Gravid uge 21-25: Energioverskud, lændesmerter og kropsoptur

 

Tilbageblik til da jeg var gravid i uge 21-25 (midt marts til midt april).

Dvs. at vi ‘endelig’ er ved at være up to date med graviditetsføljetonen. Jeg er nemlig i uge 26 i skrivende stund. Så fremover kommer der ét indlæg pr. uge og mere eller mindre i realtid.

På gravid-coke

Jeg har SÅ meget energi med undtagelse af ganske få dage. Nuvel, jeg vil stadig gerne relativt tidligt i seng og er træt om aftenen, men indtil kl. 22 er jeg FRISK. Tror nærmest jeg har mere energi end jeg plejer, altså når jeg ikke er gravid og jeg føler mig helt utroligt vital. Jeg tænker, at det nok ikke varer ved, så jeg sørger for at nyde, at det er sådan nu og bruger alt overskuddet til at nå til bunds i ting, jeg gerne vil fikse, inden baby kommer.

Jeg ved ikke om det er graviditeten, der gør, at jeg er ekstra energisk i denne periode. Egentlig tror jeg måske mere, det er den på mange måder ret regelmæssige og sunde livsstil, der følger med: Jeg drikker ikke, har ingen late nights, sover godt og regelmæssigt, tænker på at passe på mig selv og spiser overvejende sundt, ligesom jeg får trænet en masse. Jeg dyrker fortsat styrketræning (crossfit/funktionel træning) to gange om ugen og så supplerer jeg med gåture, svømning og yoga selvfølgelig. Det føles ikke rart at løbe længere, men al anden bevægelse er herlig og bidrager kun til energioverskuddet.

Vi er også på skiferie og jeg nyder et par rolige ture på pisterne, men ellers går jeg mest ture. Jeg kan godt mærke, at mit balancepunkt er forskudt og jeg vil heller ikke tage nogen chancer.

Hit me baby one more time

De små puf og bobler er nu reelle spark og slag (går jeg ud fra -da de både kommer oppe og nede, her og der, så tænker det både er fødder, hænder og albuer, der er i spil) og jeg mærker liv dagligt. Meget liv. Der er gang i den lille røver og af og til sparker han så hårdt, at jeg bliver helt forskrækket. På samme måde kan jeg også af og til ligefrem se bevægelser under maveskindet, når en lille hånd eller fod buler ud.

Det er SÅ herligt og ligesom jeg har det godt fysisk, så er alle de daglige påmindelser om, at han lever og tilsyneladende stortrives, så betryggende. Jeg kan virkelig slappe af og nyde det nu. Og ‘snakke’ med baby og fortælle ham ting og sager eller skælde ham kærligt ud, når han vækker mig tidligt, ved at gynge i navlestrengen og bruge indersiden af min mave som boksepude ♥

 

Kvinde elsk din krop

Noget andet jeg nyder, er min krops nye frodighed og former. Hvor jeg nogle uger forinden, følte mig helt ved siden af mig selv i fysisk forstand og syntes, det var umådeligt svær at klæde mig på, så elsker jeg min krop nu. Jeg har vænnet mig til de store bryster og i takt med at maven vokser og buler mere og mere ud er det som om tøjet sidder pænere. Men det er en meget lille del af det, omend det nu engang er rart at føle sig godt tilpas i sit eget skind. Men dét jeg for alvor roser og skatter min krop for, er alt det, den kan og er i gang med. Jeg er fuldstændigt fascineret og fuld af beundring over kvad kvindekroppen kan og må dagligt minde mig selv om, hvilke utrolige ting, min krop præsterer. For ikke nok med at den gror et nyt, lille menneske, så producerer den også ekstra blod, klargør ‘mejeriet’ og forbereder sig på fødsel. Det er SÅ sejt. Altså tænk engang, at vi kan alt det.

Rygdrillerier

Min bacne (uren hud på ryggen) er på retræte og huden er klaret næsten op igen, hvilket er så rart. Tænker, at det måske også har lidt at gøre med, at jeg nu spiser bedre og sundere end i første del af graviditeten. Det eneste der driller er faktisk min lænd. Ikke dagligt og sjældent voldsomt, men nogle dage niver det en hel del i den og den er øm, øm, øm. Det lader til, at jeg selv kan påvirke det lidt, ved at tænke over mine arbejdsstillinger og prøve at modvirke mit naturlige (og kraftige) lændesvaj lidt. Men det er ikke altid jeg lige husker det og på dage, hvor jeg har siddet meget foran computeren og glemt at skifte stilling, gør det nas i lænden. Det er også blevet bikset at sove. Og ja, jeg ved godt at jeg egentlig skal nyde det nu, hvor jeg trods alt stadig kan sove på ryggen og ikke kun på siderne, men for en der altid har sovet på maven, så er det noget af en omvæltning allerede. En dag er jeg til den mest vidunderlige wellness-massage på Nimb. De har en gravidbriks, således at jeg kan ligge på maven og jeg ved næsten ikke, hvad der er bedst; selve massagen eller det faktum at jeg ligger på maven i 45 vidunderlige minutter.

 

Hundestoresøster

Penny er mere og mere opmærksom på mig og jeg føler mig helt og aldeles overbevist om, at hun kan ‘mærke noget’. Jeg ved godt det lyder så skørt og crazy dog lady-agtigt, men noget af det, jeg umiddelbart glæder mig allermest til, er at Penny skal møde vores baby. Og til at se dem sammen. Jeg er selv vokset op med mine bedsteforældres hund, som jeg knyttede et tæt bånd med og som lærte mig mangt og meget om respekt og kærlighed til andre levende væsener. Jeg håber sådan at vores dreng og Penny får samme bånd med tiden. Jeg regner med at hun bliver verdens bedste hundestoresøster. Hun ELSKER børn i alle aldre og jeg mistænker hende lidt for at drømme om en karriere à la Nanna i Peter Pan. Når det er sagt, skal man selvfølgelig ikke Disney’ficere hund/barn-relationen og det skal først og fremmest foregå på hendes præmisser og med omtanke for hende. Jeg har en masse faglig viden omkring hunde og børn fra mit hundetrænervirke og ser og hører ad den vej desværre også om, når det går (helt) galt mellem hunde og små børn og det kan det nemt, hvis man misforstår eller overser hundens signaler.

Jeg tænker, at jeg vil skrive et mere uddybende indlæg om mit syn på, hvordan hunde og mindre børn, kan få glæde af hinanden og leve trygt sammen, når baby er kommet.

Kedelige cravings

Der sker ikke meget nyt på cravingfronten. Enkelte dage kan jeg blive helt syg efter lakrids, men ellers er min appetit og min madlyst faktisk ret normal. Hvilket faktisk er rart, for så kan jeg uden problemer spise nogenlunde sundt, normalt og varieret og det føles godt. Dog har jeg en lidt uhensigtsmæssig craving: Jeg er helt vild med tun. Sundhedsstyrelsen siger max. en dåse om ugen grundet tungmetaller, så det holder jeg mig indenfor og glæder mig hver uge til ‘tunmandag’. Jeg er stadig en hund efter jordbær, ligesom min birkes-craving også hænger ved. Og sprøde, grønne æbler og grapefrugt (og andet citrusrelateret) siger jeg heller ikke nej til.

Jeg prøver overvejende at spise sundt og varieret, men med plads til nydelse og jeg spiser generelt mere end jeg plejer. Jeg har ikke nogen deciderede regler (altså udover dem Sundhedsstyrelsen har for gravide), men generelt forsøger jeg, at spise ting, der er fulde af god næring fremfor tomme kalorier. Men der er også undtagelser. Tebirkes blandt andet ;)

Ps. Gravid uge 16-20Gravid uge 12-15Gravid uge 8-11Gravid uge 6 og 7
og Gravid uge 4 og 5.

Pps. Vi skal være forældre.

Ppps. Sådan blev jeg gravid.

(Visited 14.429 times, 9 visits today)

Skriv en kommentar

25 Kommentarer

 1. Jeg vil enormt gerne læse et indlæg med gode tips og tricks til at få hund og baby til at harmonere! Vi venter os en pige til august og går med små bekymringer om, hvordan vores lille hunde-baby på snart 4 år vil tage det, når der kommer en menneske-baby ?

  1. Det er noteret. Havde egentlig tænkt mig først at lave det, når (min) baby er kommet og han og Penny har mødt hinanden, men måske jeg også skal dele mine tanker om hvordan og hvorledes her inden :) Kram til jer

 2. Tillykke med graviditeten fra en fellow PCOS-ramt <3 Meget livsbekræftende og ikke mindst beroligende at følge din historie når man selv tænker på at begynde på projekt baby indenfor den nærmeste fremtid. Du indgyder håb! Hvis du stadig craver birkes skal du måske overveje at kigge lidt på vores sydlige naboer i Tyskland, der har et helt anderledes og meget varmere forhold til birkes end os danskere, der kun ser dem som topping på håndværkere og deslige. Søg på opskrifter på Mohnkuchen, der bare betyder birkeskage. Man kan sagtens finde opskrifter på engelsk også. Fx ser den her ret lækker ud synes jeg selv https://www.thespruceeats.com/german-poppy-seed-cake-1446588

  1. Tusinde tak ♡ Og dejligt at du kan bruge min historie sådan. Det gør mig glad. Og kæmpe tak for bikestip! Fik vist noget lignende, da jeg var i Østrig sidste måned og det var et hit. Kram Emily

 3. Elsker de her indlæg og den her blog generelt! :) Jeg vil virkelig gerne læse sådan et indlæg fra dig med faglig tyngde, om det med hunde og børn. Jeg er selv hundemor og gravid, og tænker rigtig meget på hvordan det vil blive når baby kommer. Hun er heldigvis 8 år, og i lighed med Penny, verdens beste hund :) Men det fylder stadig meget i mit hoved.

  1. Tusind tak, hvor er det pænt skrevet :)
   Dét kan jeg godt forstå og jeg tænker at lave en lille ‘hund & barn’-serie. Så kan jeg både komme med mine tanker og planer om det på forhånd og med erfaringer fra det virkelige liv efterfølgende ♡ Knus til dig, bulen og vapsen

 4. Det er en dejlig tid <3
  Man kan faktisk få en luftmadras med hul til maven. Jeg havde lånt en og det var guld værd for lænden, selvom det virkede som den mest overflødige genstand nogensinde.

  1. Dét lyder vidunderligt!!! Sådan en må jeg bestemt have, hvis det bliver en god sommer igen i år. Lyder som drømmen. Knus Emily

 5. Kæmpe ja til mere info og råd om hunde og små børn. Vores søn kommer også til august og selvom jeg føler mig meget sikker på, at den lækre bulldog ved mine fødder, kommer til at elske en ny sove-makker og at jeg læser ham rigtig godt, så kan jeg alligvel blive ramt af en nervøsitet af, at det måske ikke er alt, man kan styre. Han er trods alt ikke vant til børn, som din Penny virker til. :)

  1. Modtaget. Se svar til pigerne ovenfor, jeg går i gang med at brygge på en hund&barn-serie :) Og så hyggeligt at vi følges ad. Klem fra mig og Penny

  1. Ååh ja – sådan et brugte jeg også, da jeg var gravid anden gang, og det var helt fantastisk ? Det var dog knapt så meget pga. lænden, som fordi maven hurtigt blev stor og tung, og gav mange plukveer. Men det gjorde en kæmpe forskel

  2. Vidste slet ikke at sådan et eksisterede. Tusind tak for tip, det vil jeg fluks se nærmere på :) Stort knus E

 6. Skønt indlæg som altid! ?❤️ Jeg har selv termin i midt august og vil glæde mig meget til du skriver et baby/hund indlæg! ? Jo før, jo bedre! ??

 7. Ved godt det er alt for koldt endnu, men så snart det bliver varmere er det fantastisk at grave et hul i sandet lægge sit håndklæde der i og ligge på maven ?et tip til de sidste måneder?

 8. Årh, jeg får bare lyst til at være gravid igennem. Normalt ville jeg sige at den periode du er i lige nu, er ubeskrivelig, men du gør det så godt <3

 9. Fedt at finde dig på Instagram. Jeg er selv PCO’er og gravid med en lille dreng og en måned til termin. Har en datter i forvejen og 2 bordercollier i huset. Kan huske den gang jeg ventede min første for 4,5 år siden, der havde vi kun ældste-damen og hun var som klistret til mig de 9 mdr graviditeten varede. Den her gang var det pga af hundene at jeg tog en test, de var ligesom mine skygger☺️
  Men tak for en god blog fra en som genkender så meget fra eget liv med PCO, bordercollie, graviditet og spontan abort. ??

  1. Åh så herligt at høre og hvor er det bare hyggeligt med de mange fællesnævnere ♡ Og så utroligt med hundene ikke? At de har så fin fornemmelse af det hele. Men selvfølgelig har de det. Geniale, små væsener.
   Klem til jer

 10. Emily! “Børnechok på plejehjemmet” på TV2 Play – simpelthen så sødt og rørende program, jeg kom til at tænke på dig og tror du vil synes om programmet.