blog tip: dogmantics

[youtube VTsw7RlmyJE 853 480]

Min helt utroligt cool navnesøster Emily Larlham aka Kikopup er denne uges blogtip. Et lidt anderledes blogtip, både fordi hendes blog er en ren videoblog med Youtube som base og især fordi den udelukkende handler om hundetræning og derfor stikker lidt ud i forhold til tidligere anbefalinger. Jeg har dog fået rigtig, rigtig mange hundespørgsmål, ligesom et af mine første hundeindlæg bl.a. høstede en del undren og spørgsmål. For jo, det er muligt at have hund helt uden at skælde den ud, true den eller straffe den på nogen måde. Og resultatet er ret fantastisk skulle jeg hilse at sige. Og gør det rigtig sjovt både at være hund og ejer. Det handler ikke om laissez faire-opdragelse, men om at man på en rar og human måde, lærer ens hund hvad man gerne vil have den til i dén og dén situation. Nå, men Emily og jeg (hehe, det siger jeg ikke ofte) træner hund på samme måde, men amerikanske Emily, der er professionel hundetræner, laver nogle super how-to-videoblogs. Både til hvordan man løser hundeproblemer, om hundesprog og -adfærd og om hvordan man lærer ens hund super seje tricks. Hun spytter videoer ud på Youtube og deler altså af sin viden og sit talent helt gratis, simpelthen fordi det er hendes mål at så mange som muligt skal kende til Progressive Reinforcement Training.

Tjek Emilys hjemmeside Dogmantics her og overskuelig liste over hendes gratis videoer her Hurra for internettet!!!]]>

(Visited 205 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

13 Kommentarer

 1. < ![CDATA[Hold op hvor er det fantastisk hvad de kan! Alle hundeejere burde altså se hvor dygtige og velopdragne hunde kan blive uden at blive straffet overhovedet :)]]>

 2. < ![CDATA[Woew! helt fantastisk hvad hun har lært de hunde! Så videoen, drømmer jo næsten om en mini hund ved siden af min (shetland sheepdog), så man kan lave synkron træning hehe :P Ej det må jeg se nærmere på vej lejlighed, tak for linket!]]>

 3. < ![CDATA[Det er faktisk overraskende hvor mange der stadig træner efter hårde metoder. Er på et hundeforum, hvor der var en der ville bruge stød halsbånd, fordi han havde set at det var det bedste at bruge. og som han skrev var det jo bare et lille stød for at få dem til at rette ind. Her hjemme bruger vi også positiv træning. Og en gang i mellem ville jeg ønske at jeg havde en race som er så arbejdsvillig som BC, men når det så kommer til stykket ved jeg at jeg ikke vil have tid til at træne så meget som de fortjener. Hende i videoen er helt fantastisk. Og hun må bruge al sin tid med de hunde. Heldig dem. Heidi]]>

  1. < ![CDATA[Det er der nemlig stadig rigtig mange der gør. Og så er der rigtig mange, der træner med 'lidt af hvert' og det er heller ikke optimalt. Men Rom blev ikke bygget på en dag og det tog også noget tid før folk stoppede med at synes det var smart at slå børn etc. Jeg tror ikke på at der er nogen, der gør den slags for at skade deres hund (eller barn), men jeg tror at der er mange der gør det fordi de ikke ved at der er andre muligheder. Så det gælder om at sprede budskabet, men ikke på en dømmende måde ;) Så mon ikke det lykkes stille og roligt. Hehe nej BC'ere er helt fantastiske, men også totalt krævende. Penny har været halt den sidste uge og skullet holdes i ro og hold nu op hvor kan hun så bare finde på mange narrestreger. Ro er slet ikke noget hun synes burde eksistere ;)]]>

 4. < ![CDATA[Tak for tippet, og ja helt fantastisk hvad hun har lært de hunde:) Jeg tænkte på en ting, som jeg har forstået det, så siger du ikke "nej" til Penny, men distraherer hende og laver noget andet med hende. Her tænker jeg så på, om man kan risikere at det i stedet bliver en uønsket nyindkodet adfærd? altså f.eks. hund gør, ejer begynder at springe rundt og lege med legetøj, så vil hund gø for at få ejer til at springe rundt og lege med legetøj.]]>

  1. < ![CDATA[Njaaa, det er ikke helt rigtigt. For som du selv skriver risikerer man på den måde at 'belønne' hunden for det man ikke vil have (skæld ud kan i øvrigt have samme effekt, det er jo også en form for opmærksomhed). Det var egentlig derfor jeg postede linket til Kikopup/Dogmantics, hun har en masse videoer, der forklarer koncepterne bedre end jeg kan skrive dem ;) Lige præcis gø-problemer er ret komplekse og kan have mange årsager. Men hvis Penny eksempelvis gøede for at få opmærksomhed ville jeg ignorere det. Det gjorde hun faktisk som hvalp, men det blev hurtigt ignoreret ihjel. Hun lærte slet og ret at det ikke virker at gø for at få opmærksomhed. Hvis hun gøede af noget fordi hun var bange for det ville min tilgang være en anden. Hvis hun laver noget hun ellers ikke må, lad os sige smager på noget, der ikke er beregnet for hundetænder. Så fjerner jeg genstanden eller hende = igen lærer hun at det slet og ret ikke virker. I nogle få tilfælde afleder jeg hende, jeg siger hovsa med en glad stemme og giver hende så et alternativ. Legetøj, noget at tygge på eller lign. Hvis hun så alligevel går tilbage til det hun ikke må fjerner jeg hende/det. Men generelt fokuserer jeg ikke så meget på hvad jeg skal gøre når hun gør noget hun ikke må. I stedet belønner jeg hende, NÅR hun gør noget jeg GERNE vil have. Ros/klap/kæl/leg/mad/godbidder/tyggeting NÅR hun opfører sig som jeg synes det er en god idé :) Hvorfor gøre de dumme ting, når verden er et fantastisk sted at være når man vælger rigtigt? Forestil dig at du blev holdt ind til siden og fik en check på 1000 kr af politiet hver gang du overholdt hastighedsbegrænsningen. Tror du nogensinde du ville køre for stærkt igen?]]>

 5. < ![CDATA[Nu nævner du selv "ting der ikke er begregnet til hundetænder" Hvordan vil du takle en hund der spiser nr. 2 og lukker helt af, når han finder det. Jeg har prøvet løb, kalde, god bider og fjerne (han går bare tilbage, hvis man fjerner ham, gerne flere dage i træk).]]>

  1. < ![CDATA[Altså hans eget? Eller fra andre dyr? Hvis det er hans eget, så er det helt korte svar: Sørge for at han ikke kan komme til det ;) Hvis det er i haven han gør det, så må I fjerne hver gang han har været ude at lave. Der kan være flere grunde til at de gør det - men det er ikke indenfor normaladfærd tværtimod - en er mangelsygdomme og en anden er at der ikke har været rent hos opdrætteren (hvis hvalpene har gået rundt i deres eget tis og lort so to speak). Så først og fremmest ville jeg tale med din dyrlæge om det og dernæst ville jeg (hvis det altså ikke 'bare' er pga. en mangelsygdom, noget i vejen med fordøjelsen eller lign) få hjælp af en adfærdsbehandler, det er jo ikke et særligt sundt eller lækkert problem, så det er vist en konsultation værd ;) Jeg kan anbefale Mia Trier www.nordhund.dk eller Karen Frost fra www.hundogtraening.dk]]>

   1. Og igen… Tjek Kikopup og hendes hjemmeside ud, der er MANGE gode træningstips også til at lade noget være etc.

   2. < ![CDATA[Det er ikke hans eget, det er for det meste menneske .... (Ja, det er virkelig ulækkert.), som desværre ligger i diverse parker rundt omkring på Frederiksberg. Jeg tror du har fat i noget omkring mangelsygdom, må lige have en snak med dyrelægen, igen.]]>

    1. < ![CDATA[Ah på den måde. Nej det er desværre helt normal hundeadfærd ;) Det tror jeg næppe har noget med mangler at gøre, det er vist bare en af glæderne ved at være hundeejer hehe. Næsten alle hunde spiser gladeligt den slags fra alle andre dyr (og mennesker), det er kun hvis de spiser deres eget/andre hundes at det ikke er normalt. Du kan lære ham at han ikke skal tage noget der ligger på jorden. Men det kræver en ihærdig indsats og et nøje tilrettelagt program hvor du sætter nogle situationer op hvor du kan sørge for at han ikke kommer hen til det han vil have OG hvor du så har noget bedre at belønne ham med NÅR han vælger det fra. Igen Mia eller Karen kan hjælpe dig med sådan en træningsplan :) Og/eller du kan få tips til metoden + lignende situationer på den youtube kanal jeg henviser til i indlægget /)]]>

 6. < ![CDATA[Ej hvor er hun dygtig, og hvor er de hunde bare søde!!! Jeg har tit ønsket at gå til aguility med min lille hund, men der er ikke nogle skoler i min by, så jeg købte nogle hop, pinde og et rør, til ude i haven, da det var på tilbud i netto. Det er bare så sjovt at se hvor meget fremskridt min hund nisse kan gøre på kort tid! og hun ELSKER det! Jeg vil helt klart tjekke hendes youtube side ud, for at finde nye tricks! mange tak for tippet : )]]>