
Jeg drikker matcha næsten hver eneste dag og har gjort det i et års tid snart. Det begyndte, da jeg skar ned på mit kaffeindtag, og siden droppede kaffen helt for en periode. Jeg savnede nemlig ritualet omkring at drikke kaffe, men kaffe (i de mængder jeg drak den) gjorde mit hovede og mine hormoner kulrede, så en pause var på sin plads og for mig, var matcha alletiders erstatning. Så god, at jeg holder ved den og må indrømme, at kaffen har fået sig lidt af en modstander.
Der er også koffein i matcha, men nogle kloge mener, at den er af en lidt anden type, end den der findes i kaffe og at den udløses langsommere og over længere tid. Om der rent faktisk er belæg for den påstand, er jeg ikke gået ind i, men udfra hvad jeg oplever på egen krop, kunne der godt være noget om snakken.
Når man drikker matcha får man hele det (pulveriserede) grønne teblad med og får således alle de gode ting fra teen. Som tommelfingerregel siger man, at man får samme næringsindhold i én kop matcha, som man gør i 10 kopper almindelig, grøn te. Heriblandt masser af antioxidanter og så siges matcha også at have fine antiinflammatoriske egenskaber.

Personligt holder jeg meget af den støvede/jordede og lidt beske smag af matcha og drikker det også gerne ‘rent’ (1/2 til en hel tsk mathcapulver pisket op med 80 grader varmt vand), men især om morgenen og på tom mave, kan det være lidt hårdt og kan give lidt niv i maven (har hørt om mange andre der oplever samme), så jeg foretrækker at drikke den som en ‘latte’. Så bliver smagen også lidt rundere.
Der er virkelig mange måder at lave matcha latte på og selv har jeg et par metoder til at frembringe den skummende, grønne drik.
Den første metode er den enkleste, men den anden er den jeg bruger oftest og den er heller slet ikke så bikset endda. Den kræver bare lidt flere ingredienser.
Matcha Latte No. 1
– Den enkle
1/2-1 tsk matchapulver
1 dl 80 grader varmt vand
2-3 dl ‘mælk’ efter smag og behag (jeg bruger som regel havremælk)
- Pisk matchapulveret med det varme vand til det skummer og der alt pulveret er pisket ud. Brug et lillebitte piskeris eller et decideret matchapiskeris.
- Skum/steam mælken på en mælkeskummer (jeg bruger den på vores kaffemaskine) eller varm den i en gryde og pisk i den med et piskeris.
- Hæld den varme mælk i matchaen og nyd.
Matcha Latte No. 2
– Den lidt mere avancerede (dog mindst lige så hurtige). Denne variant er mere kompleks i forhold til næringsindhold og mætter dejligt idet den indeholder proteiner fra collagen og fedt fra kokossmør. Netop de to ingredienser gør også, at den efter sigende, er rent guf for bl.a. huden.
1/2-1 tsk matchapulver
2 scoops collagen-pulver
1 spsk kokossmør (creme of coconut)
1/2 tsk ægte kanel
4 dl 80 grader varmt vand
evt. 1/4 tsk vanillepulver
evt. adaptogener som ashwagandha
- Kom alle ingredienser i en blender og blend det 2 minutter ved højeste hastighed.
- Lad evt. stå et øjeblik. Så danner der sig et cremet lag af skum.
- Hæld op i en kop og nyd.
Jeg bruger som regel premium grade eller ceremonial grade matcha.
Ps. Jeg drikker kaffe igen. Dog slet ikke i samme mængder eller så hyppigt som tidligere. For tiden er det ca. en enkelt kop om dagen. Dog er der også mange dage, hvor jeg slet ikke drikker kaffe overhovedet. Og aldrig efter kl. 15. Så kan mormor her (efter kaffeafvænning) nemlig ikke sove.
