guide: blogging

Jeg tror der er et helt kuld nye fine blogs på vej. I al tilfælde har jeg fået rigtig mange mails og kommentarer med spørgsmål om blogging på det sidste. Ligeledes da jeg havde en lille blogging-spørgerunde for nogle uger siden. Spørgsmålene går både på hvordan man starter en blog, laver layout, tager billeder, hvordan man får læsere m.v. Derfor har jeg nu lavet en lille ‘guide’ til hvordan man kommer i gang med at blogge, samt mine råd og erfaringer i forhold til blogging. Men husk at der ikke nogen eksakt opskrift og dette er blot min version :) Kom i gang

 • Opret en blog på en af de gratis blogplatforme. De største er Blogspot (Blogger), WordPress og Tumblr. Der er fordele og ulemper ved dem alle. Jeg havde til at begynde med min blog hos Blogspot (Blogger) og flyttede for halvandet år siden til WordPress og jeg er personligt meget begejstret for WordPress i forhold til Blogspot, så WordPress er min umiddelbare anbefaling.
 • Vælg et navn til din blog. Som udgangspunkt ville jeg anbefale, at man vælger et navn hvor ordet ‘Fashion’ IKKE indgår (hvis vi taler om modeblog selvfølgelig). Tror at alle tænkelige kombinationer af fashion og et andet ord er ‘taget’ efterhånden, så hvis man vil skille sig lidt ud, så kan det være en idé at være lidt mere opfindsom med navnet ;) Men måske det heller ikke er så opfindsomt blot at bruge sit eget navn, hehe… Hvis man ikke kan komme på det helt rigtige og vakse navn, så er der måske en sang-, bog- eller filmtitel, der kunne være et godt navn? Nogle af mine personlige favoritblognavne (og blogs i øvrigt) herhjemme er Mi Confesion og Clamour for Glamour og det er begge sangtitler.
 • Domænenavn og domæne. Det er bedst (fordi det er nemmest at huske for læseren) hvis blognavn og domæne er det samme. Eksempelvis hedder min blog Emily Salomon og mit domæne er emilysalomon.dk, det er selvfølgelig ikke strengt nødvendigt, men bare nemmere sådan. Hvis man vælger at købe sit eget domæne fra start af findes der flere guides til det rundt omkring. Prøv at søge på ‘køb af .dk domæne’ eller ‘køb af .com domæne’ på Google :)
 • Design. Da jeg bloggede hos blogspot havde jeg selv lavet mit layout, det jeg har nu er der en webdesigner, der har lavet. Derfor kan jeg desværre heller ikke svare på spørgsmål omkring hvordan jeg har lavet mit nuværende design, simpelthen fordi jeg ikke aner det. Hos de forskellige blogplatforme findes der nogle standard templates/layouts, som man selv kan bygge videre på. Hvis man ønsker plads til store/brede billeder, skal man (som tommelfingerregel) gå efter en template, der hedder noget med ‘wide’. Har man mod på at lave sit eget design mere eller mindre fra bunden er Google (surprise, surprise) din ven. Prøv at søge på noget à la ‘guide to making a template for wordpress (eller blogspot)’ og så kan man evt. tilføje ‘wide’, ‘centered’ eller lignende alt efter hvilke præferencer man har i forhold til udseendet. Hvordan ens blog skal se ud, synes jeg skal være helt op til én selv. Sort/hvid, pastelfarvet, farvelade eller tapet, alt er vist efterhånden tilladt ;)
 • Lav en prøveblog. Eller lad din blog være privat i de første par uger/måneder. For de fleste tager det tid at finde deres måde at blogge på og al teknikken kan være ganske overvældende. Jeg ser ofte helt nyudklækkede bloggere, der forsøger at få læsere, men som endnu ikke har en ‘færdig’ blog. Få først styr på sagerne og lav godt indhold, så skal læserne nok komme :) Eller også kan du begynde at ‘invitere’ dem derefter. Det andet svarer lidt til at invitere folk til middag uden at have noget rigtig mad i huset ;)
 • Installér en tæller på din blog. Google Analytics er gratis og anerkendt i forhold til nøjagtighed, så den bruger jeg og vil anbefale. Selvom der måske ikke er masser af folk, der kommenterer så kan der sagtens være masser der læser med. Det er langt de færreste, der kommenterer nemlig.
 • Lad være med at have travlt. Hvis man giver sig selv og bloggen tid til at finde form og forsøger hele tiden at lave bedre og bedre indhold, så har man fat i det rigtige, synes jeg. For mig tog det lidt over et år før min blog for alvor begyndte at finde sin form. Det er ikke et kapløb om at få mange læsere. Se det som en udviklingsrejse og nyd den rejse. Det er ikke et spørgsmål om at komme hurtigst muligt fra A til B. Jep, jeg er en hippie inderst inde…
 • Form og stil. Hav en plan eller en skitse for hvordan du synes din blog skal være og hvad den skal handle om. Sko og brødbagning? Film og ferier? Modenyheder eller personlig stil? Og hav en idé om hvor ofte vil du poste på den. Og måske hvad du absolut ikke vil skrive om. Derudfra kan du så videreudvikle den , når først du er kommet i gang og for alvor finde din niche. Men det kan være en god ting i al tilfælde at have en idé om hvor du vil henad inden du starter.
 • Overvej at være flere om bloggen. Hvis jeg skulle gøre mit blog-eventyr om, så ville jeg gerne have været to om bloggen. Det er selvfølgelig ikke altid at det fungerer og der er også faldgruber ved at være to eller flere, men personligt ville jeg rigtig gerne have én at sparre med og en at dele arbejdsbyrden med, for det er/kan være et rigtig stort arbejde at have en blog. Og én at dele alle de gode oplevelser med :)
 • Opret evt. bloggen på Bloglovin’. Det er mest relevant hvis det er en mode-/livstilsblog, da det primært er brugere af den type blogs, der følger med via Bloglovin’. Men det er gratis at oprette sig og det kræver ikke vedligeholdelse, så der er ikke rigtig noget at tabe.
 • Læsere. Ofte hører jeg noget à la ‘man skal blogge fordi man selv synes det er sjovt og ikke for at få mange læsere’. Det er jeg i og for sig enig i, men omvendt forstår jeg altså også godt, at det ikke er særlig ophidsende at blogge hvis man slet ikke har NOGEN læsere ;) Så kunne man jo – groft sagt – lige så godt skrive dagbog for sig selv. Det sjove ved blogging er jo netop dialogen med andre. Derfor: Når man er ved at have opbygget en god blog og har noget at byde på (og selv er nogenlunde tilfreds), så kan man begynde at invitere ens venner/familie/bekendte etc. til at læse ens blog via Facebook eksempelvis. Og så kan man evt. skrive at de er meget velkomne til at dele linket hvis de synes om den :)
 • Og så kan man kommentere hos andre bloggere, der blogger indenfor nogenlunde samme emne. Det er en af de bedste måder at få læsere på, men pas på! Det kan også være den bedste måde at skræmme folk væk på, hvis man gør det forkert. Do: Læs det indlæg du kommenterer på og skriv en oprigtig interesseret kommentar. Eller en der er sød/sjov/interessant eller på anden måde får en til at få lyst til at vide mere om dig (og din blog). Du kan sagtens skrive bloggens URL/adresse i bunden af kommentaren, men i langt de fleste kommentarfelter bliver dit navn automatisk til et link (når du skriver bloggens adresse, når du udfylder oplysninger), så det er egentlig ikke nødvendigt. Samtidig sorterer en del spamfiltre sådanne kommentarer fra, så det skal man også være opmærksom på. Don’t: Lad være med at efterlade helt ligegyldige kommentarer (der ikke har noget med indlægget/den blog du besøger at gøre), efterfulgt af 3 x din blogs navn/adresse. Eksempelvis “Fedt nok!!! Kig forbi min blog www.semigsemig.dk www.semigsemig.dk www.semigsemig.dk”. Hvis du efterlader sådanne og du er uheldig så ender de i et spamfilter eller bloggeren du skriver den hos sletter den. Hvis du er heldig bliver den udgivet. Men tro mig, det er ikke den slags kommentarer, der skaffer dig læsere. Tvært imod. Det samme gælder for kommentarer hvor man reklamerer for give-aways på ens egen blog. Hvis det ikke er relevant, så lad være. De blogs jeg personligt ender med at tjekke (og af og til anbefale) er fra dem, der mere eller mere kontinuerligt lægger spændende/sjove/rare/interessante kommentarer. Og dem der virker som om de er glade for at læse min blog og ikke bare er der for at høste læsere/spamme ;)
 • Men… Den bedste måde at få (flere) læsere på, er altså stadig at lave en kick ass blog med super godt indhold. Velskrevet tekst, gode billeder, interessant indhold man måske ikke lige ser andre steder osv. Så skal læserne nok komme :) Selvfølgelig bliver man nød til at gøre opmærksom på sin blog, men det er altså langt vigtigere at man rent faktisk har noget at byde på, når folk kigger forbi. Og så husk lige at have lidt tålmodighed. I de første mange måneder jeg bloggede havde jeg mellem 20 og 50 læsere om dagen. Rom blev ikke bygget på en dag ;)
Der er en del af jeres spørgsmål fra ‘Blogging Spørgerunden’ der er blevet besvaret gennem dette indlæg. De resterende skal jeg nok besvare i løbet af den kommende uge.]]>

(Visited 4.518 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

59 Kommentarer

  1. Ja jeg har heller ikke rigtig brugt så mange krafter på at offentliggøre min blog endnu, jeg synes det kan være grænseoverskridende :-)

  2. Hejsa,
   Tak for et rigtig godt oplæg! Jeg er nu overbevist om, at jeg skal prøve at bruge wordpress til min nye blog :-) du har nogle super flotte billeder, jeg så en skrev, at du redigerer dem i Photoshop????? Kunne man også fx bruge instagram måske?

  1. Det har jeg også kæmpet lidt med personligt. For mig handlede det i høj grad om at acceptere, at min blog bare ikke appellerer til alle mennesker. Det kan være lidt svært at forstå – den er jo min baby, og jeg elsker den! ;) Men samtidig støder jeg jo også ofte på blogs, som ikke fanger mig, og jeg derfor ikke vender tilbage til. Det er meget naturligt, tror jeg. Det har også taget lidt tid at finde min “stemme”, men efter det er sket, kan jeg også klart se en stigning i besøgstal – også når jeg ikke kommenterer amok på andre blogs. ;)

 1. Hvor er det dejligt med sådan en lille guide. Det kan godt være lidt af en jungle denne blog-verden, og så er det rart at høre sine oplevelser :)

 2. Whatever people say about how to and how not to blog, eventually it is all about stats! That is just how our neoliberal system works. (Un)fortunately, I do not have many readers. Apparently there is a causal relationship between a kick ass blog and stats, so my conclusion is that I do not have a kick ass blog. I always love to read that the first couple of months you have about 50 readers a day! That was the case for me too, let’s say that it is still the case for me.

 3. lækkert indlæg som virkelig kunne være en hjælp, du beskriver det på en rigtig god møde.. får helt lyst til at starte en blog, både når jeg læser dit indlæg, men også generelt din blog. Der er sådan et hyggeligt forum/stemning herinde :)

 4. Hej Emily. Det var faktisk nogen virkelig gode råd. Jeg har haft min blog http://www.trendsitter.dk over to omgange, da jeg desværre røg i problemer med min server og mit indhold. Første gang jeg startede trendsitter var jeg kommet op på 150 besøgende dagligt. Nu her, i min anden runde med bloggen, roder jeg stadig rundt med max 50 besøgende. Man kan godt blive lidt utålmodig, men du har da ret, rom blev ikke bygget på en dag… Anstrenger mig lige med tålmodigheden. Tak for det gode indlæg :) Vh. Elena

 5. Tak -hvor skønt med en guide! Og den er god.. Jeg er selv lige startet med at blogge og så er det altså nice, med et indlæg som dette:-)

  1. Jeg startede på blogspot med et blogspot-domæne :) Har kun haft eget domæne i forbindelse med at jeg begyndte at blogge hos Bloggers Delight, så er blevet skånet for selv at stå for webhotel/hosting, så der må jeg desværre være dig svar skyldig… Held og lykke med bloggeriet ;)

 6. Tak for en ærlig og ligetil guide til at komme i gang med at blogge. Jeg ville ønske jeg havde væbnet mig med lidt tålmodighed, og havde læst lidt flere råd om at komme i gang. Så ville jeg helt klart have fulgt dit råd om, at vente 1 måned eller 2 før jeg gjorde bloggen synlig for andre. Det er virkelig et super godt råd.

 7. Hej Emily
  Jeg har brug for hjælp og vil rigtig gerne betale for det. Jeg er næsten 100% sikker på at jeg skal blogge men har virkelig brug for hjælp (forklaring følger)

  Er det muligvis noget du kan/vil hjælpe mig med eller kender nogen der måske vil? Og ja som sagt vil jeg meget gerne betale for det
  Mvh

  1. Hej Isabel,
   Hvad drejer det sig om? Det er lidt svært for mig at vurdere ellers :) Hvis ikke du vil skrive det her, så er du velkommen til at sende mig en mail på emily@emilysalomon.dk
   Kh.
   Emily

 8. Mega fint tip. Det kan også nogen gange være terapi at lave en blog.

  Jeg har faktisk været på roadtrip for at besøge butikker jeg aldrig normalt ville besøge eller kendte til. Det har givet mig meget inspiration til at skrive om mode. Så vi alle ikke bare er ens i Vila/bestseller tøj – håber ikke jeg støder nogen.

  Men det var også MEGA sjovt. Min veninde og jeg satte os i en bil og så begyndte vi bar at køre.

  Fandt en lille butik i midtjylland, der hedder Vanilia. Det er den eneste der er og sikke en spændende butik. De har også en hjemmeside, som helt klart er værd at tjekke ud og søge inspiration ved : http://www.vanilia.dk

 9. Et gammelt, men skønt og stadig brugbart indlæg. Jeg har aldrig kommenteret på en blog før, men da jeg gerne vil igang med at skabe min egen personlige blog, er det nok på tide at kommentere :) Tak for tips og en skøn blog.

  1. Selv tak og hvor er jeg glad for at høre, at det stadig kan bruges :) Held og lykke med bloggeriet. Kram Emily