Opskrifter: Blåbærpandekager, grøn omelet, cookies m.m.

Blåbærpandekager og smoothie

Det vrimler med indbydende og inspirerende, grønne kogebøger lige nu og det gør mig altså glad. Det er sådan en herlig tendens og uanset om man som jeg, holder et par kødfri dage om ugen, vil gå planken ud og være fuldtidsvegetar eller måske bare vil have inspiration til lækkert, grønt tilbehør og sundere godter, så er der noget at komme efter.

Nyeste skud på stammen er Velsmagende vegansk og vegtarisk, der udkom i torsdags og som er anden kogebog fra dygtige Maria, der også står bag bloggen Vanløse Blues. Jeg har fået lov at bringe 4 opskrifter fra hendes nye bog herunder og jeg kan ikke vente med selv at komme i køkkenet og prøve dem.

Velbekomme :)

Blåbærpandekager & -smoothie, omelet med masser af grønt, dobbeltbagte søde kartofler og peanut-choko chip cookies af Maria Engbjerg.

BLÅBÆRPANDEKAGER & -SMOOTHIE MED SKJULT GRØNT (billedet ovenfor)
– 2 personer
4 dl mandelmælk eller cashewmælk
3,5 dl boghvedemel
1 lille banan
2 spsk. mandelsmør eller andet nøddesmør
1/4 tsk. flagesalt
1 tsk. bagepulver
100 g frosne blåbær
kokosolie til stegning

  • Mos bananen sammen med nøddesmørret og rør det sammen med mandelmælken.
  • Rør boghvedemelet sammen med salt og bagepulver og tilsæt det lidt ad gangen til den våde masse.
  • Når dejen er jævn og uden klumper røres de frosne blåbær i.
  • Varm en pande op til medium/lav varme. Tilsæt en lille smule kokosolie og brug ca. 2 spsk. dej til hver pandekage.
  • Bag pandekagerne 3-4 minutter inden de vendes og giv dem ca. 1 min på den anden side.

SMOOTHIE MED SKJULTE GRØNTSAGER
Med sødning fra banan og den lilla farve fra blåbærrene bliver grøntsagerne skjult for selv den største grøntsagsskeptiker!

– 2 store glas
2 dl frosne blåbær
2 dl frossen spinat
1 lille banan
2 dl mandelmælk eller cashewmælk

  • Kom alle ingredienser i en blender og blend det helt jævnt og cremet.
  • Hæld smoothien på glas og servér den sammen med pandekagerne.

omelet med masser af grønt

OMELET MED MASSER AF GRØNT
– 1 person
1 ½ dl kikærtemel
1 ½ dl vand
1 tsk. æblecidereddike
½ tsk. gurkemeje
1 spsk. fint hakket purløg
salt og peber
kokosolie til stegning

FYLD
2 dl broccolibuketter
saften fra ½ lime
1 fed hvidløg, fint revet
1 lille moden avokado, i skiver
1/4 lille rødløg, i tynde ringe
6 san marzano tomater, i tern
salt og peber
evt. lidt sojayoghurt

  • Pisk alle ingredienserne til omeletten sammen.
  • Steg den i kokosolie på en medium varm pande. Når oversiden ikke længere er flydende, vendes den og steges 1 min. på den anden side.
  • På en anden pande steges broccoli og hvidløg i limesaft, til broccolien er mør, men stadig har bid.
  • Kom fyldet i omeletten, drys med lidt purløg og dryp evt. lidt sojayoghurt på og fold den til sidst sammen.

Dobbeltbagte søde kartofler

DOBBELTBAGTE SØDE KARTOFLER

8 mellemstore søde kartofler

FYLD
240 g kikærter, udblødte og kogte
2 spsk. pinjekerner
4 spsk. bredbladet persille, fint hakket
1 spsk. citronsaft
1 tsk. flagesalt
1 tsk. spidskommen
1 tsk. koriander
8 bløde soltørrede tomater, i små tern

Finthakket persille og sesamfrø til pynt

BLOMKÅLSCOUSCOUS
1 blomkål, fint revet
1 rødløg, fint hakket
kernerne fra 1 granatæble
4 spsk. bredbladet persille, fint hakket
1 spsk. citronsaft
½ tsk. flagesalt
2 spsk. pinjekerner
2 spsk. sesamfrø

TAHINDRESSING
Opskrift her

  • Tænd for ovnen på 200 grader og læg bagepapir på en bageplade.
  • Vask de søde kartofler grundigt, del dem på langs og sæt dem på bagepladen.
  • Bag kartoflerne møre i ca. 45 min, alt efter hvor store de er.
  • Lad kartoflerne køle ned så de er til at røre ved.
  • Skrab med en ske kødet ud i en skål, men lad en lille smule sidde tilbage så kartoflerne holder faconen.
  • På en tør, varm pande, ristes pinjekerner og sesamfrø, til de er gyldne og begynder at dufte. Tag dem af varmen og stil dem til side.
  • Vend alle ingredienserne til couscoussen sammen, anret det i en skål eller på et fad og fordel de ristede frø og kerner ovenpå.
  • Sæt kartoflerne tilbage i ovnen og bag dem i 10 min. imens fyldet laves.
  • Mos de søde kartofler helt ud med en ske og rør alle de øvrige ingredienser i og smag til med salt og peber.
  • Fordel fyldet i de nu sprøde kartoffelskind, pynt dem med persille og sesamfrø og servér dem sammen med salaten og tahindressing.

Peanutbuttercookies

PEANUT-CHOKO CHIP COOKIES
– 8 cookies
240 g kikærter, udblødte og kogte – svarende til 1 dåse
3 spsk. kokossukker
2 spsk. peanutbutter
2 spsk. mandelmælk
2 spsk. kokosolie
1 spsk. kokosfibermel
1 tsk. vaniljepulver
1 tsk. bagepulver

½ dl. groft hakkede peanuts
½ dl. groft hakket mørk chokolade

  • Kom kikærter, kokossukker, peanutbutter, mandelmælk, kokosolie, vaniljepulver og bagepulver i foodprocessoren og blend det til en jævn og ensartet masse.
  • Kom det i en skål og vend hakket chokolade og peanuts i.
    Ælt til sidst kokosfibermelet i og lad det stå og samle sig imens ovnen bliver varm.
  • Tænd ovnen på 180 grader og kom bagepapir på en bageplade.
    Form dejen til 8 kugler og placer dem på bagepladen så der er mellemrum i mellem dem.
  • Giv hver kugle et tryk med en gaffel.
    Sæt pladen i ovnene og bag cookies’ne i 20-25 min.
  • Lad cookies’ne køle af på en bagerist og spis dem mens de er nybagte.

velsmagende vegansk og vegetarisk

Tusinde tak Maria! Jeg skal have de dobbeltbagte søde kartofler til aftensmad i aften og jeg glæder mig! Og måske jeg også skal prøve kræfter med cookies’ne til dessert. Mums :)

Skriv en kommentar

7 Kommentarer

  1. Det ser mega lækkert ud! Men skal der ikke æg i omeletten? Eller er det mere en slags pandekage med fyld?

    1. Har lige hørt Maria ad (der står bag bogen og opskrifterne) og det er tænkt som en vegansk omelet, hvor kikærterne erstatter æg. Så skulle måske have heddet “omelet” i stedet ;) Kram Emily

      1. Ahh på den måde :-) Tak for svar. Jeg er generelt ret vild med al mad, der kan kommes i fladbrød, men de er altså ikke så nemme at lave, så jeg tror jeg skal prøve denne variant. Ellers må jeg finde en arabisk mama at komme i lære hos ;-)