Om underlige kælenavne II

Dengang Kurt var 8 måneder og elskede at mose sit ansigt helt sammen. Bedste billede på min kamerarulle, tror jeg. Skal bare kigge på det og så er der instant humør-boost.

 

“Men hvorfor kalder I ham Pølse?”

Det spørgsmål får jeg ofte. Og jeg kan ikke helt svare på det. For hvordan opstår kælenavne egentlig?

Af og til er de afledt af noget konkret. Af selve navnet eller et karakteristika ved den pågældende person. Og så er der alle de gange, hvor de bare dukker op ud af den blå luft. Eller sådan føles det i alle tilfælde. Man siger noget én gang, mere eller mindre ved et tilfælde og så sætter det sig bare fast. Enten fordi det er catchy eller særdeles mundret. Passer perfekt på personen eller slet ikke (ironiske kælenavne er også sjove). Eller fordi det bare føles helt, helt rigtigt.

Pølsen, Kurtepølse, Pølsedyret. Eller slet og ret bare Pølse. Og måske endda flere variationer over samme tema. Det er om ikke andet det af hans kælenavne, der har hængt ved længst. Og som staklen nok ikke slipper for lige foreløbig, selvom jeg nok hellere må udfase det på et tidspunkt. Forestiller mig ikke, at han bliver glad hvis jeg står på sidelinjen til fodboldtræning og råber “Kom så lille Pølse”. Eller kalder ham det foran sine venner, når de er forbi os til forfest inden de skal på (ungdoms)klubben.

Pølse er vist ikke så sjældent som kælenavn. Synes I er flere, der har skrevet til mig, at I også har pølsebørn. Og det var endda også med i årets julekalender på DR, hvor Bodil Jørgensen sagde det på den hyggeligste måde, der kun fik mig bekræftet i, at det altså er alletiders kælenavn.

Hvad kalder I jeres børn? Og hvad blev I selv kaldt som børn?

Ps. Om underlige kælenavne I.

Pps. Apropos kælenavne så kommer jeg i tanker om, at jeg kaldte Penny for Ibber-Kaj i lang tid. Fordi hun kunne se sådan lidt skør og vild ud à la hyænen Ib i Løvernes Konge. Bare et godt eksempel på kælenavnes uransalige veje. Og min twistede hjerne…

(Visited 6.939 times, 5 visits today)

Skriv en kommentar

43 Kommentarer

 1. Vi kalder min lillesøster Hansi, fordi hun havde store ører og lignede ham fra the Julekalender ? hun er 26 år nu.

 2. Haha.. jeg kalder mest mand og hund kælenavne. Mand = Bobby, kattebob, musle.. Hund: Potin (hun reagerer på det!), Lotus-ladebjørn, Karlsen (hun hedder Karla)..
  Hele min familie kalder jeg ‘musling’, så engang i mellem når vi er samlet så råber jeg ‘musling’ og så svarer samtlige ‘ja’ tilbage, det er ret hyggeligt.

 3. Min far og hans søskende kalder min farmor for Benny (med super meget tryk på y’et) – og ingen kan rigtigt forklare hvorfor. Og hun hedder altså Karin ??

  Selv er jeg altid blevet kaldt Nulli, fordi jeg som lille bad om at blive ‘nullet’ (=nusset) hele tiden. Blev også kaldt Gry, og selv som 25-årlig hænger begge dele stadig ved i min familie :)

 4. Vi har altid kaldt vores yngste for pølsebølle eller bare pølse. Han er 22 år nu og jeg er sikker på at han foretrækker at det kun er noget vi gør herhjemme. Så ude i verden bliver han kaldt Gusse (Gustav).
  Mit mærkeligste kælenavn er Kenneth. Vi ville købe cola’er med vores navne på for nogle somre siden. Alle de andre navne var der, bare ikke mit, så jeg fik en med Kenneth på og det hed jeg så resten af sommerferien og alle sommerferier siden.

 5. Der er også de kælenavne man får givet sig selv inden man helt kan snakke! For tumlinge-mig blev Cecilie til Cici og det er stadig det eneste jeg hedder i min nærmeste familie..

  Min mor siger grønært og min bror og jeg kalder hinanden helt klassisk for Mulle ?

 6. Jeg kalder min kæreste Trolde, fordi han i starten af vores forhold havde en forkærlighed til trolde-emojien og brugte den flittigt ?
  Og min hund kalder jeg stort set aldrig for hendes navn, Lipa, men for bl.a. Dipus; Lipa -> Lipa-Dipa -> Dipa – Dipus ?

  Selv har jeg aldrig haft mange kælenavne – nok grundet mit i forvejen korte navn – så tror jeg har hang til at gå all in på kælenavne til alle andre ?

 7. Her på matriklen er det hundedyret, der bliver kaldt pølsen? Eller pelsen??

  Som barn blev jeg altid kaldt Vibber, og det holdt – nok meget naturligt – mest ved hos min Mor, der blev ved med det. Nu, hvor hun er væk, er det mest min ene faster og enkelte veninder, der siger Vibber, og jeg synes, det er virkelig hyggeligt, at det hænger ved.
  Min morfar kaldte mig Søs, uden at jeg nogensinde fandt ud af hvorfor, men jeg reagerer stadig på det?

 8. Som helt baby blev jeg kaldt babybas af min storebror, det blev afløst af gugsen, og i mine teenager år kaldte han mig så for gede-gugsen (ikke lige så fedt vel) men derefter igen gugsen og bliver stadig kaldt som 26 os af mine forældre ?

 9. Mit datter går under navnet Leo, men hedder Leonora ☺️ det er hun blevet kaldt før hun blev født ?

 10. Min datter er Mulle, Musse, Basse og Undulaten (hun lignede en lille fugl da jeg ammede hende som lille – måden hun kiggede op på mig). Ud over undulat er de andre bare opstået… -sådan lidt ud af det blå?! Men hun hedder næsten aldrig sit rigtige navn, som jeg ellers synes er så smukt :-) Min mand hedder heller aldrig sit rigtige navn herhjemme!

 11. Jeg har ikke børn, men min kæreste og jeg har rigtig mange skøre navne, vi kalder hinanden. Ronnie og Lonnie fx., hvor han er Lonnie og jeg er Ronnie. Det giver ingen mening og er super indforstået humor. Og så mus i alle afskygninger… mus, mussi, musling. Eller Musselonnie. Andre kigger underligt, men vi har gjort det næsten fra dag 1 ? På min mors side af familien har man også altid brugt kælenavne, mest forkortelser. Jeg hedder derfor Mia og ikke Maria, når jeg besøger min mormor. Jeg synes det er vildt hyggeligt ☺️☺️

 12. Vi kalder vores søn for falafel ?? Han er 1,5 år nu og vi siger jævnligt til hinanden, at vi skal stoppe .. Det er total random, men kommer sig af, at han blev svøbt i sådan et beige/gulligt klæde, da han var helt lillebitte, og vi stadig var på sygehuset efter fødslen. Hans lille hoved med det brune hår stak op, og det lignede en dürumrulle med falafel ??

 13. Vores søn går under kælenavnet bøffen ? Også i forskellige variationer: bøf, bøffen, bøffeladen. Bassen bliver også brugt ind imellem.

 14. Min søster (på 23) bliver kaldt Prik, fordi min far altid siger, at hun var så lille som en lille prik (eller at hun stadig er det) – det var hun i øvrigt slet ikke, men hun var nr. 3, og så er man jo bare pr. definition lillebitte ? Synes det er så nuttet og originalt et kælenavn, og det er umuligt at finde på den slags, hvis de ikke bare sådan opstår af sig selv. Håber der byder sig et sødt et til den lille filur i min mave ?

 15. Vores søns kælenavn er bøffen, fordi han som lille baby havde så mange deller, at han næsten så bøf (trænet) ud :-). Min datter har ikke noget fast kælenavn, men mange kærlige.

  Jeg selv blev som lille kaldt sveske af mine storebrødre. Det gør de så stadig. Jeg er 30 og har 2 børn, men elsker det nu altså lidt ;-)

 16. Min gamle hund Siff kaldte jeg lidt ofte Fifi Dingdong.. er ikke 100 p sikker på hvor det kommer fra men mener, at den tegnefilm der hed Thomas og Tim, der hed hunden Fifi, og hver gang de havde en fantasi leg hed den noget skørt med Fifi og mener det kommer derfra ?

 17. Er det ikke muligt at Pølsens kælenavn kom af din trang til pølser under graviditeten, eller mindes jeg forkert? ?
  I alle tilfælder en mærkelig ting at huske ?

  Min datter på 10 ved at den er gal når vi kalder hende for hendes rigtige navn ? Ellers er det kun de mærkeligste kælenavn vi bruger til hverdag.
  Til og med katten har kælenavn, og reagerer og svarer igen på Mulle-pige som er det mest hyppigt brugte katte-kælenavn på matriklen. Jeg synes det er hyggeligt og i Sverige hvor jeg er fra, er det meget mere almindeligt med kælenavn.
  Nils bliver til Nisse, Hans – Hasse, Kristian – Krille, Thomas – Tompa, Mikael – Micke osv.

 18. Mærkelig kælenavne er det bedste!
  Vores hund hedder Tikka, men er en doven en af slagsen som mest af alt opfører sig som en kat og sover dagen lang. Min fætter havde en periode hvor han satte “mis” bagpå alt og derfra er “tikkamis” opstået. Hun bliver også kaldt “Aberdieee” og “aberdieee fars lille piiiiige’” som kom af at min far skulle flyve til Skotland for nogle år tilbage og lande i Aberdeen og glædede sig rigtig meget. En dag sad han ved computeren og udbrød “Aberdeen!!” og Tikka reagerede på det fordi hun blev så overrasket over min fars udbrud ??
  Min kæreste kalder mig for putte, som senere hen har fået mange variationer som Put, Putz, Puttar, prut, putsen, osv osv.
  Når jeg tænker Iver det er der utrolig mange sjove kælenavne i mit liv ? tak for at minde mig om det og give mig et smil på læben i disse mørke tider!

  Husker jeg ikke rigtig, men kaldte i ikke også Kurt for Tarzan da han lå i maven?

 19. Vi har også flere kælenavne til vores Karla, men det vi oftest kalder hende, mere end hendes eget navn faktisk, er ‘møffe’. – det kom sig af hun lige fra helt lille møffede meget rund og generelt var urolig i hendes lille krop. ‘Møffe ‘ blev til ‘Møf’, som blev til ‘møf-bøf’ og sommetider bare ‘bøf’ ??

 20. Vores datter bliver kaldt skrubbe. Det kom også bare til mig. “Skat tager du lige skrubben?” Også har hun ligesom bare heddet det :)

 21. Min søn (samme alder som Kurt) bliver kaldt Løg. Han var en sur baby, og var fars Sure Løg, så Baby Løg og nu bare Løg ?

 22. Vi kalder vores søn for bøf, fordi han vitterligt ér en bøf. Jeg kalder ham også skrummeløre, som jeg selv blev kaldt som barn. Hvad det kommer af ved jeg ikke, men synes nu det lyder ganske sødt.

  Jeg blev selv kaldt for Søsterlille af min far og faster, fordi jeg er lillesøster og min kære storebror har altid kaldt mig Fede, selvom jeg er ganske normalvægtig ?

 23. Hvis jeg ikke husker helt forkert, beskrev du Kurt som en pølse, da han helt nyfødt (ca??) blev svøbt og pakket ind ♥️ Mener det er derfra..?

 24. Vi kalder vores søn for Manne (han hedder Alfred), og jeg kan ved grød ikke huske hvorfor, men han hed det allerede på barselshotellet. Vores kat hedder Maude, men bliver oftere kaldt Sjuggis, Mokkadingo og McMaudis. Kære børn har mange navne.

 25. Her hedder lillebror og Pølsen. Men det kommer nok mest af at han er lidt stor? storebror kalder ham for sjisji. Vi ved virkelig ikke hvor det kommer fra?

 26. Vi har i alle dage lavet de skøreste kælenavne i min familie gennem generationer. Det kommer bare helt naturligt. Min far blev også kaldt Pølse som barn (min farfar kalder ham det stadig). Jeg kalder min far Luski, min kæreste hedder Svupsi Pedersen. Det er meget mærkeligt haha!

 27. Vi har aldrig brugt kælenavne i min familie. Jeg kan gost lide at kalde folk ved deres rigtige navn. Synes ligesom der er mere gods i det? Derfor var det ekstra svært for mig efter jeg flyttede til Schweiz og skulle finde navne til mine børn indsmøres med mine schweiziske mand. Der er simpelthen pre-defineret øgenavne til rigtig mange navne. Måtte derfor se nogle af mine favorit navne forsvinde fra vores navne-lister pga øgenavnet??‍♀️

 28. Her er Pølse også meget brugt. Til både barn og mand, det startede faktisk som pølsemix brugt til manden?
  Det skal så siges at han i lang tid kaldte mig for Mølle (numse på fynsk?)
  Min søn hedder Willum, som bliver til Lumme, Lumsi, Mumse, Numse…?

 29. Min mor råbte engang “godt pølse!!!”, da jeg scorede et mål i håndbold. Jeg sendte hende et par øjne, som nemt kunne have slået hende ihjel – hun forstod godt budskabet (og vi har grinet af det lige siden).

 30. Min mor har altid kaldt mig tudse. Hun siger der er fordi jeg altid gik og tudsede i min egen verden da jeg var lille. Det bliver jeg stadig kaldt, nu 36 år gammel.
  Min mor kalder jeg selv for mummi.
  Min datter på 6 år har haft mange kælenavne, Pøllemølle har hun dog selv bedt om at få udfaset, så nu nøjedes jeg med Puddi-muddi.
  Yngstemanden på 1,5 har mest kælenavne der ligger op af hans navn Sigurd, så ham kalder vi Siggoli, men også Manse-panse og manni-panni.

 31. Jeg har også en pølsedreng på 10 år, det kom så vidt med pølserierne, at en af pædagogerne i vuggestuen prøvede at kalde ham det en dag…. og han svarede ??

 32. Jeg giver kæle/kaldenavne til alt og alle jeg ser ? Min gamle kat Molly hed Mølse, mor og far hedder Mumi og Papi, søster Line hed Linse (gør stadig), mine kollegaer og venner får også allesammen et: Fra Julie til Jullegøj, fra William til Willi og så er jeg ret fan af at proppe “mor” bag på navne. F.eks. Lisemor (selvom de overhovedet ikke er mødre, men der er noget kærligt over det)
  Kender vist ingen, som kalder ved deres rigtige navne ? Det kommer sig vist af at vokse op uden et selv ?

 33. Min mindste er også en pølse – det opstod, da jeg var gravid, og den ældste mente, at lillebror skulle hedde Hr. Pølse – og min store er en mus, fordi han hedder Sofus, og ja, det rimer. ?

  Min far har i øvrigt fået kælenavnet ‘mous’, fordi den ældste ikke kunne sige morfar som lille. Nu kalder hele familien og hans tætte venner ham Mous. ?

 34. Okay det er sjovt det her!!! TAK for at I deler jeres og jeres børns og hundes kælenavne og historierne (eller manglen på samme) om dem. Jeg sidder og skraldgriner ved computeren <3 Klem til jer fra Pølsens mor

 35. Jeg kalder vores søn på 3 år for Fitte – som åbenbart betyder “fisse” på norsk, har min søster ladet mig vide?!! Så det bliver der grinet meget af. Men jeg kan simpelthen ikke lade være med at kalde ham det, fordi jeg synes det lyder mega sødt. Det kommer af “Krudtefit”, som vist også bare opstod?! (Hans rigtige navn har ingen sammenhæng med det). Stakkels dreng, forhåbentlig stopper hans forældre med de skøre navne inden han når skolealderen ….

 36. Min søn William bliver kaldt Lille-Vilde og Willy. Da han var baby kaldte vi ham pølse, fordi han sov allerbedst, når han blev “pølset”/svøbt ind i en dyne. Min datter Thea bliver kaldt Turbo ( fordi hendes fødsel gik meget stærkt) og Musen. Jeg blev som barn kaldt Yrsa Bruun og Superkarla af alle i min mors familie som er”gode” til øgenavne. Der har alle i familien nemlig et øgenavn som har hængt ved siden de var børn. Jeg var nok teenager før det gik op for mig, at det ikke var deres rigtige navne vi kaldte dem?

 37. Bruger kælenavne i stor stil ? Den yngste bliver kaldt Pottefis og forkortet til Pot. Den ældste bliver kaldt Bubbi eller Bubbimus og forkortet til Bubs. Manden bliver kaldt Dousi og forkortet til Dous. Jeg bliver kaldt bette eller Mommi. Min mor hedder Moms. Vores ponyer bliver kaldt bøf og lille kotelletten ? Jeg selv blev kaldt Pylle som barn og teenager.

 38. Min søn hedder Sveske – sådan har det bare altid været <3 Jeg blev selv kaldt for Orla. Det lå bare lige for, når jeg hed Ulla og Orla Frøsnapper var på sit højeste :-D