Gravid uge 28-29: Næseblod, voksende baby og arrig mor

Min graviditet de sidste to uger. Er lige netop (i går) gået ind i uge 30, men her er ‘dagbog’ fra uge 28 og 29. Er altså i 3. trimester nu og det føles som lidt af en milepæl.

 

Denne her periode i graviditeten er lidt pudsig for mig. Jeg elsker stadig at være gravid. Måden kroppen bygger på og den energi jeg fortsat har. Psykisk har jeg det også godt. Men jeg synes også, jeg er i et lidt skørt limbo, hvor jeg vitterligt føler jeg har været gravid i 117 år og at der samtidig er lang tid igen. Min opfattelse af tid er (som jeg også har talt om tidligere) helt anderledes end den plejer.

Også selvom jeg egentlig har rigeligt at se til. Lidt vel rigeligt. Min drøm om at drosle stille og roligt ned frem mod min ‘barsel’ (det er jo en lidt udefinerbar størrelse som selvstændig) og hygge over morgenmaden og gå til gravidyoga eller i svømmehallen hver anden dag, går altså ikke heeeelt som planlagt.

Jeg træner fortsat styrketræning/funktionel træning på hold to gange om ugen i Cramers Studie og jeg går og cykler også en masse. Men jeg har syltet yogaen i YO på det seneste og jeg savner den.

 

Småskavanker

På nuværende tidspunkt har jeg taget knap 8 kg på og jeg føler mig ikke tung som sådan. Er så glad for maven og kan (som enhver anden gravid tosse) slet ikke få fingrene fra den. Så beklager, at der er mave-poseringer på alle billeder. Can’t help it…

Det niver stadig lidt i lænden af og til og jeg kan virkelig mærke den anderledes facon og tyngde, når jeg sover. Eller prøver på det. Det føles ikke rart at ligge på ryggen længere og jeg vågner hver gang jeg skifter side og ‘svinger maven rundt’. Det allerbedste er uden tvivl at ligge på maven, hvilket er en umulighed, men til massage eller zoneterapi, hvor de har en gravidbriks, stornyder jeg at ligge i min førhenværende foretrukne sovestilling. I forgårs faldt jeg således snorkende i søvn til zoneterapi…

Jeg føler mig ikke så forpustet længere, som jeg gjorde i starten, men noget sker der altså stadig i hele kroppen og mens jeg er sluppet for blødende tandkød, der ellers er en gravidklassisker, så har jeg fået en anden: Blodige bussemænd og af og til næseblod. Det skyldes (ligesom med tandkødet) at ens slimhinder ter sig lidt skørt under sådan en graviditet og jeg har også underligt tryk i øret i tide og utide.

 

Forberedelse

Redebygningen går fremad. Stille og roligt men dog fremad. Vi har lånt og fået en masse af venner og bekendte og vi har tilmed fået bestilt en barnevogn. Hvor jeg i begyndelsen var rædselsslagen for at ‘samle udstyr’ endsige købe noget, så begynder det så småt at blive hyggeligt.

Vi har også meldt os til fødselsforberedelse og jeg læser en del om både amning, fødsel og tiden efter. Og lytter fortsat til podcasts med fødselsberetninger.

Hvor jeg i starten syntes det var ubehageligt, med mindre der var tale om en regulær fødselssolstrålehistorie, så lytter jeg nu til hvad som helst og bliver fascineret og lærer af hvor vidt forskellige forløb, man kan have. Jeg bilder mig ind, at det giver mig en åbenhed overfor den forestående fødsel. Der i øvrigt skal foregå på Rigshospitalet. Er ellers blevet mødt af mange, der er overraskede over, at jeg ikke overvejer en hjemmefødsel. På mange måder tiltaler det mig også, og jeg kan helt klart se fordelene.

Alligevel trækker hospitalet altså og det gør det især, fordi jeg føler mig virkelig tryg dér. Jeg har en relativt lang liste af indlæggelser i bagkataloget og jeg har kun haft gode oplevelser. Rigshospitalet er i tillæg et ekstra trygt sted for mig, fordi begge mine forældre har arbejdet der. Så er der selvfølgelig lige den hage ved Riget, at de sender en hjem (også førstegangsfødende!) efter 4 timer, hvis alt ellers er forløbet uden komplikationer. Dét synes jeg til gengæld ikke er fedt.
Overhovedet.

Pizza, chokoladeis, frugt og grønt

Jeg har slet ikke de der ‘jeg må bare have’-cravings længere. Nu er det snarere ting, jeg bare har virkelig meget lyst til (og som jeg også rigtigt godt kunne lide inden jeg blev gravid ;)). Højest på listen er pizza og chokoladeis. Men frugt (stadig jordbær i særdeleshed) og grønt er heldigvis også blandt favoritterne og jeg synes selv jeg spiser overvejende sundt og varieret.

 

Hidsig type

Nu fik jeg skrevet indledningsvis, at jeg har det rigtigt godt psykisk. Det har jeg også. Men der er altså også sket noget med mit temperament og med min lunte. Den er blevet kortere. Ret kort faktisk. Normalt er jeg temmeligt mellow med undtagelse af med min mor og Nikolaj, der begge lige ved, hvor de skal trykke for at få mig op i det røde felt. Jeg vil næsten gå så vidt som til at sige, at jeg er lidt af en diplomat og meget kompromissøgende. Og jeg prøver altid at være empatisk og se det fra modpartens side. Eller det gjorde jeg. Not anymore. Således er det bl.a. lykkedes mig at blive ægte sur og skælde ud på en (stakkels) medarbejder på et museum, som jeg syntes var en skrankepave og jeg er gået hårdt ind i folk (I ved sådan et skulderstød), der fyldte på fortovet (og gik på ‘min’ side), har påpeget det, hvis folk har sprunget mig over i køen, råbt og bandet i et anfald af road rage og jeg bliver i det hele taget temmeligt arrig over småting og har generelt en ‘det finder jeg mig ikke i’-attitude. Det er ganske uklædeligt, men også lidt skægt at prøve (når man nu normalt er en pleaser) og jeg tror jeg skal tage bare en lille flig af mit gravide ‘no bullshit’-jeg med over i mit postgravide liv. Når jeg ikke er en hidsigprop er jeg glad og mild, mavenussende Mummi-trold ;)

Karatespark og baby med vokseværk

I onsdags var vi til scanning og den lille fyr i min mave er stadig til den lille side. Men han vokser! Hurra han vokser! Og har ifølge de forskellige målinger taget over 400 g på. Og han følger sin egen vækstkurve og maveomfanget (det der især var grund til bekymring sidst) ser fint ud nu i forhold til resten. Er SÅ glad, lettet og taknemmelig. Lidt skægt, så var vi til jordemoder i mandags og hun skønnede ham til at ligge på omtrent 1150 g. Altså blot ved at mærke udenpå min mave. I onsdags til scanningen har de målt ham til at være 1142 g. Kudos til jordemoderen for at ramme så tæt på og for mig føles det virkelig rart og trygt, at de to skøn ligger så tæt.

Selvom jeg var meget ked af det, da vi fik at vide at han var lille og at de var lidt bekymrede for hans maveomfang til sidste scanning, har jeg nogenlunde kunne lægge det fra mig indtil denne. Både takket være alle jeres gode historier om lignende situationer (og med lykkelig udgang), men også fordi jeg kan mærke SÅ meget liv. Det føles som om han både slår kolbøtter, skyggebokser og øver nogle heftige karatespark derinde. Faktisk får jeg af og til sådan et los, at jeg bliver helt forskrækket.

Ps. Gravid uge 26-27Gravid uge 21-25Gravid uge 16-20Gravid uge 12-15Gravid uge 8-11Gravid uge 6 og 7
og Gravid uge 4 og 5.

Pps. Vi skal være forældre.

Ppps. Sådan blev jeg gravid.

(Visited 14.387 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

42 Kommentarer

  1. Den bog der er på billedet i indlægget her, er den jeg læser om amning i :) Og samme med de andre emner. Ellers læser jeg lidt på Too the Moon Honey og så hører jeg podcasten Vattnet Går. Kram E

 1. Det er så hyggeligt at følge med i din graviditet – har selv termin 4 dage efter dig, så vi følges nærmest ad :-)
  Vil du dele hvilke podcasts du lytter til? Jeg kunne godt bruge lidt fødselsberetninger på turen frem og tilbage fra arbejde. Kh

  1. Må jeg have lov at anbefale The Birth Hour og evt. Mother Birth? Førstnævnte især synes jeg virkeligt er givende i forhold til at portrættere alle mulige scenarier (dog typisk i USA eller i Canada, så der vil være visse forskelle i forhold til praksis i DK, men det betyder ikke ret meget, når man lytter, synes jeg). Tillykke med den kommende baby <3

 2. Er glad for at tingene forløber som de skal for dig og at den lille karatemester vokser som han skal :)
  Jeg har ikke prøvet at føde på hospitalet, men privat fødeklinik. Og jeg vil bare lige dele at vi var helt klar og glade for at komme hjem da der var gået ca fire timer efter fødslen, da jeg fik min første lille pige. Da det hele først var overstået kunne jeg slet ikke vente med at få hende hjem i vores hus. Og så var jeg mega træt og savnede min dyne :p Jeg krydser fingre for at du får samme oplevelse og kan tage hjem i ro og mag!

  1. Tak hvor er du sød og det er vel nok dejligt og betryggende at høre. Tak for at du deler <3 Knus E

 3. Det er så hyggeligt at læse med i din gravidføljeton – nu er jeg selv 3 dage fra termin og mega klar!
  Da jeg fødte mit datter i december ‘17 på Hillerød blev vi også udskrevet efter 4 timer hvilket viste sig at være helt perfekt! Det var så fantastisk at komme hjem i egne omgivelser og under egen dyne og ikke mindst have min mand ved min side. På hospitalet ville der ikke have været plads til ham og det skræmte mig endnu mere at starte vores forældrekarriere ud uden ham den første nat.
  På Hillerød sagde de dog, at hvis enten mor eller far var det mindste utryg så blev man ikke udskrevet – ved ikke om Riget har samme indstilling.
  Jeg håber du får en helt perfekt fødsel og du er tryg ved at komme hjem kort efter hvis i nu skal det.

  1. Åh så dejligt at høre og så spændende at det er lige oppe over for dig, hvis det da ikke allerede er sket. Ønsker dig under alle omstændigheder det bedste <3
   Tak. Klem E

 4. Hvis du craver chokoladeis, MÅ du prøve Ismageriets – den er guddommelig og meget, meget vanedannende (kan anbefale at købe en liter is ad gangen og få den med til nedfrysning derhjemme).

  1. Fulgte din anbefaling og fik den i forgårs. OMG! SÅ god jo. Ved ikke om jeg skal takke dig eller skælde dig ud for den anbefaling ;) Stort knus E

   1. HAHAHA – spot on! Det forstår jeg virkelig godt. Det er nydelse i sin reneste form at indtage den is.

    1. P.S. Hvis du kan lide after eight og chokolade med pebermynte, skal du også prøve deres pebermynteis med chokoladestykker. Den sammen med chokoladeisen er insaaane!

  2. Jeg bliver altså også nødt til at takke dig, Maria. Sikke en afhængighed, som du har startet hos mig. Tør jeg indrømme, at jeg har været forbi to dage i streg? Anden gang var det for at få min kæreste til at smage chokoladen, så det tæller vel næsten ikke? ;-) Bliver nok nødt til at købe lidt is med hjem i weekenden, så de heller ikke lægger mærke til, hvor mange gange jeg har besøgt dem på sidste. Ups.

   Nu hvor du er så god til at dele tips ud, kan du mon regne ud, hvor Emily har nydt de lækre pizzaer henne?? :-)

   1. Haha… jeg drømmer også om at skulle derhen igen. Fluks!

    Pizzaerne spiste vi hos Pico Pizza i Skyttegade <3

 5. Vil du høre noget vildt (fra dit eget liv ?). Synes du det er længe siden at I var på skiferie? For cirka lige så længe/kort som det er siden, cirka den tid skal du vente på at jeres lille dreng kommer til verden ?

  Sådan regnede jeg selv ofte frem og tilbage i mine egne graviditeter og kunne ikke lade være med at kigge 10 uger tilbage på din IG.

 6. Jeg fik selv en lille pige for to uger siden, og hun kom også til verden på Riget.
  Og de fire timer blev til otte for os, og vi følte, vi kunne være blevet længere, hvis vi følte os utrygge. Dagen efter kom der hjemmebesøg fra en jordemoder, som var der i over en time og svarede på alle spørgsmål og virkede som om, hun havde al tid i verden til os.
  Deres hotline er åben hele døgnet og de er så søde til at guide og hjælpe.

  Jeg var selv meget nervøs for de fire timer, men det var skønt at komme hjem i sin egen seng, og jeg har ikke et sekund følt mig utryg.

  Håber, det kan hjælpe lidt at høre en positiv oplevelse??

 7. Omkring det med riget: don’t worry over at de sender dig hjem. Hvis alt er gået perfekt har du lyst til at komme hjem. Og de sender ikke folk hjem hvor det ikke er trygt og godt! Og pas nu på med ammemafiaen, Amning er fantastik når det virker, og helvede når det ikke gør. Man må træffe de valg der passer til sin egen familie, krop og barn. Omsorg og kærlighed sidder ikke i brysterne :-) jeg har et BMI på 16 og kunne simpelthen ikke indtage nok føde på en dag til både en sulten søn og mig selv. Så vi var på tilskudskost for at han blev mæt, men samtidig fik så meget godt fra mig som jeg kunne give. Nogen bliver helt afhængig af amning, jeg ville gerne have min krop tilbage til mig selv. Det er så forskelligt og ingen skal dømme dig!! (Eller mig ?)

  1. Tak for at dele og jeg håber du har ret mht Riget. Frygter sådan at der er meget travlt (der bliver født markant flere børn om sommeren end om vinteren) og at vi bliver sendt hjem, når navlesnoren er klippet… Men håber I har ret allesammen. Jeres historier hjælper i alle tilfælde <3 Kram E

 8. Jeg vil gerne anbefale dig Amy Schumers show på Netflix optaget mens hun var højgravid og som handler om ALT ved graviditet – også alt det, man ikke siger!
  Hun har bla en sekvens om gravide kvinder der holder sig på maven hver gang, de bliver fotograferet, der tænkte jeg på dig med et grin, fordi du har gjort det fra dag 1 du afslørede graviditeten – så med glimt i øjet og selvironi tror jeg også du vil synes det er sjovt!
  Og så er der en del “værre” ting om alt det uskønne ved graviditet – men også alt det håb og kærlighed der er i det.
  Kh Anna

  1. Så det i går og det er jo helt GENIALT! Både alt det om graviditet (jeg er en af dem hun ønsker kommer ud for et biluheld ;)), men virkelig også alle hendes feministiske pointer <3
   Kram og tak for anbefalingen!

 9. Jeg savnede også sådan at sove, eller bare ligge på maven i min graviditet, men hvis trangen blev for stor, så bandt jeg enderne sammen på min BBHugme pude, så den blev til en rede med plads til maven. Jeg kunne ikke sove sådan, men bare at ligge lidt på maven engang imellem var så skønt!

  1. Dét skal prøves. Tak for tip! Ville elske at kunne ligge på maven i en halv time og læse <3

 10. Hej Emily,

  Hvilken fødselsforberedelse har du tilmeldt dig? Jeg selv tænker at tilmelde mig Mindfull Moving som jeg har hørt godt om. Mange taler også godt om Smertefri Fødsel, men jeg har hørt det er gået hen og blevet lidg kommercielt efterhånden.

  Knus Julie

  1. Hej Julie,
   Jeg var på Smertefri Fødsel bootcamp for par for et par uger siden – 6 timer med min kæreste, så han også er forberedt til fødslen. Jeg føler mig så tryg ved at skulle føde nu. Man kan ikke forberede sig på alt, og det er selvklart ikke sikkert det bliver den fødsel man håbede i hovedet, men jeg føler jeg har fået nogle fantastiske værktøjer til at være på forkant. Desuden fik jeg det anbefalet uafhængigt af 3 veninder som alle har brugt det og havde rigtig fine fødsler.
   Jeg var super glad for bootcampen fordi min kæreste var med i alle 6 timer, og når man har et lidt hårdt program i hverdagene, var disse 6 timer helt perfekte til at fokusere 100% en lørdag i fantastisk lækre rammer. Før og efter bootcampen skal man træne vejrtrækning og afspænding og læse materialet, så man er forberedt.
   Jeg glæder mig til fødslen nu :)
   VH
   Kristina

   1. Tak for anbefaling Kristina :-)
    Jeg har en veninde, der var afsted med hendes mand og de syntes begge, at dagen var lidt for intensiv. Men man kan vist også få det over flere dage?
    Hos MindfulMoving er der 6 gange, hvor man er selv og 2 gange, hvor ens partner deltager derudover. Og så er det inkl. noget træning også. Det er faktisk 2 timer og 15 min hver gang :-) Det tiltaler mig, at der også er træning med.
    Rigtig god fornøjelse med fødsel, ønsker dig alt det bedste :-)

  2. Hej Julie (og Kristina)

   Vi har meldt os til Smertefri efter at mange af mine veninder og bekendte har brugt det og kunne anbefale det. Har valgt den variant hvor man kommer over 4 gange à 2 timer (mener jeg det er). Kender også nogle der har taget ‘bootcamp’-versionen, men de syntes også det blev lidt for intensivt.

   Kram E

   Og held og lykke til dig også Kristina, så dejligt at du føler dig klar <3 Kæmpe knus E

 11. Kære Emily,
  Kæmpe tillykke med graviditeten!!! Hvor er det fantastisk og dejligt for jer :)
  Jeg gik selv på barsel i går, helt vanvittigt – så er det pludselig tæt på!! Venter vores første, en lille pige, i midten af juni, så det er ekstra dejligt at følge med i din graviditet, som på nogle punkter har mindet om min egen.
  Tak for ærligheden – fra den klamme næseblod (got it), til at være lidt ekstra on the edge (min sidste uge op til barsel har jeg været lidt ekstra spids), til den vilde glæde over at mærke liv (jeg elsker alle de små spark jeg føler hver dag, selv dem der gør lidt ondt).
  Held og lykke med resten af graviditeten, og igen kæmpe tillykke <3
  Kristina

  1. SÅ spændende at det er lige oppe over! Du må være så spændt. Ønsker dig alt det allerbedste for både slutspurt, fødsel og tiden efter <3 OG tak for rosen. Kæmpe knus E

 12. Jeg tilslutter mig de andre der skriver at det er rart at komme hjem efter fødslen ? selvom jeg mistede en del blod ville jeg så gerne hjem efter fødslen. Otte timer efter tog vi vores lille dreng ned i bilen og var forbi drive in på McDonald’s. Det var så skørt og så fint at sidde der i bilen med sin lille familie, høje og trætte oven på oplevelsen. Vi havde jordemødre forbi de næste dage og de var så søde og tålmodige, og min kæreste kunne hjælpe endnu mere derhjemme. Det skal nok blive rigtig godt ❤️ Jeg kan blive helt misundelig (på den gode måde) over at du skal føde, skørt ikke? ?

  Knus Nanna ?

  1. Dejligt at høre Nanna… Og ja, det lyder både skørt og herligt <3
   Og bliver kun glad over den slags gode fødsels- og efterfødselshistorier. Kram E

 13. Er det mig der er langsom, eller er du ikke hos Rudolph Care længere? ?
  Skønne billeder i øvrigt ;)

  1. Nej det var ‘bare’ en projektansættelse for 6 måneder, men er stadig tilknyttet freelance. Men det har aldrig været tanken at det skulle fylde her på bloggen, hverken på den ene eller anden måde. I var bare så mange, der spurgte i sin tid, at jeg endte med at skrive et indlæg om det :) Stort knus E

 14. Jeg griner lidt over de ting du beskriver som “kort lunte” og “uklædeligt”, for lige præcis de ting du skriver, er sådan som jeg er ?? finder mig ikke i folk der springer over i køen, folk der får revet noget ned fra en hylde (og som godt ved det!) og går videre.. det bliver påtalt, venligt men bestemt ?

 15. Hej Emily,
  Ved ikke om jeg har misset det. Har du lyst til at dele hvilken barnevogn i har valgt? Vi skal til at have bestilt en (det er åbenbart sådan noget man burde have gjort læææænge før termin) og er meget i tvivl.

  1. Vi har valgt en Stokke Trailz, kan godt lide højden og at den er terrængående :) Og at den er uden bromerede flammehæmmere ikke mindst. Klem E