen dækkede. Der har 7-9-13 ikke været noget længe og nu koster hun mig ca. 1000 kr. pr. måned i drift. Det dækker forsikring (ansvars- og sygeforsikring), dyrlægetjek og vacciner, træning, udstyr og så får hun et relativt dyrt kvalitetsfoder.

Jeg har et spørgsmål omkring racen – min kæreste vil forfærdeligt gerne have en border collie, men jeg synes alle taler om at det er meget krævende raver der kræver meget mental aktivering, og det har jeg lidt forbehold over. Ikke at jeg ikke vil lave tricks, men agility bliver det nok ikke til. Det skal siges at mine svigerforældre har en border, og det er verdens sødeste hund, men måske har de (og du) bare været heldige med at få en nem udgave? – Nina

De er på sin vis meget krævende og omvendt verdens nemmeste hunde (synes jeg), hvis ellers man giver dem det de har brug for. Som er masser af motion og mental stimulering, som du selv helt rigtigt er inde på. Det er en race der er lavet til at hyrde får mange timer om dagen, så hvis ikke den gør det, må man erstatte det med noget andet. Men det behøver bestemt ikke være agility. Jeg træner lydighed og tricks med Penny og så har jeg hende med mig alle vegne, hvilket også virker stimulerende for hende. Men det er helt klart en type hund hvor man skal sætte sammenlagt 2-3 timer af om dagen til at ‘bruge’ den. Især mens de er unge, da det er der de ellers kan udvikle dårlige vaner som at hyrde uhensigtsmæssige ting osv.. Tror ikke Penny er specielt nem, men har investeret meget i at træne og opdrage hende, da hun var hvalp og unghund og det lønner sig nu :)

Men hvis I har mod på en border collie og din kæreste også er klar på at bruge tid på den, så kan jeg altså varmt anbefale sådan en. Verdens bedste ven… og gratis fitness ;)

buddybox10_zpscea8a7ij

Hvad gør du med Penny, når du tager på ferie?  Går I fortsat til træning? Hvordan har du kunnet få en hundeliv til at harmonere med arbejdsliv inden du blev selvstændig? Tænker du nogensinde ‘det ville måske også være nemmere uden….’? Har du gjort dig nogle tanker om kombinationen af hund og børn? Og hvad siger din kæreste til, at der følger sådan en lækkerbisken med i pakken, nu han har fået dig?
Mange spørgsmål, stor interesse! Skønt at se Penny på bloggen igen :) – Marianne

Hun er som regel hos mine forældre, når jeg er på ferie. Og så har jeg også et par veninder, der gerne passer heldigvis. Ja, vi går til lydighedstræning hvor vi træner konkurrencelydighed. Dog har vi skulket denne sæson. Mens jeg arbejdede 9-17, så var det noget med altid at ræse hjem efter arbejde og hvis jeg havde aftaler om aftenen, så var det inklusiv Penny. Synes ikke at hunden skal være alene hele dagen, for så at blive efterladt om aftenen igen. Der er det noget nemmere nu :) Ja, det gør jeg bestemt for det ER jo et stort arbejde og man er temmelig bundet, men tror ikke jeg kan leve uden. Penny er VILD med børn i alle størrelser og noget skruk på mine vegne så det glæder jeg mig bare til en dag bliver en realitet. Han er også fan. Alle elsker Penny ;)

Hvad laver du når det er nytår, Penny? Er du til fest med Emily, bliver hun hjemme ved dig eller bliver du passet (evt. I en pension)? Og hvad synes du i det hele taget om nytår og hvad har Emily gjort/gør hun for at du ikke skal blive bange og i stedet have en god aften? – Trine

Penny har oplevet 4 x nytår og 2 af gangene har hun været hos mine forældre, 1 gang har hun været med mig og nogle veninder i sommerhus og i år var vi hjemme og havde gæster. Hun er ikke fan af når det for alvor går amok, men ellers er hun cool med fyrværkeri. Det er klart fedest for hende at være i sommerhus nytårsaften.

Da hun var hvalp og unghund spillede jeg lyd-cd’er med fyrværkeri for hende (først på meget lav styrke og så højere og højere) mens vi lavede noget hyggeligt. Jeg havde hende også med på skydebane flere gange, hvor vi spiste kiks og legede med bold i nærheden af bragene. Og så er hun opvokset på Amager, hvor der også var rig mulighed for at træne på ægte fyrværkerilyd fra slut november til midt i januar ;) Hver gang der var et brag legede jeg med hende eller gav hende en godbid, så hun forbandt det med noget rart.

Nytårsdag sørger jeg for at gå en lang tur med hende, træne en masse med hende og på den måde køre hende så træt som muligt. Og så får hun en MASSE at spise. Træt og mæt er godt. Og så spiller jeg musik eller har fjernsynet tændt hele aftenen + gardinerne trukket for og så opfører jeg mig ellers selv så normalt som muligt. Hun vil gerne ligge under bordet på mine fødder mens det er værst og det får hun selvfølgelig lov til.

buddybox17_zpskkkxbpk1

(Visited 3.057 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

15 Kommentarer

  1. Hvor er det fedt at se Penny have det så dejligt :) Jeg mødte hende som kæk lille My i hvalpeflokken og fik at vide, at hun var en af de aktive i flokken men havde fundet et passende hjem, og det lyder det jo i den grad til!
    Nu fik jeg ikke spurgt i første omgang, men oplever du kontant afregning fra hende, hvis hun er understimuleret en dag? Det gør jeg helt sikkert fra min ellers færdiguddannede og temmelig hvalpede voksne borderhan:)
    Det er dejligt, at din kæreste er fan også, må hun komme med til den nye lejlighed?

    1. Haha… TONSERhvalpen ;) Hun var helt blæst haha… Eneste i kuldet der aldrig sov ;)

      Ikke efter en dag, synes jeg, men hvis jeg er syg i et par dage eller har meget travlt og derfor sylter hende lidt, så er det, at der begynder at dukke nogle underlige narrestreger op. Som lige at smage lidt på et tæppe eller andet hun ellers aldrig ville drømme om. Så ved jeg godt hvad klokken er slået ;)

      Klem til dig og din border!

  2. Jeg elsker din kommentar med at hunde ikke skal være tilskuere, men deltagere i vores hverdag/liv. Jeg kunne ikke være mere enig.
    Og åhhh hvor er Penny smuk – er især vild med det andetsidste billede <3
    Ps: Penny er en sej brevkasse-svarer :-)

  3. Ih jeg elsker Pennys brevkasse! :) Måske Penny har lyst til at uddybe lidt om hvad hun laver i løbet af en hel dag når hun er sammen med dig- altså, hvad gør hun for at underholde sig selv? :)

    Min Frida på 6 måneder, der er japanskspids mix, har nemlig okseben, bolde, gummiben, og bolde hvor der gemmer sig godbidder i – men alligevel virker hun ofte til at kede sig, når jeg er hjemme med hende en hel dag (jeg læser herhjemmefra og bliver derfor nødt til at bruge en del timer på det) ? Det skal lige siges at vi er i den lokale (store) hundeskov uden snor på stort set hver morgen i mindst en time, og om eftermiddagen kommer hun også ud på nye gåture og om aftenen leger vi i haven – men alligevel virker hun til at kede sig når vi skal “slappe af” hvilket resulterer i at hun i noget tid hver dag går rundt og piver for at få opmærksomhed :(

    1. :)
      Jamen hun sover/ligger og chiller. Brugte meget energi og tid på at lære hende at slappe af, da hun var unghund, for hun var også meget rastløs. Så hver gang hun af sig selv slappede af/lå i sin kurv SÅ fik hun opmærksomhed. Alstå ikke noget vildt, men bare ros, en godbid, lidt kæl eller lignende. Men kender godt til det med at de er ekstra obs, når man er hjemme og tror at der skal ske noget hver gang, man rejser sig ;)
      Lyder dog som om Frida har rigeligt at lave og at det bare er en dårlig vane at hun går rundt og piver. Hvad gør du, når hun piver?

      1. Skønt at du gider tage dig tid med tips! Det havde jeg ikke lige tænkt på i forhold til at rose hende hver gang hun slapper – det skal prøves fra nu af :)
        Jeg gør faktisk ingenting, da jeg har læst mig til, at jeg skulle ignorere uønsket adfærd (hun er blevet trænet med klikkertræning, som jeg synes virker ret så godt :) ) – faktisk ignorerer jeg hende bare når hun gør det, så jeg havde også håbet at det relativt hurtigt ville gå over, men nu er hun 6 måneder, så vil prøve at gøre dig efter og så rose hende når hun er rolig eller slapper af! :)

        1. Ja prøv det :) Men godt at du ignorerer hende når hun piver. Det er helt rigtigt. Men hvis du supplerer med at fortælle hende NÅR hun gør som du ønsker (slapper af), så vil du formentlig se hurtigere fremskridt :)
          Hav en skål godbidder stående og giv hende roligt en/læg den ved hende når hun ligger og slapper af. Og/eller ros hende stille. Eller nus hende lidt, hvis det er noget hun er fan af. De første par gange vil hun nok springe op og være klar, parat, men så skal du blot gå væk/ignorere hende. Så skal hun nok hurtigt lære hvad der udløser opmærksomheden og du får en super afslappet når I er hjemme ;) God fornøjelse med træningen. Klem

  4. Fedt med en Penny-brevkasse, og hvor er hun dog skøn :)

    Jeg er selv helt betaget af denne aktive race, men vil spørger om hvordan en race som Penny har det med bylivet? – og om du har nogle erfaringer med om Border Collien er en god familiehund? :)

    1. Jaaaaa hun er <3

      Penny har det fint, hun har været vant til det fra hun var hvalp + kommer ud på ture 3-4 gange om dagen + vi er ofte i skoven/på stranden osv.

      Det er fint. Mange af dem er dog ikke sofa/puttehunde, så hvis det er sådan en man leder efter, så er en anden race måske bedre :)

  5. Hej Emily – jeg ved ikke, om du vil kører endnu en gang Pennys Brevkasse, men jeg har alligevel funderet over et par spørgsmål. Jeg tænker på at købe en “brugt” hund, kigger både internat og hos private, men hvor nemt/svært er det at lære en gammel hund nye tricks, hvis den er lidt rusten på indkald og gode manér? (Lad os sige alt andet er i orden, som sind, socialisering og personlighed, men bare lidt uopdragen)
    Det er nogle motionskrævende hund som Penny, jeg kigger på, hvordan opdeler du mental gå/tissetur og jeres løbeture om mosen, vil hun ikke gerne stoppe og snuse der? Jeg cykler også meget, men tænker det må være pokkers farligt at cykle med sin hund, men håber jeg måske tager fejl?

    1. Du kan sagtens lære en gammel hund nye kunstner. Og jeg synes generelt rigtig godt om at du vil have en ‘brugt’ hund :) Især er det bare vigtigt (som du selv skriver) at den ikke har for mange virkelige lig i lasten. Men hvis socialisering osv. er i orden og den ikke er bange for noget (andre hunde, mennesker, børn, at være alene osv. osv.), så ville jeg godt turde kaste mig ud i det.
      Vær dog opmærksom på at du skal gøre en ihærdig indsats i starten. Tænk på det som hvis du har fået en hundehvalp og også ville skulle bruge meget tid på opdragelse i starten. Her slipper du så bare for at gøre den renlig og træne alene hjemme, men skal måske i stedet bruge noget mere tid på indkald, gode manerer, gå pænt i snor osv :)
      Måske det kan være en idé at alliere sig med en dygtig hundetræner (jeg kan anbefale en af dem fra Hund & Træning) og få et par enetimer lige i starten, så du er godt rustet til jeres fremtidige samarbejde.
      Mht. løbeture eller cykelture, så går vi ca. 5 min først og 5 min til sidst. Dér må hun snuse/tisse osv., men mens vi er ‘i fart’ så stopper vi ikke. Det har jeg lært hende fra start. De første par gange trak jeg hende bare med mig (altså ikke hårdt men ‘tog hende med’) og så har hun hurtigt fundet ud af at det slet ikke er en mulighed når vi løber (har været ret konsekvent). Det skal dog lige siges at jeg ofte også har hende løs når jeg løber og der må hun tisse og snuse som hun vil, hun er alligevel 100 gange hurtigere end mig ;)
      Det er farligt at cykle med en hund, der ikke har lært det. Jeg ville nok starte med at I får basisopdragelse i orden, så løb og så kan du starte med at træne cykel: At hunden kun må være på den ene side, at den ikke må stoppe op midt i den hele, at I træner en kommando til stop og start osv.
      Held og lykke med det hele :)
      Klem Emily