Læseklub: Hambros Allé 7 9 13 (Diskussion)

hambros alle1

Så går juni på hæld og det betyder, at vi skal snakke om månedens bog i læseklubben, Hambros Allé 7-9-13. Det var min mor, der havde anbefalet mig den, da jeg efterlyste en underholdende og relativt let pageturner til den første sommermåned.

Det levede den fuldt ud op til, synes jeg og jeg var mægtig glad for den. Tak for anbefalingen Mutti.

Jo, den er meget nem at gå til, men omvendt syntes jeg, den var virkelig velskrevet og nuanceret og at den tilmed bød ind med nogle gode og til tider finurlige overvejelser. Og satte ditto i gang hos mig. Samtidig var det også skægt med et gensyn med en periode, der er så tæt på, at vi kan huske, alt der bliver talt om (mærker, steder, navne og fænomener), men som alligevel ligger så langt tilbage, at jeg ikke kunne undgå at blive ramt af et bittersødt stik af nostalgi. 00’erne, åh altså…

hambros alle3

Som teenager læste jeg ivrigt Christians Kampmanss romaner om familien Gregersen og livet i overklassemiljøet i 1950’erne og frem til 1980’erne. Social- og psykologisk realisme og ren guf og en følelse af at man kommer med bag kulisserne, i en verden man ellers er forment adgang. Lige min form for ‘reality’ med andre ord…

Og jeg synes at Lotte Kaa Andersens roman kan lidt af det samme. Og håber således, at den bare er den første af mange. Mest fordi jeg er dødnysgerrig efter at vide, hvordan det mon efterfølgende gik Line, Cille & Ask og Kaare & Caroline. Også selvom det måske lå lidt i kortene.

hambrosalle2

Nu glæder jeg mig til at høre, hvad I syntes om bogen? Tag gerne udgangspunkt i et eller flere af spørgsmålene nedenfor eller fortæl mig om noget andet, I har gjort jer tanker om i forhold til historien, sproget, temaet eller lignende.

 1. Hvad kunne I allerbedst lide? Jeg var ret betaget af det utroligt nuancerede persongalleri. Og jeg kan ikke lade være med at tænke at forfatteren må være helt utroligt empatisk og indlevende. Selvom man måske har svært ved at sympatisere med eksempelvis ejendomsmægleren Kaare, så forstår vi alligevel til dels hans bevæggrunde, fordi Kaa Andersen så dygtigt sætter os ind i dem og lader os se verden gennem hans briller. Og den forkælede Lines… Og wannabe’en Asks osv.
 2. Var der noget, I var knapt så begejstrede for? Jeg var egentlig mest ked af at bogen stoppede lidt abrupt. Den startede i sin tid som en blog, hvor der løbende blev bygget mere og mere på fortællingen og jeg håber altså at Lotte Kaa Andersen vil tage bloggeriet op igen. Hvis ikke om beboerne på Hambros Allé, så gerne om nogle andre eller noget andet.
 3. Hvad tænker I om bogens slutning? Jeg kunne egentlig godt lide den drejning romanen tog hen mod slutningen. Hvor majoriteten af kvinderne står som en art vindere, fordi de har handlet, sadlet om og selv taget affære. Og så var den lille morale omkring, at det vigtigste trods alt er at passe på hinanden og have det rart sammen (og holde ‘blå time’) fremfor at bekymre sig om mursten heller ikke spildt på mig. Dog passede det mig fint at den ikke var skåret ud i pap på Susanne Bier’sk manér*, men lå fint og flimrede mellem linjerne. Jeg kunne til gengæld ikke lade være med at være trist over Kristians måde at afslutte det hele på. Det er helt bestemt en meget realistisk slutning for ham, men at man aktivt vælger at gøre sine børn forældreløse burde aldrig være en løsning.

*Jeg er ret stor fan af Susanne Biers film og senest serien Natportieren. Jeg synes bare hun har en lidt kedelig tendens til at tage seeren lige vel meget i hånden og derved være helt sikker på, at de ikke misser den (som regel meget tydelige) grundlæggende pointe. 

 

(Visited 2.628 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

18 Kommentarer

 1. Hej Emily. Hvor er din blog bare blevet ekstra fint. Total fryd for øjet og lige min stil. Du har Danmarks efter min mening bedste og mest brugbare blog, som glæder mig til at læse hver evig eneste dag:) tak. Vil høre dig om der er nogle butikker som du vil fremhæve i Paris? Ved godt at det nok er svært, men nogle man bare skal se med ekstra fine ting. Mode, skønhed. Er der nogle skønheds produkter du vil anbefale. Evt fra apotekerne. ? Har været i Disneyland Paris mange gange med min mand og børn, og det skal vi også i år. Men slutter denne gang af med en overnatning på et hotel tæt ved Champs-Élysées i Paris. Glæder os helt vildt. God weekend fra Tanja

  1. Kære Tanja
   Tak hvor gør det mig glad at høre :) Synes du skal besøge den store Sephora på Champs-Élysées, hvis du er en beauty-nørd og så er apotekerne, som du også selv skriver et hit! Jeg er vild med Cleanance K fra Avne, eau micelaire fra både Bioderma og Caudalie, tørshampoo fra Klorane, creme fra Embryolisse, og så finder jeg også altid lidt ekstra godt når jeg er der. Ellers kan du få lidt inspiration her: http://emilysalomon.dk/2015/06/03/postkort-fra-paris-ii-anbefalinger/
   http://emilysalomon.dk/2015/05/31/postkort-fra-paris-i-anbefalinger/

   Rigtig god tur! Kram Emily

 2. Jeg læste bogen tilbage i februar, og kunne også rigtig godt li’ den – ligesom dig fik jeg også de vildeste Christian Kampmann-associationer. Jeg elsker hans bøger, de er geniale.

  Jeg var ikke så vild med slutningen, jeg husker den som bogens svageste punkt og alt for drastisk.

  1. Måske man skulle læse Christian Kampmann igen snart?

   Helt enig, det blev lidt for forjaget… desværre…

 3. Først og fremmest hvor er bloggen bare blevet fin! Er vild med din nye header :)
  Jeg var meget positivt overrasket over månedens bog! Det er altså lidt svært at komme efter fantastiske Stolthed og Fordom, men jeg synes den gjorde det virkelig godt, og på en måde var det også meget rart at læse noget i et mere let sprog end Jane Austen.
  Jeg var ret vild med den meget moderne måde at inddele kapitlerne i en form for point of view fra personerne i historien, og på en måde fjerne den klassiske tidsakse. Det gjorde at selv de lidt karikerede og usympatiske personer i bogen blev menneskelige, og at man levede sig ind i deres tanker og motiver, selvom det er så enormt langt fra min egen verdensopfattelse. Jeg synes der var flere karakterer jeg på den måde kom til at ‘elske at hade’ hvis det giver mening. Line gjorde sig så umage for at holde sammen på sin familie, og jeg fik virkelig sympati for hende mens man så det fra hendes vinkel, men ligeså snart at vinklen så skiftede til Kristian, så blev hun enormt irriterende og helt uden situationsfornemmelse. Havde det på samme måde med Ask. Han var så egensporet for sin egen sociale opstigning med huskøbet, at han satte sin kones behov til side, og samtidig kunne jeg ikke lade være med at heppe lidt på ham :)
  Jeg synes egentlig den sluttede lige som den skulle. Er helt enig i, at det ville være helt malplaceret med en happy ending, nu hvor hele historien er bygget så meget på konflikter og disharmoni.
  Jeg blev nok mere opslugt at karaktererne og historien end jeg vil indrømme, og er temmelig nysgerrig på hvordan det er gået karaktererne videre. Vil vildt gerne læse en 2’er ;)

  1. Tusinde tak Line Amalie, er også selv bare så glad for det. Og helt enig mht at det kan være dejlig med lidt diversitet i læsningen. Jeg er en grådig (og ret usnobbet) læser selv og holder af alt fra hurtige krimier til den helt tunge verdenslitteratur. Kan virkelig godt lide (og kan følge) dine betragtninger i forhold til tid og ligeledes omkring at ens sympati skifter undervejs alt efter hvad man følger. De er vildt irriterende, men også vildt menneskelige…

   Vi hepper for en 2’er!!!

 4. Jeg synes bogen fungerede godt på den måde at man sprang lidt fra person til person i kapitlerne. Dog havde jeg tit lyst til lige at springe et par kapitler over for at nå hen til den person, jeg lige havde læst om, igen :) Jeg synes især – ligesom dig – at der er nogle gode og stærke kvindelige fortællinger og især Kristians kones indre dialog rørte mig. Slutningen var lidt brat, men dog synes jeg, at jeg fint kan forestille mig, hvor hver af personerne er i fremtiden. Alt i alt en fin bog :)

  1. Helt enig Ditte, man fik nogle favoritter man gerne ville følge ;) Dejligt at du havde en fin læseoplevelse! Kram Emily

 5. Hej Emily ? Jeg synes din nye “blog udgave” er meget smuk. Det eneste jeg synes der er problematisk på den (og også andre blogs) er at jeg jeg bruger meget at zoome ind på de altid smukke billeder for at se små detaljer og det kan man ikke mere øv ? Ml

  1. Tak tak tak <3

   Godt du siger det, det arbejder vi på at få løst snarest muligt. Klem Emily

 6. Enig i alle de rosende ord om hvor fin og smuk din blog er blevet:)
  Savner også at kunne zoome ind på detaljer.

 7. Hej Emily (og andre søde læsere her på siden).
  Jeg er vild med dit koncept ‘Læseklub’, og bruger især læseklubben som inspiration til nye læseoplevelser. Jeg mindes, at du tidligere har nævnt, at der var udsprunget nogle fysiske læseklubber, hvor nogle af dine læsere mødtes og diskuterede månedens bog. Og ville høre om du evt. havde mulighed for at formidler kontakt (eller at nogle i disse klubber ser med her:)). Jeg ville nemlig super gerne være med i en sådan læsegruppe. Og jeg tænker, at der blandt dine læsere, virkelig virker til at være mange søde og rare bogentusisater, som måske gerne ville have en ligesindet mere ibalndt sig :).
  Tak for en dejlig positiv og inspirerende blog med fokus på kvalitet og livs(kvinde)nyderri :)
  /Ida Søgaard

  1. Kære Ida
   Tak for al rosen, det bliver jeg så glad for at læse :)
   Jeg opfordrede til det i sin tid, da jeg startede læseklubben, men ved faktisk ikke om det mundede ud i nogle reelle læseklubber… Hører jeg noget, kan du tro at jeg vil formidle kontakten og ellers er det noteret som noget jeg måske kunne facilitere i fremtiden :) Kram Emily

 8. Endelig fik jeg den læst! Så god at den blev færdig efter en weekend, den var slet ikke til at slippe.
  Tak for anmeldelse af den. Nu glæder jeg mig til 100 dage.

  1. Godt at høre Katrine. Jeg har faktisk lige slugt 100 dage her i weekenden selv. God læselyst :) Klem Emily