Sådan spiser jeg nu

Siden jeg fortalte jer om, hvor godt det så ud med mine seneste blodprøver i forhold til mine hormoner og hvor langt jeg er nået med at heldbrede (jeg vil altid have det latent) min PCOS, så har jeg fået så mange søde forespørgsler på, hvad det er, jeg har gjort.

Og jeg ved om nogen, både hvor uoverskueligt og ensomt det kan være at have en hormonel ubalance som PCOS. Og hvor lidt tilgængelig viden man kan indsamle og hvor sparsom vejledning, der er at få, især i det etablerede sundhedssystem. Derfor vil jeg hjertens gerne dele med jer ♥

Der er mange meninger om, hvad der er godt og skidt og den ene ekspert mener det ene, mens den anden siger noget (helt) andet, så jeg har forsøgt at finde min egen vej i det hele. Jeg har prøvet at have et åbent sind, men også samtidig haft et godt tag i min sunde fornuft. Jeg har orienteret mig bredt og taget forholdsregler, men også testet ting af med mig selv som forsøgskanin.

Jeg er ikke gået videnskabeligt til værks. I stedet for at prøve en ting ad gangen og observere (hvem har tålmodighed til det, når det kommer til deres eget helbred?), så har jeg skudt med spredehagl.

Jeg ville gerne gøre det HELE på én gang (udelukke en del ting fra kosten, zoneterapi, meditation, mere søvn osv.) og så er det klart, at jeg ikke efterfølgende kan sætte en finger på, hvad det lige præcis var, der gjorde forskellen. Selv tror jeg nu også mere på, at det var summen af det hele end de enkelte tiltag. Men jeg kan sagtens tage fejl.

Uanset hvad, så vil jeg i nærværende indlæg gerne fortælle jer, hvad jeg har gjort, når det kommer til kosten. Det er det, jeg får allerflest spørgsmål om og noget som kvinder med PCOS (eller andre hormonelle ubalancer) generelt bikser med.

Lad mig igen understrege, at dette er hvad jeg har gjort og hvad der fungerer for mig. Læs meget gerne indlægget PCOS og kuk i hormonerne – hvordan jeg gør, hvor jeg også tipper om nogle af de bøger, jeg synes har været gode at støtte mig til.

 

To ting kan stort set ALLE personer, der beskæftiger sig professionelt med sundhed dog blive enige om:

For meget sukker er dårligt og masser af grøntsager er godt. Og de to råd, simple som de er, kan være et meget godt udgangspunkt for enhver livsstilsomlægning. Uanset om man bakser med PCOS eller noget helt andet. Skær ned på sukker og skru op for alt det grønne. Og orange, gule, røde, lilla og hvilke farver de nu ellers kommer i, de gode grøntsager.

Der er en hel del ting, jeg har udeladt de seneste par måneder, men som meget andet, så synes jeg det er skæggere at fokusere på, alt det man må, så lad os starte der.

Generelt spiser jeg for at:
 • Dæmpe inflammation. Kvinder med PCOS har efter sigende større tendens til inflammation i kroppen.
 • Skabe et stabilt blodsukker og ditto insulinniveau.
 • Genoprette balance i hormonsystemet, der udover de selvsagte kønshormoner også tæller stofskiftehormoner, stresshormoner, førnævnte insulin m.fl. Når en af dem er i ubalance (eksempelvis insulinen, som det ofte er tilfældet for kvinder med PCOS), så vælter hele hormonkorthuset fordi alle er indbyrdes afhængige.
 • Have det godt, være glad og have masser af energi
 • Få og opretholde en regelmæssig cyklus.

 

Det spiser jeg:
 • Først og fremmest varieret og nærende. Jeg forsøger, så godt jeg kan at spise ting, der er fulde af god næring, der gør noget godt i min krop. Og med så stor variation som muligt. Det betyder ikke, at man behøver spise 50 forskellige ting hver dag, men det kan være værd at tænke over ikke bare at leve af de samme 3 retter igen og igen og igen.
 • Masser af grøntsager. Som i MASSER. Til hvert eneste måltid. Som salater, gnavegrønt, bagt, dampet eller lynstegt og som juicer og i smoothies. Jeg spiser minimum 600 g om dagen, men gerne mere.
 • En god del protein til hvert måltid. Da jeg af flere årsager ikke spiser så meget kød, så kommer det primært fra æg, fisk, skaldyr, bønner, linser, samt proteinpulver i smoothies m.m. (bruger proteinpulver lavet på ærte-, hampe-, græskar- eller risprotein og uden kunstige sødemidler).
 • Godt med fedt. Det kommer fortrinsvis fra nødder, kerner, avocado, god mayonnaise, nøddesmør, fisk m.m. Udover at bidrage med gode næringsstoffer, så er fedt, ligesom protein, også alletiders til at holde blodsukkeret stabilt.
 • Lidt af de mere kulhydratholdige fødevarer som kartofler, glutenfri fuldkornspasta, bagte rodfrugter, gryn, brune ris og lignende. Jeg får som regel en smule til hvert måltid (à la to små kartofler eller et par skefulde ris eller en håndfuld bagte rodfrugter), men det er IKKE det, jeg spiser mig mæt i.
 • En smule frugt. Max. et stykke frugt pr. dag er en god tommelfingerregel, når man har PCOS for også frugtsukker påvirker blodsukkeret. Jeg spiser ofte bær, der indeholder meget lidt frugtsukker (bruger frosne, øko her om vinteren) og om morgenen får jeg 1/2 banan de dage, jeg får chiagrød eller overnight oats. Andre dage spiser jeg et æble, der også er i den lette ende, når det kommer til frugtsukker. Jeg spiser aldrig frugt alene, men altid sammen med noget, der kan hjælpe til at tøjle blodsukkeret lidt eller som en del af eller en afslutning på et måltid.
 • Chokolade. Jeg ELSKER chokolade og nyder efter devisen lidt men godt. Jeg går efter høj kakaoprocent (min. 70 og gerne højere) og lavt sukkerindhold og holder mig til 10-40 gram pr. dag.
 • Tørret frugt. Dette er meget sjældent, men af og til nyder jeg en stor, lækker medjool-dadel fyldt med mandelsmør eller peanutbutter evt. med lidt chokolade på toppen (Snickers go home!). Tørret frugt indeholder selvsagt masser af sukker (også selvom det er naturligt frugtsukker), så det er i stedet for fredagsslik og i yderst begrænsede mængder.

 

Det spiser jeg som udgangspunkt ikke:

Det er disse ting jeg har undgået de seneste 2 måneder.

 • Sukker. Ingen slik, kage, is osv. Og heller ikke pasta, brød og andet stivelsesholdigt i større mængder.
 • Mælkeprodukter. Her vil jeg hverken kloge mig eller have nogen på nakken, men studier peger i retning af, at nogle af de hormoner der findes i mælk, kan påvirke kvinder med PCOS på en uhensigtsmæssig måde. Derfor har jeg valgt at undgå mælkeprodukter, indledningsvis for en periode. I fremtiden kunne jeg nok finde på lejlighedsvis at spise flødeskum og smør, og måske lidt ost af og til, alt afhængig af hvordan det går. Det er dog ikke noget, jeg planlægger at spise meget af igen, heller ikke selvom jeg i en lang periode savnede min elskede morgenskyr.
 • Gluten. Jeg tror egentlig ikke, at jeg som sådan har et problem med gluten, men jeg har læst om nok kvinder med hormonelle ubalancer, der har haft en god virkning af at udelade gluten i en længere periode, til at det var noget, jeg gerne ville prøve. Det giver også næsten sig selv, når man generelt lever mindre stivelsesholdigt og jeg synes det har været nemt at finde eller lave gode alternativer. Det er dog meget vigtigt at have for øje, at glutenfri ikke er lig med sund. Der findes masser af usund præfabrikeret mad, der er glutenfri. Gå efter hele, uforarbejdede fødevarer indenfor alle kategorier.
 • Kaffe. Hvis man har (eller har mistanke om) at man har lidt rod i stresshormonet kortisol (det har en del kvinder med PCOS og også uden for den sags skyld), så kan det være godt at udelade kaffe. Om ikke andet for en periode. Således sagt, så gjort og fy for h…… Det har suverænt været det værste for mig at undvære (var også snildt oppe på 5 kopper pr. dag), og også den vane det har taget længst tid at bryde, på trods af at jeg har forkælet mig selv med lækker matcha latte og gode urteteer. Jeg fortsætter min kaffepause (hehe) lidt endnu, netop fordi jeg har haft så gode resultater, men jeg glæder mig også umanerligt til at nyde en god kop kaffe hist og her igen. For det savner jeg vitterligt og nærmest som det eneste.
 • Kunstige sødemidler. Jeg har været (lidt for) glad for cola zero og i en periode forfalden til alt fra is til slik med kunstige sødemidler. Det virker som den nemme løsning, når man har PCOS og jo skal holde sig fra sukker og højt kulhydratindhold. Men jeg tror, det er at springe over, hvor gærdet er lavest. For det første ved jeg ikke præcis hvad de stoffer gør i min krop (og jeg tvivler på, at det er noget godt) og for det andet, så udvikler man nemt en afhængighed af dem, ligesom de vedligeholder trangen til noget sødt. Jeg bruger af og til meget lidt stevia eller sukrin gold, men ellers søder jeg kun med banan eller lidt tørret frugt. Begge dele i små mængder.

Jeg vil gerne understrege, at der ikke som udgangspunkt er nogen fødevarer, der er farlige eller usunde. Det afhænger snarere af mængden man spiser og graden af forarbejdning. Og hvor godt kroppen tolerer dem. Så når jeg i en periode har udelukket eksempelvis sukker, kaffe, gluten og mælkeprodukter, så er det for at se, om det har en gavnlig effekt på min organisme. Ikke fordi de ting (måske sukker undtaget) er skadelige som udgangspunkt. Og så er det for tydeligt at kunne se, hvad der sker, når jeg begynder at spise dem igen. Det giver en muligheden for rent faktisk at kunne mærke efter.

 

Men hvad betyder det så i praksis?

Altså hvordan ser mine måltider ud? Herunder er der et par eksempler, ligesom der også er nogle på billederne her i indlægget :)

Morgenmad:

 • To kogte, spejlede eller scramblede æg med masser af grønt.
 • Chokogrød af 2 spsk glutenfri havregryn, 1 spsk hampefrø, 1/2 most banan, 1 spsk chiafrø, 1/2 tsk kanel, 2 spsk græskarkerneprotein, 2 tsk kakao (uden sukker, gerne raw), evt.  2 spsk. kokosmælk og siden vand til rette konsistens. Lad stå i 15 minutter og trække eller natten over.
 • En rest af aftensmaden fra dagen før.
 • Smoothie af 1/2 banan, en håndfuld bær, masser af frisk spinat, 2 scoop proteinpulver (jeg bruger Clean Lean vanilla fra Nuzest eller den fra Plantforce) og evt. dampet, frossen blomkål eller squash og 1/2 avocado. Reven citronskal og vanillepulver er også et hit.

Frokost:

 • Rest fra aftensmaden.
 • Salat bowl med rodfrugter, kikærter, masser af bladgrønt (spinat, ruccola, feldsalat, romaine eller andet), agurk, tomat, lidt brune ris eller boghvede. Måske toppet med et smilende æg, tun, laks, laks eller hellefisk.
 • Madder på palæobrød med avocado, æg og rejer, hertil gnavegrønt eller en salat.

Aftensmad:

 • For tiden får vi low carb-kassen fra Aarstiderne og den er både glutenfri og ret PCO-venlig. Vi supplerer de dage evt. med lidt kikærtepasta, brune ris, lidt kartofler eller lignende, hvis dagens ret er lige vel ‘low carb’.
 • Daal (fyldig suppe af røde linser) med masser af grøntsager, kikærter og masser af frisk spinat rørt i lige til sidst.
 • Wokret med rejer eller kylling, masser af grøntsager og kokosmælk. Evt lidt brune ris til.

 

For mig handler det hele om at fokusere på, at spise noget der nærer mig og bidrager med noget godt. Så er det også nemmere at holde på sigt i forhold til, hvis man kun fokuserer, på alt det man ikke må.

Og man kan sagtens spise en halv croissant eller lidt pomfritter eller et rundstykke eller 5 stykker slik eller en kugle is en gang i mellem. Så er det måske bare vigtigt, at definere hvad “en gang imellem” er ;) For mig er det max. en gang om ugen. Så hvis jeg har spist et lille stykke kage hos en veninde eller et par stykker slik til Vild med Dans, så er der altså lukket efterfølgende. Og jeg sørger for at NYDE det undervejs. Dårlig samvittighed gider jeg ikke. Punktum.

Det er ikke realistisk aldrig nogen sinde at træde ved siden af, så jeg vil hellere skabe en hverdag, hvor det er en mulighed. Men hvor jeg også hurtigt vender retur til det, jeg ved virker og gør mig godt.

 

Choko-chiagrød med masser af toppings: Havregurt, peanutbutter, cashews, kakaonibs og lidt rød skovsyre. Hertil matcha-latte.

Jeg håber, I kan bruge lidt af det meget lange skriv. Måske lidt hist og her, måske det hele.

Skal man starte et sted (og det kan være en god taktik), så er mindre sukker og mere grønt mit bedste tip.

Velbekomme ♥

(Visited 29.364 times, 29 visits today)

Skriv en kommentar

62 Kommentarer

 1. Sikken et dejligt indlæg. Får helt lyst til at ændre livsstil, også selvom jeg ikke har pco…
  har du tabt dig af det? Føler Du dig lettere i kroppen? Mere energisk? Det kunne være grunde til, jeg ville gøre det.

  Kh cille

  1. Du kan snildt tage noget af det til dig alligevel. Det er en god og antiinflammatorisk måde at spise på, som mange kan have gavn af :) Har man ikke hormonelle problemer eller insulinubalancer så kan man sagtens spise sådan alligevel, men spise mere stivelse og frugt. Masser af grøntsager og mindre sukker har vist aldrig skadet nogen.

   Jeg har tabt mig lidt tror jeg, jeg vejer mig ikke, men det føles sådan på jeans’ne ;)
   Vigtigst så har jeg fået meget mere energi, har ikke sukkertrang længere og er ikke sulten hele tiden, som jeg var før. Nu spiser jeg 3 store måltider om dagen og kun sjældent en snack, hvor jeg før var sulten og småspiste hele tiden.
   Knus Emily

 2. Tusind tak for dit inspirerende indlæg. Jeg fik selv konstateret pcos i 2010. Jeg havde et stort graviditetsønske og dette var en stor motivation. I 2011 lykkedes det mig at spise min krop i balance i løbet af 3 måneder og at blive gravid med lidt hjælp fra en dygtig gynækolog. Efterfølgende har jeg født 2 børn undfanget helt naturligt, da min krop responderer så godt på den helt rigtige kost. Jeg er så imponeret over hvad vi selv kan gøre for at skabe bedre balance. Når det er sagt, tager jeg virkelig hatten af for dit store arbejde i forhold til at skabe balance i dine hormoner, det er hårdt at skulle ændre så mange vaner på en og samme gang og som du skriver også en smule ensomt at have en hormonel lidelse. Så
  endnu engang TAK, jeg er sikker på dit indlæg gør en kæmpe forskel for en masse kvinder. God dag?

  1. Hej Carina, jeg har pcos og gjorde det samme som dig – spiste mig til balance og en vellykket graviditet, fødte for ni måneder siden og har ammet siden da. Har du erfaringer (som du har lyst til at dele) udi hvordan din krop og cyklus reagerede efter fødsel og amning? Føler mig lidt i vildrede og ved ikke hvad man kan regne med af cyklus fx.
   Kh

   1. Hej L. Det kan du tro. Jeg ammede mit første barn 10 måneder. Derefter gik der er stykke tid førend jeg fik min menstruation. Jeg havde svært ved at spise rigtigt under min graviditet pga gener, men efter endt amning spiste jeg igen efter nogle af principperne, da jeg synes det virker glimrende på graviditetskiloene også, altså at undgå brød, sukker etc, men det var mere overordnede linjer. Tilgengæld dyrkede jeg rigtig meget motion, især løb, gang og styrketræning hvilket jeg tror havde en super positiv indvirkning på min cyklus- for den blev nærmest normal imellem mit første og andet barn, dvs. 28-30 dage og jeg blev spontant gravid med mit andet barn. Med mit 3. barn blev jeg spontant gravid i første forsøg og det var altså uden at følge pcos kost, så alt i alt tror jeg også min krop er kommet mere i balance efter graviditet. Håber du vil opleve det samme! :)

    1. Åh sikke en dejlig historie Carina <3 Tak for at I deler og hjælper hinanden! Stærkt! Kram E

 3. Så brugbart indlæg. Suger det til mig:) vil gerne blive bedre til grøntsagerne men oplever ofte at jeg får ondt i maven hvis jeg får for mange. Men må prøve mig lidt frem. tak for inspiration. Kh. Tanja

  1. Hej Tanja! Du kan evt. prøve at tilberede grøntsagerne og undgå at spise dem rå, det er en del blødere for tarmsystemet og nemmere at fordøje hvis man har lidt sart mave :)

  2. Selv tak søde Tanja og det er helt rigtigt hvad Christina skriver, prøv evt at bage, stege eller dampe grøntsagerne (især nogle af de grove som broccoli, forskellige kåltyper osv.), så bliver det nemmere for fordøjelsen. Klem E

 4. Spændende indlæg!
  Nu lider jeg ikke umiddelbart af pcos, men synes generelt at kosten, du beskriver, virker fornuftig og tiltaler mig af andre årsager – blandt andet dårlig hud med tendens til acne selv her tæt på 30-års-alderen. Jeg har den sidste tid undgået mælkeprodukter i vidt omfang og er blevet glad for Naturli’ som alternativ til smør og havredrik i kaffen. Nu slår tanken mig så, at havredrik vel egentlig er en kilde til kulhydrat? Det har jeg slet ikke overvejet før – ikke at det som sådan generer mig, men det er da måske værd at være opmærksom på :)

  1. Hej Nanna
   Jo du har ret med havremælken, men kulhydrat er ikke nogen dårlig ting. Det er kun hvis du har PCOS eller en anden insulinubalance, at det kan være godt at holde lidt igen med stivelse/hurtige kulhydrater. Og så er det ret begrænset hvor meget havre, der er i havredrikken (det meste er vand), så med mindre man kommer rigtig meget i kaffen, så er det stort set uden betydning, så fortsæt du endelig bare med den. Pøj pøj med det hele. Kram E

 5. Emily ,græsmarkerne protein i grøden er kun for mere mæthed ikke? Kan vel også spise feks et æg ved siden af istedet?

  1. Jo det er det og for at skabe en god balance mellem de forskellige næringsstoffer fedt, kulhydrat og protein. Og du kan sagtens spise et æg eller tilsvarende ved siden af :)
   Jeg synes bare det er så dejligt nemt at have det hele i en skål, til dage hvor det skal gå stærkt :) Klem E

 6. Hej Emily. Meget inspirerende indlæg! Jeg har selv pcos og har et stort ønske om at spise mere antiflamatorisk og pcos venligt. For mig er stopklodsen helt klart at jeg synes det er tidskrævende at sammensætte, handle ind til og tilberede disse måltider. Hvor/hvordan handler du primært, og planlægger/forbereder du madplan og måltider på forhånd? Kh

  1. Hej Johanne
   Jeg handler mest i Netto, Brugsen og bestiller hos Aarstiderne.
   Jeg meal prepper af og til lidt i weekenden og tænker som regel 2-3 dage frem ift hvad jeg/vi skal spise herhjemme. Jeg har nogle ting i fast rotation til især morgenmad og frokost, så det altid er nemt at vide hvad jeg mangler. Og så har jeg altid kikærter, sorte bønner, tun og makrel i skabene og grøntsager og bær på frost, foruden en masse tørvarer. Og æg, babyspinat og mayo i køleskabet. Så kan man altid bikse noget sammen.
   Se evt. måltidseksemplerne i indlægget til inspiration :)
   Knus Emily

 7. Sikke et dejligt inspirerende indlæg! Også selvom jeg heldigvis ikke lider af PCOS, så får jeg helt lyst til at spise lige sådan, udover jeg aldrig ville kunne holde mig til et stykke frugt om dagen.. men at skrue op for grøntsager og ned for sukker gavner jo de fleste uanset ;-)
  Jeg undrer mig dog over, at du bruger glutenfri havregryn, selvom du generelt undgår gluten (som som du jo skriver er meget naturligt i en stivelsesfattig kost). Så vidt jeg ved, er der ikke gluten i havregryn, men der kan være spor deraf som følge af at det er produceret og pakket samme sted som meget mel, hvorfor personer med cøliaki selvfølgelig spiser det “specialproducerede” glutenfri. Det er selvfølgelig ikke til at vide, hvor meget gluten der så er i “normale” havregryn, men der er jeg nok så vant til SU-budget, at jeg ikke ville smide de ekstra penge efter den glutenfri version ;) men kan egentlig også sagtens forstå det, når nu du er gået all in med resten af maden..
  god torsdag <3

  1. Du kan også tro jeg savner at mæske mig i frugt. Bedre end slik! Men jeg nyder, det jeg får og resultaterne gør at det er det hele værd :)
   Normalt bruger jeg ikke de glutenfri havregryn (og du har helt ret), men i denne periode, hvor jeg har udelukket gluten helt, har jeg gjort det :) Knus E

 8. Skønt med nogle gode tips som har virket for dig!
  Jeg er selv også begyndt at udskifte mælkeprodukter og er spændt på at se om det vil hjælpe når jeg skal have nye blodprøver i august.
  Jeg kæmper dog selv stadig med min sukkertrang, men håber på at det snart vender, evt. lyder peanutbutter som en god erstatning i starten.
  Tak for at ville tale så åbent om PCOS så der kan komme mere fokus på området som forhåbentlig vil resultere i mere forskning. ;-)

 9. Selvom man ikke har PCOS, så er det her indlæg altså også en virkelig god inspiration bare til en mere sund og balanceret livsstil. Tak for det! Jeg håber, at der kommer nogle flere indlæg med opskrifter, for det er så skønt med lidt inspiration på den front. ☺️

 10. Hvor er det godt at høre, at kostomlægning har hjulpet dig ❤
  Jeg har selv endometriose, som også er en kronisk hormonel ubalance. Derfor spiser jeg også primært antiinflamatorisk. Min kostændring har ikke fjernet mine symptomer, som hos dig, men det er blevet meget bedre. Og så er der absolut ingen tvivl om, at antiinflamatorisk kost – i hvert fald for mig – er det vildeste beauty boost. Min hud bliver vanvittigt pæn af at spise alle de sunde fedtstoffer som fed fisk, nødder og koldpressede økologiske olier! Og eftersom huden er kroppens største organ og reagerer så tydeligt med sundhedstegn, så tænker jeg, at de andre organer også har gavn af kostomlægningen.
  Og så vil jeg i øvrigt sige, at jeg personligt aldrig har smagt mad, som er mere lækker end den antiinflamatoriske.
  Så kæmpe anbefaling af antiinflamatorisk kost herfra også. Til de nysgerrige (og hvis du ikke allerede kender den, Emily) kan jeg varmt anbefale Louise Bruuns bog Få en lykkelig krop på 28 dage. Det bliver ikke mere lækkert end opskrifterne der.

  1. Kære Vix, hvor er det også en spændende rejse du er i gang med og dejligt at det også resulterer i lækker hud (har samme oplevelse <3). Ønsker dig alt det bedste. Stort kram E

 11. Super godt indlæg!!
  jeg har ikke selv PCO, men har haft mange problemer med mine hormoner efter p-pille stop.
  Jeg oplever også at kosten har en kæmpe virkning. :-)
  Jeg ville lige hører om du også tager kosttilskud?

  1. Tusind tak :)
   Ja, jeg tager bl.a. multivitamin (OmniPure), chrom, fiskeolie, collagen, rosenrod m.m.
   Knus E

 12. Jeg beundrer virkelig din viljestyrke og din rygrad. Og mere end noget andet er jeg kæmpe fan af din måde at formidle det på; ingen løftede pegefingre eller bedrevidenhed eller andet der kan give dårlig samvittighed. I stedet kommer du med egne erfaringer og muligheder, der giver stof til eftertanke på en virkelig konstruktiv måde (jeg har tendens til at blive Rasmus Modsat og dybt irriteret, hvis det bliver for frelst og urtet på den docerende måde ?).

 13. Spændende og meget inspirerende indlæg, og elsker den positive vinkel til emnet. Det er en nydelse at spise sådan. Ikke en straf. Og så deler vi vores croissant med en god ven og nyder den ?
  Tak ?

 14. Hvor er det sejt gået og meget inspirerende!

  Jeg kæmper selv med kaffe og brød. Kaffen har jeg ikke tacklet endnu, men skal helt sikkert gøre som dig.

  Brødet: Jeg har fundet ud af at surdejsbrød gør en kæmpe forskel. Jeg spiser stadig ikke meget, men når jeg spiser, er det bare surdej og det har tilsyneladende ingen negativ effekt på min krop eller humør. Heller ingen bobler i maven.

  Jeg forsøger ikke at forsvare gluten, men prøv at se Netflix, Cooked med Michael Pollan om gluten. (Hele serien er fed)

  Igen: hvor er du bare sej!

  1. Jeg skal helt sikkert også drikke kaffe igen. Håber jeg da. Men det har været godt for min krop at tage en pause :)

   Spændende med surdej, har godt hørt det før. Både at det + langtidshævning gør stor forskel…
   Tak for anbefalingen :)
   Kram E

 15. Tak for et inspirerende indlæg, Emily! Jeg lider ikke af PCO, men lider af atopisk eksem og generel tendens til stress, angst og uro i kroppen – og jeg ved, at en livsstilsændring kan afhjælpe dette. Så tak fordi du deler dette med os. Det har givet mig motivation til at begynde! <3

   1. Ja, det gør jeg af og til. Nogle gange med sådan en færdig blanding, nogle gange fra bunden. Måske jeg skal dele opskriften på bloggen?

  1. Selv tak Sofie. Håber alt det bedste for dig også og ja, det er helt utroligt og ret vidunderligt, hvor meget kroppen og vores livsstil i det hele taget kan gøre <3 Kram E

 16. Er blot nysgerrig efter at høre, hvordan du fandt ud af, at du havde PCO? – Hvad var dine symptomer?
  Hatten af for din viljestyrke, – kunne ikke selv leve på den måde og undvære alle “de lækre, forbudte ting” ;-)

  1. Jeg har været til udredning hos gynækolog hvor man både får taget blodprøver og bliver scannet, så de kan se hvordan æggestokkene ser ud. Mine primære symptomer er udebleven menstruation/uregelmæssig cyklus samt øget hårvækst. Men også træthed og sugar cravings. Mange oplever også at de tager nemt på omkring maven og har svært ved at tabe sig, ligesom nogle med PCOS døjer med uren hud.
   Stort kram E

 17. Jeg spiser stort set ligesom dig, så super fedt med et indlæg hvor man lige får lidt mere inspiration ?? Jeg tænkte på om du ikke har noget væske i din morgensmoothie? Jeg bruger personligt mandelmælk fordi det bliver så lækkert cremet ? Men hvis det går uden væske vil jeg da prøve det. Og syntes det er sejt du kan holde dig til medjooldadlerne som fredagsslik, jeg må indrømme at der hos mig ryger mindst én ned hver dag ?

  1. Hov, jo jeg bruger væske. Ofte bare vand, men af og til mandelmælk eller anden frø- eller nøddemælk. Eller kokosmælk hvis det skal være ekstra cremet :) Kram E

 18. Er vild med de her indlæg. Jeg har lyst til at tage direkte ud at handle, hehe. Men åh, jeg synes det er svært på et SU-budget at tænke gode råvare, masser af forskellige grøntsager, spændende mad os. Selvom jeg ELSKER det!
  Hvad gør du med mellemmåltider, hvis du spiser det? Jeg kan ikke holde mig mæt på min morgen, middag og aftensmad, ligemeget hvad jeg spiser (og har vitterlig prøvet alt, både til morgenmad og frokost. Det der holder længst for mig er havregrød med mangler og rosiner). Jeg har virkelig brug for noget omkring kl. 10 og igen omkring kl. 15-16 stykker – kan du anbefale noget, til én på farten mellem skole og arbejde, noget som mætter og uden alt for mange hurtige kulhydrater (det bliver oftest til en hurtig bolle med ost, som jeg ikke engang når at nyde så meget som det fortjener)
  Rigtig god weekend Emily, jeg tror jeg vil hoppe ud i noget af overstående på et tidspunkt i weekenden <3

  1. Hej Frederikke
   Det kan jeg godt forstå. Men heldigvis kan du også spise sundt og SU-venligt, især hvis du laver mad selv og planlægger lidt. Køb bønner, linser og kikærter og sæt dem selv i blød og kog. Gulerødder, grønkål, rødkål (og al anden kål), kartofler og æbler er billigt og sundt og godt at fylde op med. Havregryn ligeså.
   Kan godt lide dette indlæg: https://deliciouslyella.com/2015/02/23/eat-well-budget/
   Måske du kan hente inspiration der :)
   Mht mellemmåltider så er nødder grøntsagsstænger, barer og frugt det nemmeste synes jeg.
   Dog prøver jeg at tanke gode op til måltiderne, så det er faktisk efterhånden sjældent jeg spiser mellemmåltider.
   Du kunne evt. prøve at spise et blødkogt æg til dine havregryn og se om det så holder dig mæt længere og/eller drysse godt med kerner på (solsikke, hamp, hørfrø, græskar osv).
   Kram E

 19. Jeg er under udredning for PCOS, og det har ramt mig hårdere end forventet. Både fordi det er svært at skulle forholde sig til en stor livsstilsændring, men også fordi der er mange ting, der giver mening for mig nu, der tidligere har været uforklarlige: Træthed, udsving i humør, uren hud, hårvækst og sukkercravings. Så tak fordi du skriver om det. Det betyder virkelig meget for mig.

  1. Det kan jeg så godt forstå <3 Det hele skal nok blive så fint, jeg kender så mange kvinder med PCOS der stortrives, når først de lige knækker koden mht hvad der fungerer for dem. Det er ikke let og i starten kan det være en stor mundfuld og hårdt arbejde, men det er det hele værd <3 Kram E

 20. Hvor er du bare sej og stærk kære Emily. Tak for at dele – både om din PCOS og dine tiltag <3 Hvordan laver du matchalatte?

  1. Tak for den søde, søde kommentar. Skal nok poste opskriften på matcha latte på bloggen snart :) Kram Emily

 21. Rigtig fint indlæg ? Vil du dele, hvilke vitaminer, mineraler mv. du tager? Og om du får taget blodprøver ved egen læge eller i privat regi?

  1. Se svar på det med kosttilskud i en anden kommentar længere oppe. Jeg får taget blodprøver med henvisning fra min gynækolog (som jeg er henvist til af egen læge). Men det private er også altid en mulighed, hvis det offentlige bliver lidt for tungt at danse med. Hvilket det desværre kan være min erfaring, at det er, når det kommer til PCOS. Klem E

 22. Hejsa, meget lækre madbilleder ( og skønne billeder i det hele taget) på din blog. Har du tænkt på at udgive en egentlig kogebog/ madstilsbog? Tror den ville blive populær ?? og jeg ville helt sikkert investere i den.
  Kh Katja

  1. Åh hvor er du sød, har lige en bryllupsbog, der udkommer om to uger og efter den skal jeg have en lille bogpause, men måske en gang i fremtiden:D Kram E

 23. Hvordan laver du din matcha latte? Og vil du evt dele en opskrift? Jeg har købt en del matcha latte på havremælk rundt omkring i byen – men det ender jo med at blive en dyr fornøjelse i længden så jeg gad godt kaste mig ud i det selv :)

  1. Du kan tro, at jeg vil komme med en opskrift. I er flere der har spurgt, så det er vist på tide. Skal det gå stærkt så pisker jeg matcha ud i lidt varmt vand (80 grader) og så varmer jeg havremælk på steameren på kaffemaskinen og hælder over. Men har også en mere avanceret opskrift, hvor jeg bruger blender og lidt flere ingredienser, deler den snarest :) Klem E

 24. Kære Emily
  Virkelig fint indlæg!
  Kan man have hormonelle ubalancer uden at have PCOS?
  Jeg tror ikke, jeg har PCOS, da jeg har en normal cyklus, og jeg kan sagtens mærke min ægløsning, som kommer hver den 28. dag.
  Tilgengæld tror jeg, at jeg har PMS op til menstruation, og jeg kan nemt blive psykisk stresset + kort lunte, og jeg tror også, at jeg har et højt kortisol niveau i kroppen – det er altid på maven jeg tager på, og det er der, jeg har sværest ved at komme af med fedtet.
  Jeg spiser meget som dig – jeg er også begyndt at udelukke gluten og mælkeprodukter (og selvfølgelig sukker + sødestoffer)
  Jeg bager i stedet mit eget glutenfri fuldkornsbrød med bl.a fuldkornsboghvede, fuldkornsmajsmel, havregryn og fuldkornsrismel. Jeg spiser en (måske to) skriver om dagen.
  Tror du det er for meget kulhydrat om dagen, hvis jeg skal stabilisere mine hormoner i kroppen?
  Ved du hvilke blodprøver du fik taget, for at finde ud af, om du havde kuk i hormonerne?

  Kh.

  1. Hej Rikke
   Ja, det kan man sagtens. Der findes mange, mange typer af hormonelle ubalancer. Dog skal du have ægløsning omkring dag 14, hvis du har en normal cyklus. Dag 28 er sidste dag inden menstruation (altså hvis din cyklus er på 28 dage).
   Jeg har intet belæg for at kunne sige hvordan du bør spise, men jeg kan varmt anbefale hjælp fra en ernæringsterapeut, der kan sige mere om den slags. Jeg har været glad for dem, jeg anbefaler i seneste indlæg (Sådan blev jeg gravid, hedder det). Hvilke blodprøver det er relevant at tage, er det ens læge, der afgør. Jeg fik taget for alle kønshormoner, stofskiftehormoner, stresshormoner osv. Stort knus Emily

 25. Virkelig godt indlæg, jeg og min mand står i samme sitaution, bortset fra jeg også har for lavt stofskifte, så det hele arbejder lidt imod mig.
  Men dette indlæg var bare SÅ fint og inspirerende at læse, med en nem indgangsvinkel, lige hvad jeg søgte.
  Tillykke den smukke babybule, jeg glæder mig til at stå i samme situation.

 26. Jeg har læst dette indlæg igen og igen! Ikke fordi jeg selv har PCOS, men jeg synes det er så godt et indlæg, spændende, smukt, vigtigt, relevant! Og så starter jeg på uddannelsen til ernæringsterapeut næste weekend, så ‘temaet’ optager mig generelt meget, hvordan mad og livsstil kan flytte bjerge ☺️ Håber jeg med tiden kan hjælpe andre som dig.
  God søndag?