How to: Champagne

annonce-u-baggrund11
moetetchandon

For en måned siden holdt jeg champagnesmagning sammen med Moët & Chandon for nogle af jer og det var simpelthen sådan en hyggelig og lærerig aften.

Men bare fordi I ikke havde mulighed for at deltage eller ikke nåede at få en billet, så skal I ikke snydes for at lære lidt om hvad champagne egentlig er for en størrelse og ikke mindst hvordan den skal gribes an i praksis.

Derfor har jeg sammen med Moët & Chandon lavet en lille guide til jer, hvor I både  kan blive klogere på mousserende vine i almindelighed og champagne i særdeleshed og ikke mindst lære hvordan man bedst opbevarer, åbner og serverer bobler og ikke mindst hvad man skal drikke til hvad.

Så er der også lidt champagnetrivia at imponere med på næste date eller venindeaften med bobler i glasset :)

Kig med nedenfor og få din champagne-basisviden i orden.

champagne

Er champagne vin og hvorfor står der ingen årgang på flasken? Hvordan åbner man egentlig en flaske champagne? Hvilken slags champagne skal man drikke som apéritif og hvilken til desserten?

Jeg har forsøgt – efter bedste evne – at bringe boblerne i øjenhøjde, så du kan få den bedst mulige oplevelse, næste gang du vil forkæle dig selv og dine gæster med en flaske champagne.

7 FACTS OM CHAMPAGNE

 • Champagne er vin. Vin med bobler. Også kaldet mousserende vin. Der findes mange forskellige slags mousserende vin: Champagne, Cava, Crémant, Spumante osv. Fremstillingen af champagne er en kompleks og skrøbelig proces.
 • Champagne er altid fransk. Og den kommer altid fra Champagne-distriktet i det nordlige Frankrig, hvor der er et helt særligt gunstigt klima for at dyrke druer med flot og kompleks smag. Kommer boblerne ikke fra Champagne-distriktet, men er de stadig franske, hedder de Crémant.
 • Champagne er ikke altid tør. Nogle synes at champagne smager tørt eller ligefrem surt. Men det kommer helt an på mængden af dosage liquer, en sukkerlage, der tilsættes, lige før proppen sættes i champagnen. Og hvad er så hvad? Se mere om det, samt hvad der går til hvad længere nede i guiden.
 • Champagne blandes af forskellige druer. Den klassiske champagneblanding består af tre druesorter: Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay i forskellige blandingsforhold. Og jo Pinot Noir er en blå (eller rød om man vil) drue, men derfor kan man stadig godt lave ‘hvid’ champagne af den. Den presses nemlig kun ganske let, så farven fra skallen ikke kommer med.
 • Champagne har ikke altid en årgang. Langt de fleste champagner består faktisk af vine fra flere forskellige årgange, og er blandet lige præcis, så de rammer hvert champagnehus’ karakteristiske signatursmag. Det er derfor, der typisk ikke er et årstal på flasken. Vintage champagne er mere sjælden og er champagne skabt på druer fra ét enkelt år. Og det kræver igen at det enkelte års høst er er ekstraordinær. Derfor bliver der ikke lavet vintage champagne hvert år.
 • Champagne kræver tid. En non-vintage champagne skal modne i minimum 15 måneder og for en vintage champagne er det minimum 3 år der gælder. Hos Moët & Chandon lagrer de dog endnu længere for at få den eftertragtede kompleksitet og smag.
 • Champagne har det bedst på langs. Hvis du ikke skal drikke din champagne med det samme så vil den allerhelst ligge ned. Champagnen udvikler sig nemlig hele tiden, fra den første gæring til proppen kommer i – og tilmed lang tid derefter. Du skal helst opbevare din champagne mørkt og køligt (optimalt er det 10-13 grader) og så skal den ligge ned.

champagnepropper

SÅDAN SERVERES (OG ÅBNES) EN CHAMPAGNE

 1. Fyld en champagnekøler en tredjedel med koldt vand og fyld op med isterninger. Sæt flasken i og lad den stå i mindst 15 minutter til champagnen har den perfekte serveringstemperatur (8-9 grader). ELLER sæt flasken på køl i et par timer og tag den ud 10-15 minutter før den skal nydes, så den ikke er for kold.
 2. Tag flasken op (hvis den har været i champagnekøler), tør den af med et rent viskestykke og træk herefter forsigtigt i den sorte strimmel, der lader guldfolien komme af.
 3. Drej ståltråden der fastholder metalhætten ovenpå proppen, mend du HELE tiden har tommelfingeren ovenpå metalhætten og proppen, så sidstnævnte ikke pludselig springer uforudset af.
 4. Tag fat om bunden af flasken med den ene hånd og proppen med den anden hånd og drej nu forsigtigt bunden (ikke proppen!) til proppen langsomt løsner sig og kan fjernes stille og roligt.
 5. Fyld glassene til de er 2/3 fuld, skål og nyd.

Du kan sagtens drikke din champagne af et klassisk champagneglas det såkalde flûte, men et mere rummeligt glas (der dog stadig holder lidt på boblerne og duften) som et hvidvinsglas eller lignende gør at du rent faktisk kan dufte og smage vinens mange noter og smagselementer bedre. Prøv dig frem, men lad så vidt muligt være med at drikke champagnen af en gammeldags coupe. Boblerne forsvinder nemlig lynhurtigt i dem, men yndige ser de ud ;)

Se trin-for-trin med billeder her.

champagneglas_i hånd

HVAD SKAL DU DRIKKE TIL HVAD

Champagne er ikke bare champagne, der findes meget tørre champagner og ligeledes meget søde. Har du haft en kedelig oplevelse med kombinationen af champagne og kransekage, og tænkt, at det var en lidt for sur sag? Så var det givetvis fordi det var en tør champagne du fik til din søde kage.

 • Brut hvad for noget?’. Alt afhængig af hvor meget dosage liquer der er tilsat til champagnen og altså hvor sød den er, hedder den noget forskellige. Brut (udtales bry-t) er således tør champagne, Sec er lidt sødere end Brut og Demi-Sec er sød champagne.

Men hvad skal du så drikke til hvad? Hvis vi slet ikke tænker mad ind i det, skal du selvfølgelig først og fremmest drikke det, du bedst umiddelbart kan lide. Er du generelt til tørre hvidvine, så er Brut nok mest dig. Er du derimod en ‘Asti-pige’ så vil en Demi-Sec formentlig lige være sagen.

Kommer der mad ind i billedet, er det dog en lidt anden sag. Hvilket bliver så fint eksemplificeret i det førnævnte eksempel med champagne og kransekage. For det fungerer altså bedst at drikke en sødere champagne til søde sager. Og omvendt en tørrere som aperitif eller til salte retter.

Her kan du se hvilke champagner fra Moët & Chandon, der går godt med hvad:

 • Moët & Chandon Brut Impérial er Moët & Chandons mest ikoniske champagne og er et udtryk for husets unikke stil. Den dufter bl.a. af grønne æbler og citrusfrugter og er en frisk og alligevel elegant og moden vin. Den går godt i spænd med langt de fleste måltider, men er allerbedst til bl.a. sushi, kammuslinger, hvid fisk, lyst kød og desserter med lyse frugter (pære, æble, fersken). Det er også denne du skal drikke som aperitif og til salte snacks.
 • Moët & Chandon Rosé Impérial er en smuk, lyserød champagne, der dufter af røde bær, rose og lidt peber. Den smager af bær, fersken og så et lille, delikat hint af mentol. Den passer bedst til enkle og farverige retter som carpaccio (og rødt kød generelt), frisk gedeost, mozzarella og mascarpone, grønne krydderurter og friske, røde bær og andre røde frugter. Se bl.a. mulige sager og opskrifter på retter at nyde den til i mit indlæg her.
 • Moët & Chandon Nectar Impérial. Denne lækre, sødere champagne dufter bl.a. af eksotiske frugter og vanille, men selvom den er sød er smagen stadig også frisk og livlig. Den er god sammen med eksempelvis laks i sur-sød sauce, krydrede indiske og kinesiske retter, blåskimmeloste, gule, eksotiske frugter som mango og ananas, nougat og karamel. Det er generelt denne du skal drikke til søde sager. Også den førnævnte kransekage :)
 • Moët & Chandon har også nogle ret fantastiske vintage champagner (altså årgangsbaserede champagne) i både Blanc- og Rosé-udgave i sortimentet. Du kan læse mere om dem her.

Se mere om champagne og foodpairing og få inspiration og opskrifter her.

 

(Visited 5.265 times, 10 visits today)

Skriv en kommentar

2 Kommentarer

  1. Ja man kan (næsten) ikke få for mange bobler vel? ;)

   Det var et godt tip (fra en prof lyder det til). Tak for det. Klem Emily