Den ultimative fastelavnsbolle

Jeg er jo ualmindeligt glad for fastelavnsboller. Der hvert år får mig glad og fro gennem januar og februar. Tak fastelavnsbolle!

Og jeg diskriminerer ikke. Jeg kan lide alle slags fastelavnsboller. Men hvis jeg nu skal vælge et par favoritter, så er den gode gammeldags (gærdej med cremefyld), den med flødeskum/bær og så den svenske semla (gærdej, remoncemasse og flødeskum) højest på min liste. Ja, ja det var stort set allesammen. I know.

Nå men i stedet for at skulle vælge, så gav jeg mig forleden i kast med at skabe en superfastelavnsbolle (one bolle to rule them all). Med det bedste fra dem alle. Smørbagt gærdejsbolle med remonce og skovbærskum. Og en Toffifee på toppen selvfølgelig. Og bær. Fordi Toffifee og bær er det jeg bedst kan lide lige efter fastelavnsboller.

Med andre ord alt godt i én. Og også lidt noget gris. Men altså, det er jo kun fastelavn en gang om året. Og resultatet var helt genialt. Dansk fastelavnsbolle møder svensk, får utraditionel pynt på, bær indeni og virkelig sød musik opstår.

Skulle man gå planken fuldstændig ud (og det skal man ikke være for fin til), så fylder man bollerne med både creme OG remonce. Men min (på det punkt underlige) kæreste kan ikke lide creme, så jeg var sød og nøjedes med remonce. Men gå endelig dobbelt på den. Og hvis man nu havde en rest nougat fra jul, så kunne den nok også gøre god figur derinde i bollen. Siger det bare.

FUSIONSFASTELAVNSBOLLER
– 12 stk
DEJ
100 gram smør, smeltet (ikke for varmt, lillefingertemperatur)
2 dl lun mælk (sådan ca. lillefingertemperatur)
25 gram gær
50 gram rørsukker
1 tsk salt
500 g hvedemel

REMONCE
75 g sukker
75 g marcipan
75 g smør, stuetemperatur

SKOVBÆRSKUM
150 g blandede skovbær eller solbær
evt. lidt sukker
2 dl piskefløde

PYNT
100 g chokolade (jeg brugte hvid)
Et skvæt fløde
Toffifee
Hakkede, usaltede pistaciekerner eller andre nødder
Frysetrørrede hindbær
Friske bær/ribs

  • Gæren røres ud i mælken, sukker, salt og smør tilsættes. Melet æltes i, og dejen hæver til ca. dobbelt størrelse, min. 1 time. Gerne lidt længere.
  • Remonce: Rør smør, sukker og marcipan sammen til en ensartet masse. Tag evt. fingrene i brug og ælt det sammen.
  • Rul dejen ud, skær den i firkantede stykker, på ca. 10 x 10 cm. Rul stykkerne lidt større og ekstra pæne efterfølgende.
  • Læg en klat remonce (ca. 1 spsk) på hvert stykke, pensl sidderne med æg og fold sammen, hjørne mod hjørne.
  • Vær omhyggelig med at klemme alle sider og hjørner sammen = mere remonce i bollen og mindre udenfor.
  • Varm ovnen op. 200 grader varmluft.
  • Lad de små pakker hæve ca. 20 minutter på en bageplade med bagepapir.
  • Pensles med æg pisket med lidt mælk.
  • Bages i ca. 10 min. eller til de er let gyldne.
  • Glasur: Chokolade og et skvæt fløde. Smelt chokoladen over vandbad, kom lidt fløde i. Den må godt være ret tyk.
  • Når bollerne er kølet lidt af, pensles de med glasuren og pyntes.
  • Skovbærskum: Pisk fløden til skum, mos bærrene med en gaffel (smag evt til med lidt sukker) og rør forsigtigt bærrene i flødeskummet. Kom skummet i en sprøjtepose.
  • Lad glasur og pynt sat sig på bollerne og flæk dem så halvvejs og fyld dem med skovbærskum.

Jeg nøjedes med at flække og fylde halvdelen af bollerne. Så var det næsten som at have to forskellige slags. Men gør lige som du lyster.

Vil man også have creme i bollerne, så er det blot at følge min gamle fastelavnsbolleopskrift, der egentlig er Sarahs fastelavnsbolleopsskrift. Hvis I laver dem både med creme og remonce, må I lige melde tilbage hvordan det bliver :)

(Visited 20.738 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

21 Kommentarer

  1. WOOOOOW – de ser så lækre ud!! Jeg har drømt om dem siden jeg så dem i din Instagram Story i går..:)

  2. What, de ser gode ud! Jeg må desværre hverken få gluten eller laktose, så kan man mon bruge laktosefri produkter, og spelt/ris mel? :)

  3. Hahaha, I bolle to rule them all! Hvor er det godt Emily! Det er præcis hvad jeg også har gang i. Fastelavnsboller er geniale og virkelig det (eller en af de elementer), som lyser op på årets første mørke måneder – forårsblomster og øget antal lyse timer er også ok.
    Jeg har pt. fire opskrifter, som er ved at blive afprøvet. Der var en opskrift fra Bo Bedre med marcipan og æblekompot fyld. De var ok, men dejen var bare ikke blød og fed nok. I forgårs brugte jeg din/Sarahs opskrift (det er ikke første gang) og det er er vinderen pt. Fyldet er med creme og rabarberkompot. Det kan virkelig anbefales! Sødt med surt, uhm!
    De to næste kandidater er fra hhv. Sofies Blog og Frk. Jensen (hvilken sidstnævnte flere af mine veninder sværger til). Måske din ultimative fastelavnsbolleopskrift skal komme ind som en joker? Det er så godt med den Toffifee på toppen, haha. Jeg er dog personligt mest til den gode gammeldags fastelavnsbolle med gærdej og creme/bær/frugtfyld. Uhm uhm uhm! :)

  4. Hold op hvor er de fine, ligesom med alt andet på Flora porcelæn bliver jo über-ekstra-smukt :) Jeg er dog mest til den lukkede med remonce, fordi jeg ikke kan lide flødeskum, men de er godt nok meget meget pæne.

    – A

  5. Ej stop – det lyder virkelig lækkert og de ser simpelthen go’e ud. Dem får jeg ikke tid til at lave her i februar, så jeg nøjes lige med at suge kraften ud af dem gennem skærmen. Drømmer lidt om, at lave nogen med sveskefyld – totalt bedstemoragtigt – Det må blive i marts.

  6. Det ser rigtig godt ud, man bliver helt lækkersulten! :D
    Bagte dine gammeldags fastelavnsboller i går, og de blev et hit som altid ;)

  7. Åh jeg bliver nødt til at prøve igen :P Lavede fastelavnsboller i lørdags ud fra din “oprindelige” opskrift – og dejen er god! Men jeg overså lige den del om at pensle siderne, med det resultat at jeg ikke kunne få dem til at klistre ordentlig sammen :p Lidt snasket – løsningen blev dog bare at tilføje ekstra creme og syltetøj efterfølgende når vi spiste :P Aldrig gå ned på snask! Men det her er jo selvklart nødt til at blive forsøgt igen. ;)
    God onsdag! :)

  8. Hold nu magle de ser vidunderligt mundvands savlende gode ud! Måske hvis jeg får tid, så skal de laves den kommende måned. Tror i hvert fald ikke min kæreste vil klage ;)

  9. Har du et godt tip til, hvordan man skal bage dem, hvis man ikke har mulighed for at bruge varmluft? Er i USA og fastelavnsbolleabstinenserne er udtalte, men jeg har efterhånden erfaret at deres ovne ikke har en varmluftfunktion.

    1. Hej Maria,

      Det er den der hedder ‘Fan’ på en amerikansk ovn, men hvis din ovn ikke har. Så bager du blot en plade ad gangen og så evt lidt varmere eller lidt længere (et par minutter). God bagelyst :)

      Knus Emily

  10. Jeg må så meget prøve disse i år! Jeg har ikke bagt sådan nogle fiduser før, så jeg mangler lidt detaljer vedr. samlingen. Og skal man lægge dem med samlingen ned eller op, når de bages?

    1. Du samler dem ved at samle alle hjørnerne i en lille snip og så klemme alle kanterne godt sammen. Samlingen skal lægges nedad når du bager :) God bagelyst. Kram Emily