Cortado, lungo, ristretto – taler du kaffe?

En gang var en kop kaffe enten bare sort eller med mælk og/eller sukker. Og måske man på café kunne få en espresso eller en cappuccino, hvis man var heldig. Siden gjorde caffe latten for alvor sit indtog på de danske caféer i slutningen af 90’erne og blev voldsomt populær. Så populær at den lagde navn til et helt vælgersegment, mødre på barsel og de penge, hjemmeboende SU-modtagere får (okay, det sidste er er tilsnigelse – cafépenge er det ret beset, men de andre er gode nok). Og fast forward til i dag, hvor det kræver et mindre sprogkursus overhovedet at kunne tyde et kaffekort på en almindelig café.

For hvad er forskellen egentlig på en cappuccino og en flat white? Eller på en latte og en cortado? Er det ikke altsammen kaffe med varm mælk? Og hvad så med en espresso, lungo og risretto? Hvilken er størst?

Fortvivl ej. I anledning af at Nespresso netop har lanceret to limited edition kaffer fra Etiopien og Uganda, to af kaffens oprindelseslande, har jeg lavet en lille kaffeparlør til jer nedenfor. Så er det bare at finde ud af hvilken, der er din favorit :)

Jeg kan i øvrigt bedst lide lungo eller flat white lidt efter humør. Hvad er I mest til?

Espresso
Kaffe brygget under tryk på en espressomaskine (eller Nespressomaskine ;)), der er mere koncentreret både i smag og konsistens end almindelig filterkaffe og som har et fint lag af gyldent kaffeskum på toppen, der kaldes crema. Og så er espresso basen for alle de følgende espressobaserede drikke. Et espressoshot anbefales i denne sammenhæng at være brygget med 40 ml vand.

Ristretto
En ekstra koncentreret espresso idet den brygges med samme mængde kaffe som et espressoshot, men ca. den halve mængde vand (25 ml).

Americano
Helt modsat ristrettoen fortynder man her (eller strækker om man vil) espressoen med varmt vand i forholdet 1:3 espresso (typisk 1 shot à 40 ml) til 2:3 varmt vand (80 ml). Når man gør kaffen ‘længere’ ved at tilføje varmt vand, vil man opleve søde noter, som minder om nødder eller honning, samt balance og friskhed. Et tyndt lag crema ligger på toppen af kaffen.

Lungo
En lungo er en længere espresso (110 ml), hvor kaffen typisk er malet grovere, så der kan løbe mere vand igennem. Den store forskel på en espresso og lungo er mængden af vand. Der løber mere vand gennem en lungo end en espresso. Dermed bliver koppen ‘længere’, faktisk mere end dobbelt så ‘lang’. Nespresso anbefaler 110 ml til en lungo. Lungokaffen bliver lidt mildere, men den bevarer stadig sin smag, aroma og intensitet

Caffe Latte
Espresso med dampet, varm mælk i forholdet 1:3 espresso (typisk 1 shot à 40 ml) til 2:3 mælk (80 ml) for en mild og mælket kaffedrik. Men mange foretrækker den med 2 eller endda 3 shot espresso for et stærkere kaffe.

Cortado
En slags mini-latte. Et espressoshot serveres med varmet mælk i forholdet 1:1 (40 ml espresso til 40 ml mælk) i et lille glas eller en espressokop.

Cappuccino
Lige dele espresso, varm mælk og cremet mælkeskum. Og gerne med et drys kakaopulver på toppen.

Flat White
Den har sin oprindelse Down Under og umidelbart kunne man måske tro at en flat white bare er en lille latte eller en cappuccino uden skum. Men den er meget mere end det. I alle tilfælde hvis man kaffesnobber den lidt. For det handler nemlig om hvordan mælken er dampet OG hvordan den efterfølgende bliver hældt i. Det er her man kan skille de gode baristaer fra de middelmådige ;) Jeg foretrækker flat white, da jeg rigtig godt kan lide mælkekaffe, men gerne vil have den i en mindre mælket version end latten også gerne vil have masser af kaffesmag. Orker man et længere skriv om emnet, kan man læse denne.

De nye limited edition kaffer fra Nespresso er inspireret af og hylder myterne om to af kaffens oprindelseslande og idéen er således at tage kaffeelskere med på en lille rejse til to af kaffens arnesteder. Etiopien, der er oprindelseslandet for Arabica-kaffebønnen og Uganda, der menes at være oprindelseslandet for Robusta-kaffebønnen.

Robustaen fra Uganda er en rig, sød og intens kaffe med fyldige kakaonoter og den egner sig godt til espresso og ristretto.

Arabicaen fra Etiopien har noter af modne frugter og friske blomster samt en fløjlsblød smag og egner sig godt til espresso og lungo. Den er min favorit.

Et lille kaffeeventyr
Og lad os så lige slutte af med en sød, lille historie fra de varme kaffelande. Om kaffens oprindelse i oldtidens Etiopien, hvor en ung gedehyrde, en dag faldt i søvn, mens hans geder græssede i vildnisset. Da gedehyrden vågnede, fandt han gederne hoppende og dansende, og han så at de spiste af nogle røde bær. Han plukker selv et bær, smager på det og begynder opløftet at danse sammen med gederne.
En forbipasserende munk bliver efter sigende betænkelig ved situationen og beslutter at brænde de mystiske bær. De brændende bær spreder en herlig duft, så munken skynder sig at trække bønnerne ud af ilden, knuser dem og blander dem med vand, hvorved han skaber den drik, der i dag kendes som Arabica-kaffe.

(Visited 7.976 times, 8 visits today)

Skriv en kommentar

18 Kommentarer

 1. Cortado eller flat White er mine foretrukne. Elsker den lidt stærkere kop og at der ikke er (for) meget skum.

  Vi har lige været på New Zealand og min mission var at finde den perfekte flat White :-) Jeg fik så meget lækker kaffe dernede.

 2. Min favorit er en tude cortado. Stadig stærk kaffe, men den varer ligesom lidt længere end en almindelig cortado ;-)

  1. Ja, det er det med at den også skal vare lidt ikke. Det er som om noget af kaffehyggen forsvinder (for mig) med en almindelig, lille cortado… Klem Emily

 3. Jeg drikker mest Americano brygget på nyristede bønner fra et lille risteri på Kronborg slot i Helsingør. Hvis der skal mælk i, bliver det en latte på soyamælk.

  1. Mmmm…. det lyder godt! Hvad hedder risteriet? Så må jeg der forbi, når vi er i Hornbæk til sommmer. Kram Em

 4. Jeg er simpelthen stadig til en god gammeldags capputino. Dét er lækkert. Sjov historie: i efterårsferien var jeg i Wien med min familie. Vi sidder på cafe. Nu skal vi endelig nyde den wienerske cafe-kultur. Vi forstår INTET af det kort, haha. Mærkelig navne som Brauner og Melange, ingen cappucino, ingen caffe latte. Heldigvis sidder der en sød lokal beboer ved siden af os, som forklarer kortet og vi får smagt lidt af det hele. Han er SÅ flink, bor i lokalområdet, og forhandler kaffe. Vi har en lang snak. To dage senere møder vi ham igen på gaden og vi hilser glade på hinanden :-)

  1. Ja, det er heller ikke at kimse ad.

   Sikke en dejlig kaffe-rejse-historie, den fik mig til at smile. Tak for at du delte. Hmm…. og wienerkaffe med flødeskum er nu heller ikke at kimse ad! Kram E

 5. Virkelig godt indlæg! Er også selv helt tosset med flat white, men det er desværre sjældent, at jeg oplever den lavet helt rigtigt :(

  Jeg er altså nødt til at kommentere på at risTretto er stavet konsekvent uden T gennem hele indlægget… Jeg kom helt i tvivl og måtte google det, men mener altså T’et skal være der.

  1. Enig, det er en sjældenhed. Men jo mere vi efterspørger den jo bedre må det blive efterhånden ikke? ;)

   Ej det er da en kæmpe fejl fra min side. Er rettet nu. Tak for påmindelsen :)

 6. Lige et helt non kaffespørgsmål. Plakaten med Kate Mose hvor er den fra? Jeg er på jagt efter den hvor hun har Supreme T-shirten og pels på. Tænker måske den kan findes samme sted hvor du har shoppet Kate Mose plakaten? God weekend

 7. Fantastisk guide! Kunne du mon lokkes til at opdatere de anbefalede vandmængder på de forskellige typer -det ville gøre mine nespresso kaffer endnu bedre, er jeg sikker på :)

 8. Jeg har lige fået en Nespresso maskine i fødselsdagsgave. Dette indlæg er simpelthen GULD værd for en komplet kaffe-nybegynder :-D