Ugens (minimalisme) udfordring – sådan gik det

Så blev det tirsdag og en uge er gået, siden jeg reintroducerede Ugens Udfordring med en minimalismeopgave. Det er tid til at gøre status. Men inden jeg (og I) gør det, er jeg også kommet op med en (forhåbentlig) holdbar game plan ift. at blive ved med at lave Ugens Udfordring, men uden at den overtager bloggen.

For hvis jeg skal lave en udfordring hver uge + en status, så ‘æder’ den 2 af bloggens 7-10 ugentlige indlæg og det er måske en liiiidt for stor bid af kagen i forhold til alt det andet, jeg også gerne vil skrive om. Det var derfor jeg gik lidt kold i den i sidste omgang (efter 22 ugentlige udfordringer) for at være ærlig.

SÅ løsningen jeg er kommet frem til er denne:  Den ene uge kommer der en ny udfordring, den følgende uge kommer der så en status på, hvordan denne udfordring spændte af. Ugen efter kommer der så igen en ny udfordring. Osv. osv. Dvs. 2 gange udfordring og 2 gange status pr. måned.

Nok om mine logistiske kvaler. For hvordan gik sidste uges modererede version af The Minimalist Challenge egentlig herhjemme? Svaret er GODT, super godt. Og jeg har fået så meget blod på tanden, at jeg napper en uge mere. Om jeg holder måneden ud, som den oprindelige minimalismeudfordring foreskriver, tror jeg nu stadig ikke.

Der er trods alt RET langt fra de 28 ting jeg er oppe på nu og så til de 465 ting, man ender med, at skulle skille sig af med, hvis man kører en måned. Faktisk tror jeg slet ikke, jeg har så mange ting, jeg vil af med… Er altså stadig glad for mine ting, alt mit dims, mine sko og mine bøger. Men vi får se. En uge mere vil rodeskufferne i både kontor og køkken i alle tilfælde have godt af.

De første dage var selvfølgelig nemme. Et par sko, jeg alligevel ikke går med længere, et par fejlkøbte solbriller der virkelig (!) ikke klæder mig og bøger jeg har læst og som gerne måtte glæde andre læseheste. Og et magasin jeg ellers ville have gemt. Men så sad jeg lidt fast. Kiggede rundt og syntes ikke der var andet jeg kunne undvære. Altså lige indtil jeg åbnede køkkenskufferne og køkkenskabene og gik dem lidt efter. For ingen behøver 2 tekander eller 3 (!) cocktailshakere. Heller ikke selvom de er glade for te og cocktails. Eller 2 æggedelere, når man aldrig bruger nogle af dem. En Margrethe-skål der var gået i stykker røg også.

Hvad der var mindst lige så vigtigt for mig ved denne her udfordring, var at tingene skulle de rigtige steder hen efterfølgende. Ikke noget med bare at kaste det hele i affaldsskakten.

 • Plasticskålen der var gået i stykker kom i containeren til hård plast. Og magasinet i papircontaineren. Eller det vil sige, lagde det faktisk ovenpå. Måske der kom en Porter-fan forbi…
 • Solbriller og et par sko kom i den kasse i kælderen, hvor jeg samler sammen til når jeg holder loppemarked. Jeg overvejer også om jeg måske skulle lave en salgs-instagram til lignende sager.
 • 2 par sko, tekande, cocktailshakere og køkkengrej afleverede jeg i byttestationen på Sønder Boulevard.
 • Nogle af bøgerne gav jeg til mit lokale antikvariat (dem de ville have) og nogle af dem lagde jeg i bogbytteskabet på Islands Brygge.
 • Næst på listen af ting jeg skal af med er gammel elektronik, deriblandt ældgamle bærbare computere og telefoner. Dem ved jeg endnu ikke, hvor man gør af, men det må jeg jo så finde ud af :)

Hvad fik jeg ud af udfordringen ud over at få ryddet lidt op?

 • Jeg har opsagt mit ene magasinabonnement (jeg har to) og i stedet købt et Flipp-abonnement. Jeg ELSKER magasiner (og aviser men det er en anden snak), men eftersom jeg abonnerede på Alt For Damerne, der er et ugemagasin, følte jeg også lidt at jeg druknede i dem.
 • Selvom jeg er ufatteligt glad for bøger og for at bo med bøger, så er det også ok at lade en læst bog gå videre. Eller en af dem, man ved man aldrig får læst. Jeg er vild med vores reolvæg, men hvis ikke den skal formere sig og blive til et regulært bibliotek, så skal der også ryddes ud i bøgerne af og til. Og så skal jeg også genfinde min glæde ved at låne bøger på biblioteket.
 • Jeg blev opmærksom på hvor mange tumpede småting, gengangere og brusanvisninger til alskens ting (også mange af dem jeg ikke har længere) vi har liggende og som nu helt klart er de næste kandidater til at ryge ud og videre.
 • Hvis jeg fortsætter med at rydde ud, kunne jeg godt finde på at holde en bytteaften med veninder. Og så forære det der ikke er nogen, der vil have til genbrug.
 • Jeg er blevet pinligt bevidst om hvad vi mangler og måske snarere hvad vi IKKE mangler.

Nu er jeg meget nysgerrig på at høre, om hvordan det gik hos jer?

(Visited 7.233 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

27 Kommentarer

 1. Sejt!
  Jeg har ryddet halvdelen af min garderobe ud og meget af det har min veninde fået.
  Omkring bøger låner jeg dem altid første gang, jeg læser dem – enten af andre eller på bib. Hvis jeg så ved, at jeg vil læse den igen engang, så køber jeg den (på et tidspunkt). Så investerer jeg i få, gode bøger, undgår papir-fråds og lader ikke mit hjem fylde op med halvkedelige svenske krimier :) bare et tip!

 2. Jeg grinede lidt, da jeg læste, at Alt for Damerne var blevet til Alf for Damerne – ikke på grund af slåfejlen, mere fordi jeg har en kær veninde, der tilbage i vores folkeskoletid, længe var overbevist om, at bladet altså hed Alf og Damerne, og det blev jeg lige mindet om igen :)

  I øvrigt en virkelig god udfordring. Jeg står overfor at skulle flytte, så I den sammenhæng har jeg også fået ryddet rigtig meget ud. Hold op, hvor man (i hvertfald jeg) kan formå at akkumulere mange (unødvendige) ting.

 3. Jeg lavede en “Marie Kondo” sidste år og gennemgik ALT hvad jeg havde. Til min store skræk ser jeg dog, at der er ved at blive overfyldt igen. Det kan være jeg skal prøve din metode…

  Tak for inspiration.

  1. Hej Anna

   Må jeg spørge hvor lang tid det tog dig at gå det hele igennem? :)
   Jeg er lige begyndt med mine bøger (og har givet 25 videre – sejr!), men jeg synes godt nok det er tidskrævende at skulle det hele igennem!

 4. Ha ha vi har også gamle manualer liggende og boner, hvor blækket nærmest er blevet synligt, så man ikke kan læse, hvad der står:-)

  1. Ahmen det er jo helt skørt. Og man gemmer og gemmer for ‘hvad nu hvis’. Tænker at man bare burde fotografere tingene og/el at alle manualer kan findes online efterhånden. Knus E

 5. Jeg er ovenud glad for at Ugens Udfordring er tilbage! Tak! Jeg tog selvfølgelig også udfordringen op og det blev ikke til så lidt… God start og god udfordring !!!

 6. Lækker læsning . Er selv lige gået i gang og sælger ud på DBA . ?
  Tænker ang computer og telefoner . Sådan nogle steder som Blue City , de opkøber da vidst brugt elektronik. ??

 7. Godt klaret ! Jeg fik sorteret en kjole, en bluse og en trøje som alt sammen allerede er solgt på trendsales. Fire bøger, der skal til genbrug sammen med en lampe og et tapasfad. Ting jeg aldrig bruger. Det er så godt at gå sine ting igennem, jeg bliver langt mere bevidst om mit forbrug/overforbrug og prioriteter.
  God dag til dig. Kh Katrine

 8. Fedt indlæg!! Du kan aflevere brugt elektronik på din lokale genbrug, hvis det ikke virker mere. Hvis det handler om noget, der virker, så er min oplevelse, at der ikke er vildt mange penge i det, men man kan evt. forsøge salg på lokale Facebook-sider eller måske give det væk til folk med børn (især tablets).

  Jeg har ikke direkte været med i denne udfordring, men jeg skal snart flytte, så alle skabe og skuffer bliver pt gennemgået. Nogle gange så finder jeg ting, jeg slet ikke kunne huske jeg havde, og det ryger for det meste. Men hvad er røget herhjemme den seneste tid? Tre ens kaffekopper (glemt), to skåle der ikke passer til noget, en hel del julepynt, alle de slidte strømper, papir jeg ikke skal bruge til noget.

  Prøv at gå dit badeværelse igennem: Halvtomme cremer, for gammel solcreme, for gammel medicin (!!), mærkelige u-ægte smykker, hårting der er i stykker, prøver man ikke fik brugt… Den slags har jeg fundet meget af gennem tiden ;-)

 9. Gamle computere: Jeg synes, udfordringen er, at der ofte ligger noget på dem, som jeg egentlig ikke synes skal “ud i verden” – gamle feriebilleder, essays jeg har skrevet for sjov, gamle skoleopgaver etc. Så – er der nogen der ved, hvor man kan få sådan en harddisk destrueret?
  Jeg er helt med på, at man kan tage disken ud og bore igennem den med en boremaskine, og så skulle den være ulæselig. Men altså – jeg ved faktisk ikke helt hvor harddisken sidder, eller hvordan man får den ud.

  Nogen, der kan hjælpe?

  1. Hej Bjørk,

   Jeg tænker, at det er nok at formatere din computer? jeg er overhovedet ikke ekspert eller noget, men jeg mener da umiddelbart at formatering er nok, eftersom det plejer at gendanne computeren til fabrikstilstand og slette alt man har liggende?

   Held og lykke med det. :)
   kh Tina

 10. Sej udfordring! og godt at få ryddet lidt op! MEN den der tekande :O Den er SÅÅ fin og jeg står og mangler en tekande. Hmm men nu hvor du jo har afleveret den så er den nok ikke til at få fat i – men hvilket mærke er den og kender du et sted man kan få fat på den? :D :D

 11. Tillykke med oprydningen :-)

  Jeg gik selv i gang med et oprydningsprojekt i efteråret og har bl.a. skilt mig af med Greengate porcelæn og tekstiler, tøj, stiletter, arvingens gamle velourblazer og skibukser. Jeg har sat det til salg på DBA og Trendsales, og det har indtil videre indbragt mig 11.000 kr. Helt utroligt hvad ting, man ikke længere bruger, kan indbringe og komme andre til nytte! Andre ting er blevet smidt ud, og atter andre er afleveret til genbrug.

  Det giver mig energi at rydde op og smide ud, så jeg fortsætter i år og håber at være nået nogenlunde til bunds til sommer. Jeg har ikke sat nogen konkrete tal eller mål på men tager det bare, som det kommer og forsøger at nå lidt hver weekend.

  De penge, jeg tjener på at sælge mine gamle ting videre, kommer til at gå til en rejse til arvingen og mig.

 12. Jeg var ikke med på udfordringen, da min rutine (helt fra jeg var barn, og min mor tog sig af den slags) er oprydning i tøj og sko forår-efterår. Sidste år tog jeg også en tur køkkenskabene, da jeg tænkte, det var en god idé efter at have boet 3 år samme sted.

  Vil lige tippe dig og andre om Frelsens Hærs genbrugsbutik på Hørhusvej. Det er der, jeg afleverer ting, der stadig kan bruges, men som jeg ikke bruger længere.
  Det er win-win-win: Jeg kommer af med ting og tøj, andre får glæde af dem, og pengene der kommer ind går til socialt arbejde.

 13. Så fed en udfordring!
  Jeg har desværre ikke selv haft mulighed for deltagelse, da jeg lige er kommet hjem fra et længerevarende ophold i London. Men efter at være kommet hjem, gibber det næsten i mig, for at komme i gang med at rydde ud. Har fået samlet alt for meget skidt sammen over årene, og nu har jeg lyst til at endevende alle skabe og skuffer. Muligvis fordi de er så stopfyldte, at mit ordens-gen får helt fnidder ;)
  Glæder mig til at se hvad næste uges udfordring byder på, måske jeg kan deltage i den :)

 14. Super fin udfordring :) Efter at have boet i lidt over 2 år i vores nuværende lejlighed, begyndte jeg i sommer projekt oprydning, for hold nu op hvor har vi meget skrammel! Lavede en liste over nye, gode kvalitetsting jeg gerne ville indkøbe til hvert rum i lejligheden og hvad der skulle sorteres i og gøres grundigt rent. Og så har jeg ellers bare taget et rum ad gangen når jeg har haft en weekend fri. Det har været en god regel for mig at jeg ikke må købe nyt før jeg har ryddet op og set an, om jeg virkelig mangler nyt, når det kommer til stykket. Så det kører jeg stadig videre efter :)

 15. Hvis du har lyst til at dykke endnu dybere ind i oprydningen, både fysisk og mentalt kan ‘Clear your clutter with feng shui’ af Karen Kingston anbefales. Den er ikke så feng shui baseret og mere fokuseret på hvad der sker når vi rydder op og organiserer. For mig var den overraskende god :)

 16. Kære Emily,
  Sejt at du er så bevidst om dit forbrug!
  Jeg vil lige tippe om “Læs for Livet”, til hvis du planlægger at sende flere bøger videre. Bøgerne går til skræddersyede biblioteker på institutioner for udsatte børn og unge. Filosofien er, at litteratur kan forandre liv.
  Hilsen Marie

 17. Sejt, Emily. Det vil jeg meget gerne læse mere om, sådan noget her. Har selv været i gang on-off over de seneste par år. Er langt fra i mål, men det har sat mange tanker om forbrug, overforbrug, købetrang, rod mm i gang. Ift elektronik kom jeg til at tænke på at der findes en masse små NGO’er, der godt vil aftage gamle computere og telefoner. Jeg ved fx at WoMena, som bl.a. arbejder i Uganda, tidligere har efterspurgt på fb. Det er sådan noget der vil give rigtigt god mening, hvis tingene stadig dur :)

  1. Haha… ja den er også god :D Har rettet nu, selvom det var en hyggelig slåfejl ;) Kram E

 18. Gammel elektronik – som for eksempel tablets og smartphones (android især) kan også doneres til gode formål :-)

  Vi er 4 co-founders bag den sociale start-up Titi Learning som snart skal til Kenya og teste vores sjove, simple og visuelle gamified læringsoplevelse med NGO’en Whywoman. Vi har efter et UNFPA-hackathon her i København udviklet en online/offline app med spil til at uddanne afrikanske (flygtninge)piger og unge kvinder yderligere om seksuel og reproduktiv sundhed. Et område med stort behov og Kenya er kun starten. :-)

  Vi skal afsted om 3 uger, sig endelig til hvis i har lidt ekstra elektronik til pigerne i Kajiado udenfor Nairobi :-)