Afvænning & balance

Forleden læste jeg et sted, at de fleste af os tjekker vores smartphone 50-100 (!) gange om dagen. Det lyder helt skørt, men når jeg tænker efter, så er jeg ikke i tvivl om, at jeg nemt kommer op på 100 gange. Minimum. Eller gjorde. For jeg har sat mig selv på afvænning og det virker. Endelig.

Jeg havde ‘et lidt mere løsagtigt forhold til min telefon‘ på listen over nytårsforsætter i starten af året. Det gik det så ret dårligt med. Og indtil for en måneds tid siden var jeg stadig en telefonjunkie af rang.

At min telefon også fra fabrikken er indstillet til at “give signal med horn og lygter” (og vibration + billede) nærmest uanset hvad der sker (mail 1, mail 2, messenger, facebook, bloggens facebook, sms osv. osv.), hjalp heller ikke ligefrem. Og ja, det kan slås fra og er blevet det nu, men i lang tid bildte jeg mig selv ind, at det var fedt at blive opdateret HELE tiden.

Men så skiftede jeg teleselskab og var uden abonnement i en dags tid. Og sikke en dag. Jeg var mere effektiv og fokuseret og ret meget mindre stresset/hektisk/forvirret. Og trak vejret helt ned i lungerne.

Det ville jeg gerne have mere af, så jeg lavede telefonregler. Mit nytårsforsæt var alt for løst defineret. Der måtte skrappere midler til. Skulle det være en kold tyrker? En gradvis nedtrapning?

Ingen af delene. Jeg ELSKER sociale medier. Jeg ELSKER at jeg kan tjekke mails på farten. At jeg kan instagramme, snapchatte og sende ting på Messenger i løbet af dagen og dele småt og stort med dem jeg gerne vil være i – og holde – kontakt med. Jeg vil ikke undvære nogle af de muligheder det giver mig, men jeg vil omvendt også gerne være nærværende og tilmed nyde nogle af de små pauser dagen giver ens hjerne (metrotur, kø i supermarkedet osv.) uden pr. automatik at række ud efter min telefon.

Jeg vil gerne være den der bestemmer og har kontrol over hvornår jeg tager min telefon frem. Jeg vil ikke være den der springer til den som til en syg tamagotchi (kan I huske dem? Jeg var, surprise, fan) hver gang den pling’er eller blinker lidt.

Så her er mine nye telefonregler, der fungerer for mig. Jeg er så spændt på at høre om I har (brug for) lignende restriktioner eller om I kan styre det bedre? Eller om I blot omfavner telefonnarkomani og gladeligt dyrker det?

 • Ingen telefon i sengen. Hverken om aftenen når jeg går i seng eller om morgenen (gammeldags vækkeur eller telefonalarm langt væk fra sengen). Jeg sover tidligere og bedre og kommer tilmed hurtigere ud af sengen.
 • Telefon og/eller avis til morgenmaden. Instagram, sms’er, messenger, snaps osv. Ingen arbejdsmails. De må vente til arbejdstiden.
 • 9-12 er helt telefonfri med mindre den ringer. Og ja, jeg måtte lægge den ind i et køkkenskab (øverst oppe, bag de ristede løg) på lydløs til at begynde med for ikke liiiiige bare at kigge på den. Nu ligger den på et fad ude i køkkenet (telefonskammekrogen kalder jeg det), kan stadig ikke administrere at have den indenfor rækkevidde, men behøver ikke gemme den helt væk.
 • Frokost må gerne være akkompagneret af telefon. Men kun hvis jeg spiser alene og max. halvdelen af tiden.
 • 12.30-18 telefonen ryger tilbage i ‘skammekrogen’.
 • Om aftenen bliver telefonen frigivet, men jeg efterstræber at gøre og tjekke det jeg skal/vil og så lægge den fra mig igen i stedet for at sidde og tjekke medie a, b og c i en endeløs spiral. Hvis jeg ser tv eller film må jeg ikke sidde med telefonen samtidig. Et medie af gangen.
 • De fleste aftener slukker jeg telefonen kl. 21.30. Af og til før. Måske jeg går glip af noget, men det føles rart og jeg sover bedre og tidligere på den måde.

Det er klart, at jeg bryder telefoncølibatet, hvis jeg lige skal snuppe et billede med telefonen eller hvis der er noget presserende. Men det har virkelig hjulpet mig at have nogle håndgribelige regler. Og en skammekrog.

Som barn blev jeg en kende trist, da det gik op for mig, at jeg aldrig nogensinde ville kunne læse alle de bøger der findes. Noget jeg sidenhen har accepteret. Omend modvilligt. Og det er lidt det samme med den nyhedsstrøm man bliver eksponeret for via net og telefon. Uanset hvor meget man er ‘på’ kommer man aldrig til at kunne holde trit. Man vil gå glip af noget. Og det er fint nok. For mig var det egentlig rart at acceptere, at det er sådan. Og lægge telefonen væk. I perioder.

Og nu ikke noget med at stoppe med at læse blogs pga. telefonaftrapning vel? Blogs er meget, meget vigtigt ;)

(Visited 3.385 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

39 Kommentarer

 1. Det lyder som en KANON ide!! Jeg har selv haft “ikke så meget telefon” på den ellers korte liste over nytårsforsætter, og det går ret skidt pt.
  Jeg bruger AL for megen tid på instagram, facebook osv (og et enkelt spil candy crush i ny og næ…) og min koncentrationsevne er efterhånden ikke eksisterende, hvilket jeg tror i høj grad hænger sammen med den konstante “telefon-kigning”.
  Så jeg tillader mig hermed at låne dine telefonregler, og se hvordan det går! :) God onsdag! Mvh Pernille

 2. Åh Emily, du tager fat i noget der er så vigtigt for netop sådan en som mig.
  Jeg sidder (næsten) altid med min telefon, eller i hvert fald i nærheden og jeg farer også op hvis den giver et pling. Føler mig helt nøgen uden ! Det er faktisk helt pinligt og skammer mig over det. Og med to små børn (ja fy mor, få hovedet ud af telefonen!), så burde jeg jo tage mig lidt sammen. Jeg elsker bare også, ligesom dig, at instagramme, snappe og andet. Jeg elsker at forevige mine børn gennem kameralinsen. Jeg elsker min computer. Men det må have grænser. Jeg vil KLART tage dine råd til eftertragtning – kan dog ikke slukke telefonen om natten pga dagplejen, men jeg KAN ligge den langt væk fra mig og stadig bruge den som vækkeur og høre hvis den ringer om morgenen :) jeg er hjemme med min syge søn i dag og min telefon er gået ud, så jeg tror jeg vil lade den forblive uden strøm og ligge computeren væk når han vågner :)

  // Sofie

  1. Ja, tænkte nok at jeg ikke var den eneste der kæmpede lidt med det… Men ja, man gider ikke rigtigt kigge tilbage på det om 5 år og tænke ‘shit hvor gik jeg glip af meget, fordi jeg skulle følge med 117 andre steder’ vel? Klem

 3. Jeg har også brug for mobilregler. Mit mobilforbrug er løbet lidt af sporet det sidste stykke tid… og det er ikke fedt. Jeg kan også mærke, at jeg bliver mere “forstyrret”. Får svære ved at koncentrere mig. Og så får jeg dårlig samvittighed. Bare fordi jeg tjekker min mobil hele tiden, betyder det ikke, at jeg tid til at svare… og så går jeg bruger energi på at tænke: “husk nu… at svar på den sms/kommentar/mail”.

  Det er ikke længe siden, at jeg boede i Berlin, hvor jeg ikke havde internet på min Iphone. Der var kun wi-fi, når jeg var på café. Og det var helt fantastisk. Jeg følte mig helt i es med mig selv. En grund-ro helt ned i maven.

  Tror jeg vil forsøge at vende tilbage til en internet-løs Iphone. Så godt som det nu er muligt.

  1. Nemlig. Det er nærmest luksus at rejse (også) fordi man ikke er ‘på’ hele tiden og alle vegne… Pøj pøj med det :)

 4. Jeg har telefonregler og har haft det i halvandet års tid efterhånden. Nogle perioder efterleves de mere end i andre, men grundlæggende så fungerer det. Min vigtigste regel er, at jeg må ikke bruge min telefon, med mindre den ringer, fra jeg kommer hjem fra arbejde til børnene sover.

  Men jeg vil alligevel tage et par af dine vaner til mig. Jeg har altid min telefon med oppe ved sengen, både som vækkeur og “hvis der sker nogen noget, som har brug for at få fat i mig”, men jeg må finde en anden måde. Måske i vinduet lidt væk fra sengen… Og så den med en skærm af gangen. Og ikke bare tjekke div. sociale medier fordi der kommer reklamer.

  1. Det lyder som en god regel. Og ja, folk kom jo også op om morgenen (og foretog nødopkald) inden smartphonen ;)

 5. Jeg ser ikke på min telefon hver dag og den er næsten altid på lydløs. Jeg bruger den faktisk kun til at høre radio, hvis jeg skal transporteres langt, og så selvfølgelig til at ringe. En sjælden gang skriver jeg en sms, men alle i min omgangskreds ved, at jeg ikke gider skrive sms, så de ringer, hvis de vil noget. Siden jeg har fået en smart-phone så er det der sms-skriveri blevet en langsom pinsel for mig Det er dog ikke altid jeg får ringet tilbage samme dag. Jeg har faktisk lavet en regel om, at jeg skal kigge på min telefon hver aften efter aftensmaden, så jeg lige kan få ringet tilbage..

  Mine vaner kommer sig ikke af et aktivt valg om at skære ned, men nærmere som resultat af at have en telefon, der bare ikke fungerer super hurtigt online. Derfor bruger jeg den kun i nødstilfælde til at komme på nettet. Haha, så I skal bare få jer en dårlig telefon, hvis I gerne vil skære ned.

  Jeg er dog langt fra hellig – jeg er på både facebook, pinterest og instagram – og jeg ser på det hver dag på Ipaden. Men jeg tager sjældent Ipad´en med så jeg føler egentlig ikke jeg har et overforbrug. Jeg har dog også samme regel som dig med ikke at have elektronik med i sengen og til måltider, og det fungerer rigtig godt..

  I det hele taget må det være lidt anderledes for dig, da du (som jeg forstår det) lever af at være online på mange måder, så selvfølgelig har du brug for at være mere online end de fleste.

  God dag.

  1. Ja, det er helt den omvendte verden ;)
   Og ja, du har ret. Jeg kan ikke bare helt vælge det fra. Det har jeg nu heller ikke lyst til. Men alt med måde :)
   Klem

 6. Jeg har prøvet det samme i flere omgange, og det går altid fint i starten… men så tager min kæreste på felttur med forsvaret. Når jeg er vant til at bruge aftenenerne med ham, så ved jeg pludselig ikke, hvad jeg skal lave, når jeg er alene hjemme. Jeg kedsomheds-kigger på de kære medier. Og det er svært at finde en balance, synes jeg, for når han er hjemme vil jeg selvsagt gerne bruge en masse tid med ham.
  …gode forslag til løse det dilemma modtages med kyshånd ;)

 7. Tak for dit indlæg, Emily! Jeg trænger vist rigeligt til en (k)ærlig reminder om mit telefonforbrug lige for tiden. Især den med ikke at bruge den i sengen, vil jeg tage til mig. Og så tror jeg samtidig, det vil være super godt for mig at lægge den væk, når jeg spiser. Helt væk.
  God dag til dig. :)

 8. AV!!! Den der med tjek af ting i en endeløs spiral, den gjorde ondt ;-)

  Jeg har længe overvejet, hvad pokker det er, der gør, at jeg ikke længere læser den ene bog efter den anden. Før i tiden (læs: før smartphone) kunne jeg tilbringe timer med en bog, helt opslugt og kun afbrudt af at hente mere the. Det sker yderst sjældent i dag, og det er ikke fordi, andre ting optager mig.
  14 dages ferie i et land uden mobilsignal og kun med lidt langsom wifi om aftenen gav mig svaret, for der fik jeg læst så meget, at jeg løb tør for bog til flyveturen hjem (krise). Der var nemlig ikke noget, der afbrød mig, når jeg læste.
  Og hvorfor er det egentlig, at min telefon ligger på natbordet, det gik jo meget godt med et vækkeur, før jeg fik en mobiltelefon.

  Nu vil jeg skrive mine egen telefonregler ned, inspireret af dine og tilrettet min hverdag. Tak for inspiration :-)

 9. I starten af året forsøgte jeg mig med at nedskrive mit telefonforbrug, og jeg fandt en app (Stay Focused), hvor jeg kunne sætte en tidslimit på de forskellige medier på min telefon – f.eks. 10 minutter til Facebook, Instagram og så videre i løbet af dagen. Det gik virkelig hurtigt op for mig, hvor meget jeg faktisk brugte telefonen, for tiden løb ret hurtigt ud, og så kunne jeg ikke tilgå app’en (medmindre jeg liiige satte tiden op til 20 minutter, haha).

  Jeg har ikke længere app’en installeret, fordi jeg har fået det ud af den jeg ville, men jeg har siden hen slukket for notifikationer fra Instagram, og mine mails er på lydløs. Det samme er Messenger, og Facebook kommer heller ikke med notifikationer. Det har været så befriende at få min telefon på lydløs – i hvert fald i forhold til de sociale medier, for når jeg får en sms eller min telefon ringer, så siger den selvfølgelig noget.

  Jeg tror helt sikkert jeg har den der frygt for at gå glip af noget – FOMO. Men jeg bliver nødt til at tænke over hvad det er jeg går glip af? Og det er altså ikke livsvigtige ting.

  Og jep, sådan en tamagotchi kan jeg bestemt godt huske! Min var lyserød, og så vidt jeg husker, var jeg ikke heeelt godt til at passe den – måske jeg skulle behandle min telefon på samme måde? :-P

  1. Åh ja, den app har jeg hørt om. Tør ikke installere den ;)

   Men godt at den gav dig syn for sagen!

 10. Jeg tror jeg vil adoptere nogle af dine regler. I mandags fik jeg pludselig en indskydelse, og deaktiverede resolut min Facebook profil i en uge. Det går ok. Blev irriteret over, at der aldrig rigtig skete noget. Nu må vi se hvordan stemningen er, når profilen genåbner på mandag.

 11. Sikke en god idé!
  Jeg skal virkelig gøre det samme.
  Jeg er netop startet på en uddannelse, som skal gøre mig til yogainstruktør. Her i weekenden var jeg til min første workshop (1½ times yoga efterfulgt af 4 timers teori undervisning i et telefonfrit lokale) og blev tvunget ud i at undvære min tlf./højre arm i 12 timer sammenlagt. Og hvilken en befrielse! Det var faktisk virkelig rart.
  Tænker at netop skammekrogen må give samme frihedsfølelse.
  Tak for inspirationen. Jeg må vidst i gang! :)
  //Louise

 12. Tror særlig, at den der med et medie af gangen er vigtig. Jeg kan godt gribe mig selv i at sidde og blogge, mens jeg ser fjernsyn (men så går bloggingen også bare langsommere), og så stadig lige sidde med telefonen for at tjekke medie a, b og c. Og på forunderlig (?!) vis er der pludselig gået en hel aften…

 13. Så god en filosofi! Ej, det lyder virkelig dejligt. Måske noget af det kan overføres, men det bliver nok aldrig helt det samme, når man studerer. Lidt for fristende med distraktion under kedelige forelæsninger haha.

  Min eneste anke er væggeuret. Er det ikke ubehageligt at vågne til sådan et skingert væggeur? Forestiller mig det som en skidt start på dagen :b

  http://www.moonlitmadness.dk

 14. Telefonregler er fine :-) mine er meget lig dine.
  Jeg har ingen telefon i soveværelset – overhovedet og strengt forbudt ;-) (har læst frygtelige undersøgelser om stråling og derfor er den heller aldrig i en bukselomme!)
  Holdt desuden facebook-fri-februar – en øjenåbner og faktisk ret fantastisk.
  Vi har børn med telefoner – og her er ingen tlf. til måltider og præcis som dig… et medie af gangen, så ser man TV – så ser man TV ;-) og måske snakker med hinanden…
  Til gengæld har jeg en halv times tid for mig selv om morgen, inden familien vågner – og så bliver der sgu tjekket ALT :-D :-)

 15. Jeg tog en kold tyrker, da min iPhone forsvandt ud i den parisiske undergrund sidste sommer. Indtil da havde jeg brugt lang tid på at parlamentere med mig selv om mit iPhoneforbrug uden rigtig at finde en balance. Den irriterede mig tit ligeså meget som den var nyttig. Efter 1½ uge uden telefon var jeg dog “afgiftet”, og jeg har det super med min erstatning – en gammeldags Nokia, som kun klarer opkald og SMSer. Det eneste jeg savner fra iPhonen, er faktisk gps-funktionen og mobilepay, for jeg har ikke et stort behov for at bruge sociale medier på farten. Men en total afholdenhedsstrategi duer selvfølgelig kun, hvis man kan leve uden muligheden for at være online på farten. For nogle er det ikke en mulighed.

 16. Hvor lyder det som en god idé Emily! Jeg synes, at jeg er forholdsvis god til at lægge telefonen fra mig. Årsagen må nok være, at jeg ikke har mobildata med i mit abbonnemet, og bruger derfor aldrig sociale medier, når jeg ikke har wifi. Mine gymnasieveninder synes det er skørt, men andre af mine veninder, som jeg har kendt længe har “accepteret” det. Jeg mangler ihvertfald næsten aldrig 3G, når jeg er på farten :-)

 17. Jeg er i den til tider “heldige” situation, at jeg ikke ejer en smartphone, men en 7 år gammel Sony Ericson, som kun kan anvendes til opkald og sms’er. Hvis jeg har brug for mere end det må computeren frem, og det giver helt sig selv at det ikke sker i køen i supermarkedet eller til middagsselskaber !
  Det kan tilgengæld irritere mig grænseløst, hvis jeg er sammen med nogle og vi f.eks. skal vente på noget. Så ryger telefonerne frem istedet for, at man snakker med hinanden..

 18. God idé, men pas nu på du ikke bliver stresset af alle de restriktioner og regler du lige pludselig skal overholde overfor dig selv.. ;-) Rigtig aktuelt og vigtigt emne du bringer på banen, og måske kommer det helt naturligt en dag, så du kan undvære den helt uden at skulle følge et regelsæt.

 19. Hold da fast, forstår ikke hvis I allesammen har så meget tid til at være på telefonen?? Men det er måske netop også problemet, – at I ikke har tid til det ;) Jeg har ikke telefonen fremme de dage jeg er på advokatkontoret hvor jeg arbejder 3 gange om ugen fra 09-18. Herudover har jeg aldrig mobilen fremme hvis jeg er sammen med andre, kun hvis jeg skal tage et billede. Jeg har den aldrig på bordet når vi spiser , for det havde vi en regel om i barndomshjemmet. Så jeg bruger min telefon for lidt (modsatte problem.) Folk ringer ofte forgæves, og jeg ser først SMS er flere timer efter de er afsendt

 20. Puha, jeg er også slem til at have den telefon som en forlængelse af min højre arm :-( 100 gange om dagen kan næppe heller gøre det for mig… Men sidste år holdt jeg faktisk en 3-måneders pause fra Facebook, hvilket virkelig var en befrielse (jeg er så heller ikke rigtigt på andre sociale medier). Det kan jeg godt anbefale. Den virkelig slemme nyhedsstrøm kommer gerne derigennem.

 21. Hvor er det et fint regelsæt. Jeg vil snuppe nogle af dine regler, især dét med ikke at tage telefonen med i seng. Jeg bliver alligevel irriteret på mig selv over, at jeg gør det :-)

 22. TAK for dette meget relevante indlæg! Jeg trængte til netop sådan en reminder…:-/Jeg er på barsel pt og tjekker og surfer på min tlf alt for ofte, for den er jo altid liiige ved hånden. Og som du skriver: nogle gange er det ganske givet lidt sundt bare at glo ud i luften eller på verden omkring sig! Så nu hedder mine simple tlf-regler (inspireret af dine): ingen tlf-kigning mellem før middag og igen efter 20 (hvor den står på hygge og samkørsel med min mand i stedet, som man ser alt for ofte med to børn og jobs!) god weekend herfra:-)

  1. Hov, det gav ikke helt mening;) Der skulle stå: ingen tlf før efter middag og igen ingen tlf efter 20!
   Og udskift lige samkørsel med samtale;)

 23. Jeg “droppede” facebook omkring 1 feb 2016 og jeg har kun været på 2 gange siden. Havde fødselsdag i Marts, så følte at jeg måtte skrive tak til de personer der havde været så søde at skrive til mig. Jeg bruger dog stadig messenger for at være i kontakt. Instagram blev droppet helt i januar. Jeg har fået et langt mere positivt sind og jeg får gjort de ting jeg elsker og set flere af mine medmennesker. Jeg har nemt ved at “slå” mig selv i hovedet over at jeg ikke er lige så langt i mit liv som den, den og den person, viser til at være på de sociale medier. Ferie billeder og bikini billeder kunne slå mig helt ud og ikke føle jeg selv er flot nok, klog nok, har penge nok osv. Jeg tog en beslutning for mig selv, og jeg har aldrig fortrudt den. Jeg vil dog sige, det der har været svært, er at dem jeg kender ikke har gjort det. Mange mennesker jeg kender, bruger medierne til at fortælle folk de har fået kæreste, forlovet, syghuset, dødfald osv. Det er en trist ting synes jeg. Så den er lidt hård. Nogen gange får jeg ikke informationen i tide, eller slet ikke. Men jeg har valgt stadig at holde fast i mig selv og tænke over den store forandring der er sket indeni mig, efter facebook/instagram er droppet.
  Det eneste sociale medie jeg bruger ofte, er Snapchat, til de tætteste personer i mit liv.
  Ha en rigtig dejlig dag. (:
  Knus Maja Marie.