Juice it up

Det bedste ved at komme hjem efter en rejse? Ud over at hente Penny, så er det at kunne lave mad selv. Især morgenmad. Lige så lækkert som det er, at andre gør det for en (og rydder op og tager opvasken!) lige så meget savner jeg efter et stykke tid, selv at kunne lave min mad. Og bestemme hvad der skal i den, ikke mindst. Derfor vil jeg også helst bo et sted med et sted med et lille køkken, hvis vi er afsted i længere tid.

Men nok om mine særheder. Jeg har slået pjalterne sammen med Biotta og i den anledning bikset nogle lækre morgenmadssager sammen med deres rene, økologiske juicer i. En chiagrød med rødbede, koldhævede boller med gulerod og så en smoothie med granatæble. De to første kan forberedes aftenen før og hurtigt gøres klar om morgenen, især chiagrøden. Og med den sidste er bare at komme ingredienserne i en blender. Så det er fine bud på ret hurtig og god morgenmad – også til travle dage.

Men måske ikke det hele på én gang. I alle tilfælde ikke på de travle dage. Men vil man køre hele set-up’et, så gør det sig mægtigt godt til en lang morgenmad eller brunch i weekenden. Det frådsede jeg med i morges og sad og lyttede til rolig klavermusik og opvaskeren der snurrede (sød harmoni i mine ører) og fejrede at være hjemme igen. Og så måtte jeg ellers også have benene på nakken, for at indhente det forsømte. Hvis bare man også kunne få en art opvasker til det…

Nedenfor er der opskrifter på hele molevitten :)

Pink chiagrød 
– til 4 portioner, holder fint på køl

Denne her chiagrød er cremet og lækker og fuld af gode frø, gryn og andet rart. Den pink farve og let søde smag får den fra rødbedejuice. Den tager 5 minutter at røre sammen, men det skal gerne gøres aftenen inden. Man kan snildt variere med hvad man lige har i skabene. Den kan også laves helt uden chia (men med flere havregryn), så hedder den Bircher Müsli.

6 spsk chiafrø
2 spsk hørfrø
4 spsk havregryn
2 dl Biotta rødbedejuice
2 dl mandelmælk (eller anden mælk)
En lille håndfuld mandler (eller andre nødder/kerner)
En lille håndfuld rosiner (eller anden tørret frugt i små stykker)
1/4 tsk vanillepulver
Et knips havsalt
Evt. 2 tsk acai-pulver (jeg bruger den fra Urtekram)

Toppings efter smag og behag

  • Bland alle ingredienser i en skål eller beholder (vælg en der passer i køleskabet) – det skal have en grødagtig, men ret tynd konsistens. Frøene og grynene suger nemlig en masse væde.
  • Stil grøden på køl natten over.
  • Om morgenen tages en portion (ca. 1/4) fra i en skål og røres evt. op med lidt mandelmælk, yoghurt eller skyr, hvis den er for tyk.
  • Servér med dine yndlingstoppings. Jeg brugte ristede hasselnødder, morbær, blåbær, peanutbutter og granatæblekerner.
  • Prøv med andre slags frugt eller grøntsagsjuice for en anden smag (og farve). Appelsin og ingefær er også lækkert.

Vil man blot lave en enkelt portion i en lille skål, divideres opskriften bare med fire. Og det går fint at gøre det lidt på slump.

Smoothie med granatæble
– 1 person

Det her er min morgenmad de fleste dage. Lynhurtigt, sundt og godt. Jeg varierer mine smoothies efter sæson og humør og denne med granatæblejuice fuld af antioxidanter og dejlig smag er en favorit nu. Jeg spiser som regel et blødkogt æg ved siden af eller kommer et scoop proteinpulver i, så den holder mig mæt længere.

1/2 banan
1/2 avocado
150 g frosne hindbær eller jordbær
2 dl Biotta granatæblejuice (evt. mere alt efter ønsket konsistens)
evt. mandelmælk eller anden mælk
evt. 1/2 tsk maca-pulver (jeg bruger den fra Urtekram)
1/4 tsk vanillepulver

  • Kom alle ingredienser i en blender og blend til smoothien er glat og cremet.
  • Kom mere juice i og blend igen, hvis konsistensen er for tyk.
  • Nyd :)

Nemme, koldhævede gulerodsboller
– 9 stk.

Mine yndlingsboller der kan røres sammen i et snuptag om aftenen, ikke kræver æltning og lynhurtigt kan bages om morgenen, mens man tager et styrtebad. Her i en smuk, orange efterårsversion med gulerodsjuice.

12 g gær (1/4 pakke ca.)
5 dl Biotta gulerodsjuice
1-2 tsk salt
1 spsk olivenolie
2 dl havregryn
1 dl græskarkerner
1 dl hørfrø
3 dl grahamsspeltmel
3 dl sigtet speltmel

  • Rør gæren ud i lidt af gulerodsjuicen, til den er opløst og tilsæt så resten af juicen, salt og olie og rør rundt.
  • Tilsæt de tørre ingredienser lidt efter lidt og rør grundigt rundt til en ensartet, våd (og klistret!) dej.
  • Dæk skålen med dejen til og stil den i køleskabet natten over eller min. 6 timer (gerne længere).
  • Tænd ovnen på 250 grader og tag dejen ud ad køleskabet.
  • Beklæd en plade med bagepapir og brug to skeer til at sætte dejen af i 9 ‘boller’ på pladen.
  • Når ovnen er varm sættes bollerne ind og der skrues ned til 200 grader.
  • Lad bollerne bage i ca. 12-15 minutter eller til de er let gyldne og lyder hult, når man banker dem i bunden.
  • Lad dem køle lidt af på en rist inden de skæres og spises.

Ps. De tørre ingredienser kan varieres efter behag og hvad man har i køkkenskabene af frø, kerner, gryn og mel. Man skal dog bruge 10 dl i alt uanset hvad. Og minimum 5 dl skal gerne være mel, ellers hæver de ikke.

Biotta er helt rene frugt- og grøntsagsjuicer. Aldrig fra koncentrat og der er aldrig tilsat sukker, sødestoffer, smagsgivere, farver, konserveringsmidler eller andet. 100% ren, naturlig og altid økologisk juice til at nyde som den er eller bruge i madlavningen à la hvad jeg har gjort ovenfor. Nemt og bekvemt.

Skriv en kommentar

9 Kommentarer

  1. Jeg lavede den laekre chia groed her til morges, men desvaerre havde den ikke den flotte roede farve – men det smagte saa laekkert!

    1. Dejligt at høre Katja :) Ja, der må lidt rødbedesaft til for at give farven, men det kan du altid gøre næste gang. Kram og god weekend