pennys spørgehjørne

Noget af det jeg får flest spørgsmål om både her på bloggen og pr. mail i øjeblikket er hunderelateret. Både konkrete spørgsmål til Penny, men også spørgsmål angående jeres egne hunde, hvordan man bliver plejefamile for hunde, der mangler en god familie, hvordan man bliver hundetræner og meget andet om de kære firbenede. Desværre kan jeg ikke nå at besvare alle disse mails, men da mange af jer spørger om det samme og da I så afgjort fortjener svar, så tænkte jeg at vi kører en lille ‘hundespørgerunde’ de næste par dage, så kan jeg sidenhen henvise til den + kan svare en masse af jer på en gang :)

Stil jeres hunderelaterede spørgsmål herunder, så skal jeg forsøge at svare så godt jeg kan. Jeg svarer blot under selve kommentarerne, så hold øje dér for svar + husk at tjekke hinandens kommentarer/svar. God spørgelyst :)

OG til de af jer hvor hunde ikke lige er jeres kop the; bare rolig, der kommer også et ‘rigtigt’ indlæg senere ;)

(Visited 977 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

64 Kommentarer

 1. Ih hvor er hun bare dejlig!! :) Sidder og klukker lidt over hvert billede her på læsesalen.. :) Elsker forresten det billede hvor hun sover på sofaen.. Hunde er fantastiske!!

 2. Jeg er sikker på at Penny er verdens næstdejligste hund, min er selvfølgelig den dejligste! Hun ser bare enorm fantastisk ud! Og det er nogle rigtig dejlige billeder!! :D

 3. Fantastisk ide! Jeg kunne godt tænke mig at høre om, hvordan I håndterer hund-i-lejlighed situationen (her tænker jeg særligt på støjgener i forhold til naboerne)? Nogle særlige tips og tricks? Og så kunne jeg godt tænke mig at høre, om Penny må komme være i møblerne hos jer (sofa, seng osv)?

  Og så ville jeg høre om du har nogle gode råd til alene-hjemme træning. Hvordan har Penny håndteret at være alene hjemme, hvor længe kan hun være alene hjemme, osv? Min egen hund var god til at være alene hjemme da han var yngre, men har desværre udviklet en snert separationsangst med tiden, og er nu ikke længere glad for det. Hvordan får jeg ham vænnet til det igen?

  1. Hund i lejlighed fungerer fint her, hun kommer ud at gå 4 gange dagligt og gør meget sjældent og hvis hun gør stopper jeg hende ved at fjerne hende/kalde på hende og/eller sætte hende til noget andet. Tror egentlig hun larmer mest når hun leger med pivedyr, men har ikke fået nogen klager endnu ;)
   Hun må gerne være i møblerne, dog ikke i sengen. Det fungerer fint. Hun har fået masser af kiks, klap og kærlighed, når hun ligger i sin kurv, så det er faktisk hendes foretrukne sted, men jeg kan af og til være heldig at lokke hende op i sofaen at putte :)

   Penny har lært at være alene ved at vi gradvist gik fra hende i længere og længere tid. Først bare lige udenfor døren og ind igen og så langsomt mere og mere, og hele tiden være opmærksom på at hun var ok med det. Da hun var helt lille gjorde jeg også et stort nummer ud af ikke altid at lade hende følge efter mig og eksempelvis lige lukke døren når jeg gik ud i køkkenet, på toilettet etc. for derefter at dukke op igen efter nogle minutter.
   Man skal jo i princippet ‘bare’ lære dem, at man altid kommer tilbage igen og at de bare kan slappe af imens. Men det er jo ikke altid lige nemt og nogle hunde er mere følsomme hvad det angår end andre…
   Penny er en heldig hund og er sjældent alene mere end 5 timer ad gangen.

   Har din hund haft en dårlig oplevelse mens han var alene? Kan han være blevet skræmt af noget?
   Der er rigtig mange ting, der kan spille ind og jeg tør slet ikke rådgive om noget så komplekst og muligvis alvorligt som separationsangst i et kommentarfelt. Hvis det var mig selv ville jeg kontakte en dygtig adfærdsbehandler, der kunne analysere problemet og lægge en handlingsplan for hvordan man kunne løse det.

 4. Nogle tips til hvad man gør med en hund, der er fuldstændig puttesyg? Min kærestes hund er rigtig dejlig, men om aftenen er hun den mest opmærksomhedskrævende hund – hun VIL kæles med, og uanset hvor meget man putter og klør hende, så bliver det ved. Hvis man stopper, så bliver hun fornærmet eller sur og skubber hårdt til ens hånd. Nogengange “slår” hun med poten. Hun har legetøj og får generelt meget opmærksomhed og lange ture. Skal man bare acceptere at det er sådan hun er? :)

  1. Hehe… ja enten accepterer man det eller også skal man være hardcore og give hende en kold tyrker :)

   Hun har lært ‘at det virker’ at tigge/være ihærdig/puffe til jer for at blive kælet, hun gør det ikke for at være tarvelig, men simpelthen fordi I (formoder jeg) begynder at kæle/klø hende når hun opfører sig sådan (ingen løftede pegefingre, det er jo helt naturligt). Så I skal simpelthen til at ‘omprogrammere’ hende. Og så skal I være standhaftige, hvis I synes der er blevet kælet nok eller hvis det ikke lige passer jer, så skal I ikke kæle hende uanset hvor meget hun insisterer. Hvis I af og til tænker ‘nå så pyt da’ og alligvel nusser hende, så lærer hun faktisk bare at blive mere og mere ihærdig. Kæl gerne med hende NÅR hun ligger roligt/opfører sig pænt, i stedet for når hun er anmasende og insisterede.

   Tænk på børn, der tigger om slik i supermarkedet og får nej og så bare bliver ved og til sidst siger forældrene ja. De børn lærer at det kan betale sig at blive ved med at plage. De børn, der får et konsekvent nej vil også plage de første par gange, men så lære at det ikke kan betale sig. Så bestem jer for om det er kæletid eller ej på forhånd. Og så ville jeg nok vælge at starte nusseturen inden hun selv plager om den (gerne når hun opfører sig rigtig pænt i jeres øjne), sådan at hun slet ikke længere får succes med at ‘plage’).
   I kan evt. sætte en ‘kommando’ på. I kan eksempelvis sige ‘nu er det slut’ (med en neutral stemme) hver gang i synes i har kælet nok og så ignorer hende uanset hvad hun gør for at I skal fortsætte. Med tiden lærer hun så at hun lige så godt kan spare sig når I har sagt ‘Nu er det nok’, hvis I altså er standhaftige og ALDRIG begynder at kæle hende igen når I har sagt det. På samme måde kan I have en ‘Ikke nu’ kommando, hvis hun tigger om nusning og det egentlig ikke passer jer.
   Og så skal I være forberedte på at der sker det der hedder et ‘extinction burst’ hvor hun til at begynde med vil blive dobbelt så ihærdig for at får jer til at kæle hende. Det plejer jo at virke, så hun eskalerer sin tiggeadfærd for at få det til at ske. Her er det vigtigt at I ignorerer hende, ellers er I tilbage ved barnet i supermarkedet, der blot lærer at plage højere/vildere/længere.

   Men husk nu at hun stadig skal nusses, det skal bare være på jeres præmisser ;)

 5. Hej Emily

  Hun er altså skøn, hende Penny!!! :)

  Jeg har en smuk golden retriever pige på 1 år og hun er det dejligste!!!
  Hun kommer (90% af tiden) når jeg kommer når vi er alene. Men lige så snart der er andre i nærheden, hunde eller mennesker, så er jeg luft. Jeg kan kalde, skabe mig tosset og gå den anden vej lige så tosset jeg vil, hun er kun optaget af de nye spændende :) Det er lidt irriterende, især fordi hun elsker at løbe uden snor og da vi bor på landet, så er der rig mulighed for at slippe hende. Har du et godt råd til hvordan jeg får trænet hende til at komme når jeg kalder – også selvom der er spædende hunde/mennesker i nærheden?
  Det skal lige siges, at godbidder ikke har den store effekt, hun er, meget modsat racen, ikke særlig madglad. Heller ikke efter godbidder.

  1. Først og fremmest skal du have et eller andet at belønne hende med. Hvis hun ikke er madglad kan hun måske lide at lege med legetøj/bold eller lignende? Eller der er måske noget mad som hun er særligt vild med og som du kan bruge til indkaldstræning?

   Start med træningen et sted helt uden forstyrrelser, kald på hende (og vælg gerne et nyt indkaldsord, hvis hun har lært at ‘ignorere’ det gamle) og beløn hende med det bedste hun ved (mad/leg/ros/kæl, hvadend HUN synes er dejligt, gerne det hele på en gang, der skal være FEST), gør det så mange gange om dagen som muligt.
   Du kan også tænke over alle situationer hun synes er dejlige (komme ud at gå tur, få mad, komme ud i haven, få noget at tygge på, lege etc.) og så kalde på hende inden. Du vil gerne ‘hjernevaske’ hende til at forbinde det at blive kaldt på med det fedeste i hele verden, sådan at hun slet ikke overvejer om hun skal komme eller ej, men bare styrter hen til dig for at se hvilke fede ting du nu har fundet på, når du kalder.
   Når hun øjeblikkeligt kommer styrtende når du kalder indenfor kan du flytte træningen udenfor (lad være med at bruge dit nye magiske indkaldsord ude i ‘virkeligheden’ endnu), måske bare i haven eller et roligt sted uden forstyrrelser, gør det samme som indenfor. Lær hende at det at blive kaldt på er det bedste der kan ske og at det ikke stopper det sjove (mange kalder kun på deres hund, når turen er slut og den skal i snor), du skal give hende en idé om at det at du kalder på hende (og at hun kommer) er det der får det sjove til at fortsætte.
   Når det kører rigtig godt så alliér dig med en ven eller planlæg det sådan at du kan kalde på hende et sted hvor hun kan se andre mennesker/hunde, men hvor de er så langt væk at det ikke er et problem. Når hun kommer så beløn hende og lad hende derefter komme hen at hilse (hvis det er muligt). Det gode ved at alliere dig med en ven (og siden gerne en ven med hund) er at du kan bede vedkommende om at vende sig om og ignorere hende hvis hun bare styrter derhen i stedet for at komme til dig først. Det du gerne vil lære hende er i princippet at den eneste mulighed for at hilse på andre er ved at komme til dig først. Og det lærer hun hurtigst hvis hun ikke får succes med at belønne sig selv ved at løbe hen og hilse (og ignorere dig).
   Det kan sagtens tage mange uger at ‘omprogrammere’ hende, men hvis du er ihærdig og planlægger din træning, så bliver du belønnet med en hund der kommer hver gang du kalder.
   Er ‘uheldet ude’ og hun løber afsted for at hilse og du ved hun ikke kommer, så lad være med at kalde (du lærer hende bare at ignorere dig når du kalder), gå hen og tag hende i stedet. Men kald på hende masser af gange NÅR du er sikker på at hun kommer (altså i lette situationer til at begynde med).

   Et par ekstra tricks er:
   Udnyt gerne hver eneste gang hvor hun kommer hen til dig af sig selv til at rose og belønne hende.
   Tag fat i hendes halsbånd og giv hende derefter noget lækkert/leg med hende. Ikke noget med at vise hende en kiks og så tage fat i hende. FØRST tage i halsbåndet og SÅ kommer det lækre/sjove/fantastiske. Hun skal lære at forbinde det at blive taget i halsbåndet med det bedste i verden.

   God træning :)

 6. Hun er simpelthen så yndig. Men er hun ren border collie? Jeg har nemlig to tøser selv, og de er en del større og mere pelsede :-)

  1. Jep, den er god nok. Hendes far ligner en ‘rigtig’ border collie, men hendes mor er en korthåret hyrdemodel, men altså også ren BC :)

 7. Hvordan får man sin hvalp til at lære at holde op med at trække? Har købt sele til ham, det hjælper en del, men selvom jeg konsekvent bruger tricket med at stoppe op og ikke gå videre før snoren er slap, så hjælper det bare ikke. Specielt ikke hvis der er hunde/fugle/børn i nærheden :-)

  Har også prøvet at dreje om og gå den anden vej, hjælper heller ikke særligt meget.

  kh
  Anja

  1. Først og fremmest så tænk mere i at belønne ham NÅR han går pænt og ikke så meget i IKKE at trække. Det er langt nemmere at lære en hund at gøre noget end ikke at gøre noget :)

   Altså hvad vil du GERNE have? Hvor skal han gå, på hvilken side, hvor langt fra dig? Hvis du ikke ved det, er det MEGET svært for ham at lære reglerne.
   Man bestemmer selv, men til sammenligning hedder mine kriterier for at gå pænt i snor: Du må gå hvor du vil (højre side, venstre, foran eller bagved, men linen skal være løs (dvs. hun er max ‘en hundelængde’ foran/bagved mig), du skal tilpasse din fart til min (uanset om jeg går hurtigt eller langsomt og hvis jeg stopper skal du stoppe), hvis du tilmed kigger på mig er der bonus, sålænge det er opfyldt er der mulighed for at komme fremad og mulighed for super belønninger (i Pennys tilfælde leg med legetøj eller bold). Hvis snoren bliver stram (og hvornår er snoren stram? for mig er den stram lige idet den bliver spændt ud, men mens min arm stadig hænger ned langs min side), siger jeg ‘hovsa’ (med neutral stemme) og stopper op og alt det sjove er slut. Jeg bevæger mig først fremefter igen, når hunden selv vælger at tage kontakten til mig OG kommer tilbage sådan at linen atter er slap. Det tager en hulens tid de første par gange, men når først de fanger den går det som regel hurtigt. Det vigtige er at de selv fanger konceptet, så selvom det er fristende at lokke eller hjælpe så vent. Det vigtige er timingen i at stoppe IDET linen bliver stram (det kan være svært og derfor siger jeg ‘hovsa’, når jeg kan se at linen er ved at blive stram og inden jeg stopper) og rose og bevæge sig frem IDET linen bliver slap igen.
   Det sværeste i ‘gå pænt træning’ er at være konsekvent. For hvad når vi har travlt og skal ud af døren hurtigt etc?
   Hvis ens hun aldrig nogensinde havde succes med at trække i snoren (aldrig kom fremad, kom hen til de spændende ting etc.), så ville de ikke gøre det.
   Hunde gør det der virker.
   Hvis det er svært for dig at være konsekvent, så er følgende en god mulighed:
   Træn kun ‘gå pænt i snor’ når linen er i halsbåndet, på den måde kan du gøre det når du har tid/overskud og det er mere sort/hvidt for ham at kende forskel på (tryk/træk på halsbånd og sele føles forskelligt), giv ham gerne begge dele på når du går tur og træn så ‘gå-pænt’ 5 min på hver tur (gerne når han ikke er helt oppe at ringe + et roligt sted uden forstyrrelser) til at begynde med, siden kan du langsomt øge tiden + sværhedsgraden.
   På den måde får I begge succes med træningen og mulighed for at lykkes (tro mig ved godt hvor svært det er og hvor svært det kan være at være konsekvent på en hel tur, så derfor er jeg vild med denne metode).
   Dermed ikke sagt at jeg bare ville lade ham slæbe afsted med dig i selen, men der kan I holde lidt mere fri og der kan kriteriet ‘bare’ være: Hvis du trækker afsted som en gal så stopper vi op og du kommer ikke fremad.

   Sidst men ikke mindst, så vær opmærksom på at det tager TID, men den tid er så godt givet ud og jo før du starter (og jo mindre han øver sig i at trække) jo bedre. Hellere bruge nogle måneder på det nu end at have en hund, der trækker resten af sit liv!!

   God træning :)

 8. Så fin altså, jeg er dybt misundelig. Er endelig flyttet i en lejlighed hvor man må få hund, så nu går jeg og vender og drejer for/imod i hovedet, og tænkte derfor at jeg kunne starte ud – som jeg kan huske du også gjorde – med at få en hund i pleje. Hvordan gjorde du det? Og hvor osv?

  1. Ja og nej mht. at få en hund i pleje. Mange af de hunde der søger plejefamiler skal omplaceres fordi de har adfærdsproblemer (ikke kan med børn/andre hunde, ikke kan være alene eller lign), så det er ikke altid den bedste måde at testkøre på. Kan dog varmt anbefale at passe andres hunde. På siden http://www.hundesitter.dk, kan man tilbyde sig som pasningshjælp. Hvis man er interesseret i at få hunde i pleje er Græske Gadehunde en mulighed, men der skal man altså være forberedt på lidt af et projekt. Ellers kan man høre internater eller lign. Jeg har haft hunde i pleje, da jeg har et stort ‘hundenetværk’ og er blevet spurgt derigennem.

 9. Hej Emily,
  Tak fordi du har lavet dette indlæg, hvor du vil tage dig tid til os hunde-tosser:) Penny har så dejlig en udstråling og har klart påvirket, at vi(kæreste + mig) kraftigt overvejer at rykke vores hunde-erhvervelse frem. Det skal dog tidligst være fra foråret 2012. Mine spørgsmål er derfor især om racen som type, og om du har kendskab til nogle gode kenneler. Hvilken kennel er Penny fra? Og kender du til nogle gode kenneler(også gerne i Jylland) der evt. får hvalpe i foråret? Jeg er vokset op med rottweilere og belgiske hyrdehunde (malinois), som både var familiehunde og blev trænet som brugshunde… border collien har dog altid været min helt store kærlighed, dog helt uden at jeg ved hvorfor. Men jeg tager ikke fejl vel, når jeg forventer, at en border collie både kan fungere som familehund og brugshund? Hvorfor har du valgt en border collie? Jeg mindes du har fortalt om en tidligere hund, var det også en border collie, og gik der noget galt?

  Tak for en hyggelig og inspirerende blog!

  -Kris

  1. Hej Kris,

   Du kan læse mere om Border Collien her: http://www.bordercollieklubben.dk/ (det er i øvrigt Pennys mor, der er øverst til venstre i headeren ;))
   Penny er ikke fra en kennel, men et lille stueopdræt. Hendes mor er netop blevet solgt og opdrætteren har nu kun hendes bror, så der kommer nok ikke hvalpe derfra igen lige foreløbig.
   Jeg kender desværre ikke nogen kenneler i Jylland, men prøv at tjekke opdrætter/hvalpelisten hos Border Collie klubben og så er mit bedste råd at tage ud at besøge så mange opdrættere i orker. Og om muligt se begge de kommende forældrehunde og i al tilfælde tæven.
   Der findes mange linjer indenfor racen og det er en god idé at gøre sig klart hvad man vil have. Penny er til eksempel af hardcore hyrde/arbejdslinjer og det synes jeg er fedt, men det betyder også at hun virkelig skal have noget at lave og ikke duer til kun at være sofahund (det er der nok ikke mange BC’ere der gør, men nogle linjer er mere ‘nede i gear’ end andre).
   Lyder som om du har den helt rigtige indstilling til BC’en altså at du både vil have en familiehund og en arbejdshund (og den er ligeglad om dens arbejde er hyrdning, lydighed, agility eller lign, den skal bare have noget at lave). Border Collien er den dejligste familiehund NÅR den ellers har et meningsfuldt ‘arbejde’ eller bliver de nemt en pestilens, der ‘kravler på væggene’ ;)
   Jeg valgte en BC, da jeg gerne ville have en crazy arbejdsnarkoman, en hund jeg kan træne og konkurrere med i lydighed og agility og en jeg kunne gå/løbe lange ture med og en hund der var god med mennesker og børn (det sidste har dog også meget med opdrætterens prægning at gøre).

   Min gamle hund var en dværgpincher og hun blev desværre kørt over forrige vinter kun 5 år gammel :(

   Selv tak :)

 10. Hej Emily,
  Mit spørgsmål er på den økonomiske front. Hvor mange penge vil du vurdere man skal sætte til side om måneden til vuf og hvad der dertil sig hører?
  Kh K

  1. Uh det er svært at sige, det afhænger jo især meget af hundens størrelse + hvad man fordrer med. Penny har desværre været lidt dyr i dyrlægedrift, så er meget glad for at vi havde valgt at sygeforsikre hende. Jeg tror man skal regne med minimum 500 kr om måneden, men alt inklusiv (foder, godbidder, sygeforsikring, dyrlæge, træning etc.) er ca. 1000 kr om måneden nok ikke helt ved siden af.

 11. Hej Emily!
  Først og fremmest tak for en fortryllende blog!
  Du skrev engang, at du var modstander af flexi-liner og ikke selv ville bruge dem. Men kan se, at du bruger en til Penny, så vil bare høre, hvad der fik dig til skifte mening, og fordele og ulemper :)

  Mvh.

  1. Bum bum… Er stadig ikke fan og bryder mig ikke om at bruge dem på gaden (altså hvis man går på et fortov i byområder) og jeg synes også de er rigtig dumme hvis hunden skal hilse på andre hunde (de bliver nemt viklet ind og kan komme til skade på den tynde snor hvis den vikles om et ben etc.). MEN synes de er super praktiske hvis man går tur i en skov/ i naturen et sted hvor hunden ikke må være løs, men man gerne vil give den lidt mere frihed. Ovenviste billede med Flexi er til eksempel fra Dyrehaven :)

   1. Tak for svar :) Er nemlig heller ikke selv fan, synes det er sværere at have styr på min hund i flexi, men giver selvfølgelig hunden lidt mere frihed som du også skriver :) Tak for input! Kh. Anine

 12. Ih jubiiii – mere Penny, tak <3

  Jeg er selv den heldige ejer af Sissehunden, en 16 årig Jack Russell, som er still going strong, selvom jagtkarrieren er lagt på hylden.

  Selvom jeg nok ikke har så mange hunderelaterede spørgsmål, vil jeg elske et par hundedage på bloggen ;)

  Kram

 13. Sikke en fantastisk idé Emily:)
  Jeg har også lige et par spørgsmål!
  Jeg har min lille Balther som er en Shih tzu på snart 1,5 år. Han bor sammen med min kæreste og jeg i lejligheden hvilke ikke volder problemer, da han det meste er tiden er rigtig sød:)
  Jeg er netop begyndt at klik træne med ham, hvilke han elsker og det er helt utroligt hvor gerne han vil lære og hvor fokuseret han kan pludselig kan være. – Men så snart vi er ude er det rigtig svært at få hans opmærksomhed. Som noget nyt er han begyndt at blive en smule agressiv til tider meget og så trækker jeg ham selvfølgelig væk, selvom det på ingen måde er det han vil. Denne adfærd blev især slem efter jeg havde fået ham passet i en måned, hvor han havde det godt men måske ikke har fået lov at “hilse” på andre hunde som jeg giver ham lov til og i stedet er blevet holdt i kort snor og derfor ikke har kunne “snakke”. Tror du det kan være årsagen og har du evt en idé til hvordan jeg afleder ham fra denne dårlige adfærd og får ham til at være mere fokuseret på mig generelt? (Han er især ikke vild med dansk svensk gårdhunde og west highland terrier) Det skal også lige siges at der ikke er noget når vi er i hundeskov – der vil han bare ikke med hjem:)

  SMil fra Ditte og Balther:)

  1. Opmærksomhed: Ofte skal de bare lige finde ud af at det også ‘virker’ udenfor :)
   Start et sted med meget få forstyrrelser (en have, baggård eller et andet stille sted) og hav nogle ekstra gode belønninger (uanset om du bruger mad eller legetøj), noget af det han synes er helt fantastisk. Træn ganske kort og med høj intensitet og noget han synes er nemt og sjovt! Lad ham vælge at komme til dig: Når han ikke er opmærksom på dig er alt kedeligt (i står et kedeligt sted og du har ham i snor, så han kan ikke lave noget morsomt), men idet han så bare kigger på dig til at begynde med, så holder du en fest :)
   Så kan du gradvist øge tiden og gøre det steder med flere og flere forstyrrelser. Husk at have det SJOV!

   Andre hunde: Måske han har haft en dårlig oplevelse med andre hunde? Det behøver ikke være et overfald, men måske bare en situation hvor han har følt sig tromlet?
   Det kan også have noget at gøre med hans alder og at han er en hanhund, han er kønsmoden nu og så er der mange hanhunde, der ikke kan med alle.
   Har han hundevenner? Altså andre hunde han ser jævnligt? Og gerne leger med.
   For så synes jeg bestemt ikke han behøver at hilse på fremmede hunde i snor og øve sig på sine udfald. Hvis du oven i købet ved at det sker med terriere og gårdhunde, så undgå dem helt! Det er tarveligt overfor dem + du lader din hund øve sig i noget du egentlig ikke ønsker han bliver god til.
   Giv ham noget andet og rart at lave i stedet, når han ser andre hunde (du lader ham selvfølgelig bare hilse på dem han kender og kan lide + hunhunde og der hvor du ellers ved det går godt), gå over på den anden side og giv ham noget lækkert at spise/leg med ham, han behøver ikke at kigge på dig, til at begynde med vil du bare gerne kæde synet af de andre hunde sammen med noget godt hos dig (rigtig lækker mad, yndlingslegetøjet eller lign.). Hvis problemet fortsætter ville jeg anbefale dig at opsøge en dygtig adfærdsbehandler, der kan hjælpe med at analysere og løse det, for du skal have Balther mange år endnu og det er bestemt sjovest for jer begge hvis I ikke skal være på vagt altid. Jo før man løser problemerne jo nemmere er det, så det er rigtig godt at du er opmærksom på han ændrede adfærd.

   Held og lykke :)

   1. Tusind tusind tak for dit svar!
    Det er helt sikkert nogle tricks jeg vil prøve af:)

    Balther har hunde venner som han jævnligt leger med og i hundeskoven er der heller ikk noget – det er han så vild med at han slet ikk vil hjem:)

    Men der er bare nogle hunde som han simpelthen ikke kan lide! Kan lynhurtig se det på hans adfærd, og så vender jeg om og roser ham meget når han kommer med mig uden at gø og skabe sig! Har dog overvejet at få ham kastereret, men er så bange for at jeg så vil få verdens kedeligste hund da han er stille og rolig i forvejen og ikke nogen ballade mager. hvad er din erfaring med kasterering?

    SMil Ditte

 14. Hej alle,
  Jeg svarer på jeres spørgsmål så hurtigt det lader sig gøre. Det er jo tit lidt lange sprs/svar, så kan ikke nå dem alle på en gang, men skal nok få svaret på alt henover de næste par dage :)
  Klem
  Emily

 15. Jeg har en græsk gadehund og det har været noget af et projekt. De har ting med i bagagen, man slet ikke kan forestille sig (mishandlig, sult, tortur, ensomhed osv.)

  Derfor reagerer de også anderledes end de fleste andre hunde. Telefoner, støvsugere, en plæneklipper mv. kender de jo ikke til og kan derfor reagere uhensigtsmæssigt jvf. en “normal” hund

  Det er fx ikke lykkedes at træne min hunds seperationsangst væk, fordi hun blev sat ud i en skov og forladt af sin ejer, da han var træt af hende. Det glemmer hunde jo ikke og sådan ting skal man være indstillet på.

  Mange af dem er helt fantastiske hunde, der virkelig fortjener et godt liv! Men ejeren skal også vide hvad man gør :-)

  Emily, vi har tidligere mailet om et træningsindlæg…. Er du kommet det nærmere?

 16. Nu så jeg lige, at I snakkede om Græske Hunde, og hvilke problemer man skal være indstillet på. Vi har selv haft græske hunde i pleje, og endte med at beholde den første plejehund vi fik. En 7-årig gammel jagthund, skind og ben, og havde brugt hele sit liv i et bur i baghaven hos sin ejer. Hun er nu 9 år, godt fodret op med godt liv i sofa og med lange gåture og masser af kærlighed. Hun har ingen seperationsangst haft, hun sover bare når hun er alene, og magen til taknemmelighed over hvert klap og kæl har jeg sjældent set.
  Det er helt rigtigt, at man skal være indstillet på, at det kan være hårdt arbejde at få en græsk hund hjem, men de fleste af dem vi har haft i pleje har bare gået ind og fungeret helt normalt i hjemmet, som om de aldrig havde bestilt andet. Hører rigtigt tit om, at det er “farligt” med de udenlandske gadehund og de er helt ødelagte, men synes de fleste organisationer er rigtigt gode til at “teste” hundene inden de sender dem til Danmark, og er også gode til at informere om hvis hunden allerede har problemer og så lader det være op til den enkelte om de mener at kunne tackle en sådan hund.

  1. Det var bestemt heller ikke for at advare mod udenlandske hunde. Håber ikke det kunne opfattes sådan.

   Jeg har aldrig fortrudt min og ville gøre det igen! (Trods de 60.000 jeg brugte på dyrlæger sidste år. Arghm!)

   Min pointe var blot, at man nok ikke skulle være helt ny og uerfaren hundeejer, fordi man så godt kan blive overrasket over hunden er anderledes – og måske mere krævende end forventet

   Men der er masser af hunde derude, der fortjener at få et bedre liv, så gid flere ville gå adoptionsvejen

   Vuf herfra ;-)

   1. Nej, det var bestemt ikke dit indlæg, det er mere de meninger man tit møder når man snakker om græske hunde. Alle har en eller anden skrækhistorie om hunde der kom til DK og flåede hjemmet i stykker, så ville bare lige fortælle, at vi har se masser af “normale” hunde fra Grækenland :) Det eneste ballade vores laver når hun er alene er, at hun tømmer sin madskål ud på gulvet og så leger med den.. vi fangede hende engang på video i det, og jeg synes faktisk det er meget sødt, at hun lige skal være lidt “uartig” når hun tror vi ikke ved det :)

    Jeg kiggede lige hurtigt på din side, og kunne ikke helt tyde billederne, men er det også en Setter du har?

 17. Hej kære Penny,

  Sejt at du nu har fået din egen spørgerunde her på bloggen!

  Jeg har brug for et råd af dig: Jeg venter mit første barn til januar. Vi har tænkt at til sommer vil vi rigtig gerne have en hund også – har altid drømt om det og er vokset op med hunde hele mit liv – og så tænkte vi at barselstiden måtte være perfekt, da jeg så er alligevel hjemme (et halvt år til når hvalpen kommer så). Men: Tror du det er fedt at komme ind i en husholdning (bor pt. i lejlighed, men flytter til noget med have til et tidspunkt, men er ikke klart hvornår endnu…) som lille hvalp når der samtidig er et lille baby også der kræver meget opmærksomhed? Eller mener du vi skulle vente lidt endnu indtil babyen er lidt større? På den anden side kunne jeg tænke mig at I to måske kunne være rigtig gode venner hvis I mødtes så tidligt?

  Et andet spm: Vi tænkte på at får en Briard (ren eller blanding, det er ligemeget) – hvad synes du om den rasse, har du mødt så en slags hund? Er de egnet til byen/lejligheden? Er den for stor til foreløbig 75 kvadratmeter? Det er jo vigtigt at den er ligesom dig en hyrdehund, så det kriterie opfylder den jo, men ved også at den keder sig hurtigt fx og har brug for meget aktivitet/opgaver og måske også mere plads simpelthen?

  Det ville være rart hvis du kunne skrive mig din mening til ovenstående. Og mange hilsner til din søde mor også:)

  Mvh
  Annika

  1. Jeg ville HELT KLART vente! Sådan nogle menneskehvalpe kan jo både være nemme og ganske krævende, men hvis det sidste er tilfældet er det ikke optimalt med hvalp. En hvalp og unghund kræver på mange måder lige så meget som en baby, så det er næsten at bede om problemer. Jeg plejer at råde til en toårs-margen. Altså enten få hunden to år før eller to år efter baby. Jeg har desværre ofte en højgravid mor med lille hvalp på mine hvalpehold og næsten samtlige af disse hunde ender med at skulle have nye hjem, da man – selvklart – prioriterer baby og derfor ikke har tid til hvalpen/unghunden længere.
   Dermed ikke sagt at det ikke kan lade sig gøre, men det afhænger af den enkeltes situation og hvordan og hvorledes. Så hatten af for at du tænker over det og opvejer for og imod.
   En hvalp der kommer ind i et hjem med en 2-3-årig vænner sig mindst lige så fint til børn, så ingen problemer der :)
   Mht race og plads, så er det ikke noget jeg tænker så meget på. Det vigtige er i mine øjne ikke så meget om man bor småt eller stort eller med/uden have, men hvad man laver med sin hund.
   Penny er eksempelvis ude at gå 3-4 gange dagligt og bliver trænet/får opgaver/bliver aktiveret hver eneste dag, så når hun er inde ligger hun for det meste og sover/slapper af hvis ikke vi lige laver noget og det gjorde hun lige fint da vi boede på 45 m2 som nu hvor vi har det dobbelte.
   Jeg har set understimulerede hunde, der havde en gård med flere tønder land at boltre sig på og nogle af de mest veltilpasse hunde jeg kender bor 6 stk sammen med 3 mennesker på 65 m2 i et lille kolonihavehus :)
   Held og lykke med projekt hund fra Pennys mor ;)

   1. Tusind tak, Emily. Fedt at du tager dig så meget tid til at besvare alles vores spørgsmål! STOR TAK

 18. Åååhr. Mit hjerte smelter!!! Hvor er det cool, at Penny har fået sit eget spørgehjørne. Har ingen spr. andet end…hvornår sælger du hende til mig??? ;)

 19. Hunden er det mest fantastiske dyr. :)
  Jeg har et spørgsmål. I min familie har vi en hund som vi fik da den var lidt over et år gammel og nu er den 2. Den har en tendens til at gø meget af folk/hunde der går forbi ude på vejen. Det kan faktisk være rigtig voldsomt. Det er ikke fordi den på nogen måde er fjendtlig, halen kører rundt. Men det hopper og gør. Har du nogle gode råd til hvordan vi vender den af med gøen? eller bare får det behersket lidt.

  1. Nu har jeg ikke set jeres hund, men det at halen kører rundt behøver bestemt ikke at betyde at den er glad!! Halen kan piske rundt også hvis hunden er meget ophidset (både hvis den er forskrækket eller sur), så man må også kigge på resten af hundens kropssprog og opførsel og det du fortæller lyder som om den holder vagt.

   Kan I afskære den fra at se folk på vejen? Lukke en dør, trække gardinet for? Jo mere den ‘øver sig’ i at gø, jo værre bliver det nemlig, så det bedste er hvis I helt kan stoppe muligheden.
   Eller er det når den er ude i haven? I så fald ville jeg kun lade den være ude i haven under opsyn i en periode. Når der kommer nogen forbi skal I fodre den med det bedste den ved, for at lære den at forbinde det at der går nogen forbi med noget godt og positivt i stedet for at den skal alarmere om at der kommer nogen/forsøge at skræmme dem væk. Hvis den fortsætter med at gø, tager I den bare ind. Ikke noget råb og skæld ud bare helt sort/hvide regler og konsekvenser: Når der kommer nogen forbi får du lækker mad, hvis du begynder at gø bliver du lukket ind. På den måde kan I ‘omprogrammere’ den, men det kræver at I er konsekvente og ihærdige i en periode og ikke lader den stå og gø ubehersket.

   Held og lykke med træningen :)

 20. Hej Emily og Penny,

  Jeg har selv en Amager-hund, faktisk en Brygge-hund, en dejlig lab- han, men selvom vi går mange ture er vi desværre endnu ikke stødt på jer:-)

  Mit spm går på, om du har råd til eller erfaringer med at bruge en hundelufter? Det er jo virkelig en tillidssag, men da jeg ikke vil have han er alene for længe ad gangen, kan det muligvis blive nødvendigt pga. mit arbejde ind i mellem. Han er en god som dagen er lang, men han er ret stor og andre hanner kan være agressive over for ham. Derfor vil jeg ikke overlade ham til hvem som helst. Mange prof. hundeluftere lufter mange hunde på en gang, og det er jeg heller ikke så vil med… (ender nok med at jeg må tilpasse arbejdet, når jeg er så pernitten;-))

  (Der er gode luftemuligheder hvor vi bor.)

  Men altså, har du nogle gode råd?

  1. Du kan evt. prøve hundesitter.dk, det er ikke ‘professionelle’, men private med eller uden hund selv, der gerne vil passe andres hunde, der kan du måske finde en der ‘passer til jer’.
   De prof hundeluftere kan sagtens nøjes med at lufte en ad gangen hvis du beder om det. De fleste skræddersyer et tilbud så det passer til den givne hund/ejer.
   Men forstår sagtens hvad du mener, jeg ville heller ikke efterlade min guldklump til hvem som helst ;)

 21. Bertha er en hvid schæfer på snart 5 måneder. Hun har været renlig næsten lige siden vi fik hende, men er nu begyndt at tisse og besørge indendørs, mens hun er alene hjemme. Jeg vil som en sidebemærkning lige nævne, at hun sjældent er alene mere end 5 timer ad gangen og at hun altid er blevet luftet i mindst en halv time, inden vi går fra hende.
  Hun er i samme ombæring også begyndt at bide i væggen og karmene i entréen.
  Har du en idé om, hvad vi kan gøre – eller hvem, der mon ved det? :)
  Kh Caja

  1. Hej søde Caja (så hyggeligt at du læser med her),
   Alene hjemme-problemer kan være noget svært noget og det tør jeg slet ikke rådgive om uden at kende mere til det og have set hunden. Der kan være flere årsager og det er vigtigt at finde ud af om det er fordi hun er bange/ har separationsangst eller om hun bare keder sig og så finder på noget at lave.
   Det sidste er forhåbentlig tilfældet og så kan det løses ved at hun er mere træt (både fysisk og mentalt især) inden hun skal være alene + at hun har lidt at tage sig til mens I er væk (det kunne være et marvben/Kong fyldt med leverpostej/foder, der har været en tur i fryseren hun kan bruge tid på at slikke ud). Hun er jo en ‘arbejdshund’ så måske hun bare ikke er træt nok i hovedet? Noget spor, søgning, træning eller problemløsning/hjernegymnastik inden ville sikkert være et hit også. Og så er min personlige erfaring at man ikke skal lave for meget med hunden lige inden man går. Om muligt så skal al aktiveringen være overstået en halv time inden man skal gå, sådan at hunden lige får mulighed for at koble ned mens man stadig er der.
   Men jeg ville helt klart få hjælp af en professionel adfærdsbehandler, der lige kan analysere problemet og kan lægge en plan for hvordan I løser det. Især hvis det er angst. Og uanset hvad, så inden jeres karme er helt ædt op ;) Pengene er godt givet ud og jo før I tager fat i problemet jo hurtigere er det at løse :)
   Jeg er rigtig glad for Mia fra http://www.nordhund.dk, det er også der Penny har gået til hvalpetræning.
   Klem

 22. Hej Emily
  Hvordan har du hunde-sikret din lejlighed? Jeg tænker især på ledninger og den slags.

 23. Da hun var helt lille havde vi hende i en hvalpegård, når vi ikke kunne holde 100% øje med hende. Ligesom en kravlegård til børn, men større. Man kan købe en eller lave den selv. Og ellers så er det bare om at fjerne alt man ikke vil have hunden smager på fra hvalpehøjde. Sagen er den at de kun ‘undersøger med munden’ de første par måneder (til lidt efter tandskiftet ca.), så hvis de ikke ‘lærer’ at tygge i sko og ledninger der, så begynder de sjældent på det. Har de derimod fået smag for sko som små, så risikerer man at det hænger ved. Så fjern så meget som muligt, kom hunden i en hvalpegård og/eller sæt et babygitter op (til store hunde, skal man købe et særligt hundegitter). Hvis noget ikke kan fjernes (ledninger, bordben etc.) kan man smøre Go’ negl eller noget andet der smager bittert på.

   1. Yep på nogle hunde. Har prøvet med Penny og hun synes bare det er lækkert og slikker det af hehe ;)

 24. Synes det er et super fedt indlæg :D og hvor er Penny dog bare dejlig :)

  håber du kan hjælpe mig med mit lille problem (ok store problem ! )
  jeg har en vidunderlig hund (en hun Chihuahua) og selvom der er mange fordomme om dem synes jeg nu jeg har været super heldig med min lille guldklump :)! hun er super kælen og ved ikke noget bedre end at putte, og er super legesyg og bare altid i godt humør :)

  Men der er bare denne ene ting som virkelig er ved at blive et stort problem. hun går amok når der kommer gæster, hun gøer som en sindssyg (ved godt det ligger til racen men håber det kan mindskes lidt) og hun gøer også når vi er ude og gå vores ture og der så kommer cykler, mennesker eller hunde forbi. hun gøer også rigtig meget hvis vi er til dyrelægen og der så er andre hunde i venteværelset, hvilket godt kan blive meget pinligt i længden.

  det er som om hun bliver bange og så gøer hun som en gal.eller som om hun prøver på at beskytte mig fordi jeg har været meget syg da jeg fik hende.

  når der kommer gæster så går hendes gøen i sig selv efter 10 min. ca men folk bliver bange for hende og siger så at det er en møg køter (Hvilket jeg bliver virkelig såret over da hun er det bedste jeg har og denne adfærd har hun jo ikke når det kun er mig, hende og folk hun kender godt )

  jeg håber virkelig du har nogle gode råd og tips :)

 25. Ih æv, havde skrevet verdens længste svar til dig og så røg forbindelsen :(

  Først og fremmest: Jeg er 99% sikker på at din hund er bange/utryg i de situationer du beskriver. Investér i en konsultation med en dygtig adfærdsbehandler. Det kan spare dig mange problemer i fremtiden og du kan få de rette redskaber, til at hjælpe hende med + måske endda afhjælpe hendes frygt i de pågældende situationer. Jeg kan varmt anbefale Mia Trier (nordhund.dk) og Karen Frost (hundogtraening.dk) ved ikke hvor du bor, men Hund og Træning har dygtige adfærdsbehandlere flere steder i landet :)

  Og så kan jeg også varmt anbefale min navnesøster Emily Larlhams youtube-kanal: http://www.dogmantics.com/Dogmantics/Free_Video_List.html
  Hun har selv to Chihuahua’er, der har været meget sky/bange. Hun arbejder, ligesom mig, helt uden straf, trusler, skæld ud og ubehag. Den bedste måde at få glade og trygge hunde :)

  1. Mange tak for dit svar :)

   Jeg bor i Århus så håber der er en der som kan hjælpe mig :)
   har set lidt på videoerne og hold da op hvor er hun dygtig :)

   tak for den bedste Blog !

 26. Hej Emily :)
  Ved du hvor man kan købe en klikker henne ? og er der ikke noget med der skal sættes noget på dem så de ikke er så høje for hundes øre ? :)

  1. Den kan man få i langt de fleste dyreforretninger. Ellers har de dem (og mange gode bøger + masser af gode gratis artikler) her canis.dk og hundogtraening.dk og så tjek nogle af videoerne fra Kikopup hun har nogle om hvordan man kommer i gang, hvad man skal gøre inden man starter etc. Og læs gerne en bog om det eksempelvis Mary Rays ‘Superhund’.
   Nej der skal ikke sættes noget på klikkeren, men du må endelig ikke pege den mod hunden og slet ikke tæt på dens ører. Og så behøver man slet ikke en klikker, man kan bare bruge et kort ord (yes, fint eller lign), et klik med tungen eller noget andet der lyder stort set ens hver gang. Det vigtige er at markere den ønskede adfærd (med klik, ord eller lign) og så belønne (med godbid, leg et eller andet hunden virkelig gerne vil have). Have fun :)

 27. Hvad er din holdning til sterilisation? Min kæreste og jeg er nemlig selv MEGET i tvivl om, hvad der er det rigtige for vores hundebasse? :)