Ugens Udfordring – Tal pænt

Foto: StyleBy

Jeg lover at næste udfordring nok skal være noget lidt mere muntert, letbenet og sjovt. Noget med hår eller neglelak eller enhjørninger eller sådan. Men måtte altså lige ud med denne her inden, fordi den ligger mig så meget på sinde.

Det handler om at tale pænt. Om hinanden. Eller som minimum lade være med at gøre det modsatte. I en hel uge. Jeg gætter på, at det er nemt for nogle af jer, men også rigtigt, rigtigt svært for majoriteten, hvis ellers man sådan tænker efter og er opmærksom på det. For af og til registrerer jeg nærmest ikke at det sker. Det er ligesom bare en del af diskursen i visse grupper. Bagefter føler jeg mig bedrøvet.

Fordi jeg egentlig hellere vil grine eller tale om noget ægte spændende, eller høre hvordan den person der sidder foran mig virkelig har det. I stedet for at sidde og tale om andre. Noget der kun er blevet mere tilgængeligt, nu hvor vi har nærmest direkte adgang til folks gøren og laden 24/7. Eller det tror vi i alle tilfælde. Nu kan vi pludselig også gøre os til dommere over folk vi slet ikke kender.

Og lad mig lige definere, hvad det er, der er problemet. Det er IKKE når to veninder omsorgsfuldt eller måske endda bekymret taler om hvordan det går med tredjeveninden, mens hun ikke er der. Det er til gengæld når man taler om folk (uanset om man kender dem eller ej) og gør sig til dommer over deres gøren og laden og slet og ret hænger dem ud eller endda deler deres små og store hemmeligheder og mindre pæne sider uden deres vidende.

For der er to store problemer ved at sladre (og i værste fald bagtale). For det første så får man det ikke særligt rart selv. Heller ikke selvom det – måske ubevidst – som udgangspunkt var intentionen. Det giver ALTID bagslag. Tænk over det. Hvornår har du sidst talt grimt om andre og fået en dejlig, let og glad følelse indeni? For det andet, så kan man ikke undgå at tænke: “Gad vide hvad de siger om MIG, når jeg ikke er der”. For hvis du kender nogle rigtige sladretanter, der gladeligt hænger alt og alle ud, så tro endelig ikke at du er forskånet, når du er fraværende. Og det føles utrygt.

Hvis du er ekstra modig (og det har jeg tænkt mig at prøve at være), så skal du ikke bare lade være med at sladre og dømme andre selv. Du skal også sige fra, når andre gør det. Det er den helt hardcore version, I know.

Jeg tror, der er noget meget menneskeligt over at sladre. Men det gør det ikke til noget kønt eller attråværdigt. Måske vi kunne hæve os selv op over det? Og løfte andre i stedet for at se alting som en konkurrence.

Om ikke andet så i en uge og se hvad det gør ved os ♥

(Visited 2.844 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

24 Kommentarer

 1. Det er simpelthen SÅ spot on sandt. Dén udfordring vil jeg gerne være med på, og det tror jeg er en udfordring alle – både mænd, kvinder, store og små kan være med på :-)

 2. Jeg ved jeg selv sommetider kan være rigtig slem, til ikke altid at tale pænt om alt og alle. Kan huske du vidst har haft sådan en udfordring før, hvor jeg også kom til at tænke meget over det. Så nu skal jeg i hvert fald være med, og tale pænt og omsorgsfuldt omkring andre! Det må kunne lade sig gøre. Så gemmer jeg den hardcore version til en anden gang ;)

  1. Man skal jo starte et sted ;) God fornøjelse med det og første step er 100% at blive opmærksom på det. Jeg er heller ikke altid nogen engel selv, men prøver virkelig at lade være. Klem E

 3. Hvor er det en rigtig god udfordring!
  Jeg synes der generelt er meget brok og sladder….. på en fordømmende måde!
  Det klæder ikke nogen og jeg synes det siger meget mere om dem der sladrer end om dem der sladres om! ?
  For en del år siden skrev en sociolog, at vi lever i et overflodssamfund, men vi har en underskudstankegang.
  Lad os løfte os op, som du så rigtigt skriver Emily.
  Der er heldigvis også masser af glæde, overskud og positiv indstilling, og det smitter!??
  TAK for et fint og tankevækkende indlæg.
  ?

  1. Så sandt at det siger mere om ‘sladretanten’ :)

   Sikke et fint (men trist) citat, det må jeg skrive mig bag øret.

   Stort kram E

 4. Sådan en fin udfordring. Måske kan du komme med eksempler på, hvad du så siger, hvis andre gør det i dit nærvær? For nogle gange bliver tavsheden lidt for larmende, hvis man er to, og man ikke har i sinde at gå med på snakken, men også er lidt konfliktsky.

  1. Tak. Ja det kan du tro. Som regel er jeg bare stille/deltager ikke (og derved hælder man ikke benzin på bålet), men giver dig ret i, at den er svær, hvis man er to. Der er det en mulighed at parere det mere neutralt, ved at sige “Det ved jeg ikke så meget om” eller “Det er egentlig ikke noget jeg har tænkt over” eller “Det synes jeg ikke” eller “Det vælger jeg ikke at blande mig i, da jeg holder meget af hende/ham/dem begge to”.

   Og når/hvis du får mere blod på tanden, kan man sige “Skal vi ikke heller tale om noget spændende eller om dig/mig?” eller den helt hardcore “Jeg synes det er vildt ubehageligt at tale om X, når han/hun ikke er her og det gør mig utryg ove,r om I taler på samme måde om mig, når jeg ikke er der. Skal vi ikke hellere tale om noget hyggeligt/interessant/sjovt/givende?”.

   Stort knus Emily

 5. Jeg er kæmpe fan af den her challenge <3 virkelig godt at blive mindet om allesammen!

 6. Enhjørninge og neglelak er skam også fint, men jeg er mega fan af denne her udfordring – og ja, er så meget med på den!

  1. Dét er jeg glad for og her skal være plads til det hele, stort som småt, men ja, noget er nok mere vigtigt end andet. Dejligt du er med på en af de vigtige ♡

 7. Hvor er det en god udfordring, og meget relevant at tage op! Stor pondus til dig for at tage emnet op, og prøve at sige fra i situationen hvor det sker – det vil jeg også prøve at efterleve!

  1. Ja nu må vi se hvordan det gør denne uge, hvor jeg er super bevidst om det. Der sker nok det at ingen tør tale om andre i min nærhed, haha. I alle tilfælde ikke hvis de har læst indlægget her ;)
   Rigtig god fornøjelse med udfordringen.

   Stort kram Emily

 8. Åh, hvor er det bare RIGTIGT, det der. En ting jeg selv bestræber mig på at efterleve, men som du siger, det kan faktisk være svært at sige fra, når de begynder på den slags sniksnak. Selvom man får det skidt af al den negative snak. Jeg er helt klart med på at tage udfordringen op??!

  Glædelig onsdag ?

 9. Den er jeg så meget med på, bestræber mig på som udgangspunkt at tale pænt om andre og ikke være vurderende og dømmende – jeg bliver også lidt trist når jeg alligevel falder i.

  1. Men i det mindste er du opmærksom på det :) Jeg tror de fleste kommer til at gøre det af og til. Nogle gange ER man jo også vred, ked af det eller føler sig trådt over tæerne og må bare ud med det. Men så længe det kun er af og til. Mange kram Emily

 10. Åh det er så rigtigt så rigtigt!

  Jeg konfronterede sidste år en ellers rigtig god veninde, med ting som jeg vidste hun havde sagt om mig. Det var ikke rart for nogle af os og vi er ikke rigtig så gode venner i dag. Men det har virkelig åbnet mine øjne for ikke selv at være på samme måde og prøve mit bedste for kun at tale om mine veninder, hvis det som du siger er af bekymring. For som jeg også spurgte mig selv (og min veninde) hvorfor at man venner med folk, hvis man føler et behov for at snakke grimt om dem bag deres ryg?

  Jeg synes det er en fantastisk udfording som vi alle burde forsøge os med! :)