3 slags hjemmelavede skumfiduser

Lige siden jeg så denne opskrift hos søde Sofie, har jeg haft lyst til at prøve at lave skumfiduser selv. Og når opskriften stammer fra Health Junkie, så de må de jo være sunde ikke? I weekenden blev projekt skumfidus endelig til noget og vi tilbragte en skæg (og klistret!) aften i køkkenet med at fabrikere skumfiduser med hhv. vanille, lakrids og hindbær. Det er slet ikke svært, men det tager lidt tid og koster lidt opvask og klister her der og alle vegne. Men resultatet er bedre end nogen skumfidus man kan købe og ret så imponerende og jeg synes de kunne være noget så fine at komme i små poser med et bånd om og forære som værtindegaver eller lignende.

SOFIES HJEMMELAVEDE SKUMFIDUSER – RIGTIG MANGE (som på billedet)
3 dl vand
600 g sukker
1-2 vanillestænger, kornene
15 blade husblas
lidt flormelis til at drysse med

SMAG
3 spsk lakridspulver (eller mere efter smag)
3 spsk frysetørret hindbærpulver (eller mere efter smag)

 • Bring sukker, vand og vanille i kog. Det skal koge i 20 min.
 • Udblød husblassen i en skål med koldt vand – lad det stå imens sukkermassen koger.
 • Hæld den varme masse op i en skål, og tilsæt husblassen, men vrid den godt for vand inden det tilsættes. Rør rundt imens husblassen tilføres, og kom kun 1 til 2 blade i ad gangen. Lad det derefter stå i 10 min og køle.
 • Imens kan du dække en bradepande (OBS! 3 mindre fade/forme – 20 x 20 cm og/eller rugbrødsforme, hvis du laver 3 forskellige slags, som jeg har gjort) med flormelis – brug en si til at fordele flormelissen.
 • Pisk herefter sukkermassen, enten på en køkkenmaskine eller med en elpisker. Det skal piskes rigtig længe. Massen skal blive HELT stiv og sej – pisk hellere lidt for længe, hvis du er i tvivl.
 • Del massen i tre portioner og kom hindbærpulver i en af dem og lakridspulver i en anden, pisk pulveret i. Dette kan med fordel gøres inden massen er pisket helt færdig.
 • Når massen er virkelig sej hælder du det i bradepanden og trækker det ud med en dejskraber. Drys herefter med flormelis.
 • Lad den stå og køle et par timer. Nu kan du skære eller klippe skumfiduser, lige som du vil have dem.
 • Vend dem i flormelis. Nu er de klar til at blive serveret De kan sagtens holde sig i en dåse eller lign.

TIP: De kan varieres i både smag og farve. Tilsæt eksempelvis pebermynteessens eller frugtfarve for at få skumfiduser i forskellige festlige farver.

(Visited 38.528 times, 7 visits today)

Skriv en kommentar

39 Kommentarer

 1. Hvor er de fine! Jeg synes egentlig, at der bliver sat alt for lidt pris på skumfiduser, for de smager jo faktisk rigtig godt, er forholdsvis billige, og så kan de bruges på rigtig mange forskellige måder! Den bedste må dog være s’mores.. Mine tænder løber helt i vand ;) Desuden bliver man også automatisk taget tilbage til hyggelige sommeraftener ved bålet nede på stranden ved tanken om s’mores!

 2. Jeg så engang en opskrift med “en” hjemmelavet skumfidus, hvor massen var sprøjtet ud med sprøjtepose. Skumfiduspølsen lå så rullet i et glas, så man nemt kunne klippe et passende stykke af :-) Se dét var smart, synes jeg! Mener i øvrigt at huske, at skumfiduspølsen var med kaffesmag.

 3. Mmm, dem ska jeg helt klart prøve at lave i morgen på min fridag!! Hvor længe piskede du ca. da du sku piske massen helt sej? Bare så man har lidt at gå efter :)

  1. Hmmm… tror det er ca. 20 minutter. Min håndmixer blev i alle tilfælde ret varm og havde brug for en pause :)

 4. Hvordan blev dine i konsistens? Er de sådan lidt hårde i det som rigtige skumfiduser eller er de meget bløde i det? :-) (de ser såååå lækre ud!)

  1. De er bløde som de amerikanske marshmallows. Men måske man kan lave nogle der er endnu hårdere/sejere? Jeg kan godt lide dem bløde :)

 5. Mmnn! De ser gode ud. Med en fridag i hånden skal jeg da helt klart kaste mig ud i dem idag :-) Ved du, om man kan slippe afsted med at putte bagepapir i bradepandende, og så derefter drysse med flormelis? Jeg forestiller mig nemlig allerede en del klister-stads ved masse-i-bradepande-trin’et ;-) ?

  1. Det var så lidt :) Hmmm… tror faktisk det bliver sværere at få det af bagepapiret… Og det er blot sukker der skal opløses, så fadene var rene efter at have stået med lidt varmt vand + opvaskemiddel i 5 min, så det var ikke slemt mht. rengøring :)

 6. Hej Emily

  Tak for den lækre opskrift :)
  Jeg har netop eksperimenteret med skumfiduserne og måtte desværre erfare, at der var alt for lidt masse til at lave tre bradepandefulde. På Healthjunkies blog kan jeg da nu også se, at hun har brugt samme mænge ingredienser til kun én bradepande… Så måske var det en idé at lade det fremgå mere tydeligt af opskriften, at den kun rækker til én portion og ikke tre – bare så andre ikke ender med samme små og klattede fiduser som mig ;)

  Venlige hilsner,
  L.

  1. Hej L,
   Jeg sørger for at skrive det mere tydeligt :)
   Jeg brugte bare tre mindre forme/fade selv. Håber de blev gode alligevel? :)
   Kh.
   Emily

 7. De er jo virkelig nemme at lave!
  Er der nogle der har fået en måde at gøre dem lidt mere hårde? De er lidt for bløde til min smag, men smagen…den er vidunderlig!

 8. Ihh hvor de fine! Vi har lige lavet dem efter din opskrift, men det blev meget stift og gryned.. Hvad har vi gjort forkert? Vi lavede med vanille , hindbær og pepermynte !

  1. Æv, hvor ærgerligt? Vred/dryppede du hasblassen godt af?
   Måske du har pisket for længe ellers?
   Var det hele tiden grynet eller blev det efterhånden som du piskede?
   Kh.
   Emily

 9. Hej,

  De ser super lækre ud! Hvor længe kan de holde sig? Og hvis man skulle lave med en kaffe smag – er det så pulver eller brygget kaffe der skal bruges?

  Pft :-)

  1. Vores holdt sig fint i en uges tid + i en lufttæt beholder. Jeg ville bruge en meget lille smule meget stærk kaffe à la et shot espresso :)

 10. Hvor ser de lækre ud! Jeg overvejer lidt at lave dem og bruge dem i hjemmelavede p-tærter, men jeg kan ikke helt gøre op med mig selv om det er for synd :p
  Jeg ville i hvert fald høre, om du har erfaring med agar-agar og hvordan det ville opføre sig når man bruger det i stedet for gelatine i din opskrift? :)

  Kærligst, Mie // http://madmedmie.blogspot.dk

 11. Hej Emily, jeg tænkte på der stod at den skulle stå og køle et par timer, skal den stå på køl i køleskabet? Og hvor lang tid skal den stå på køl? Plz svar hurtigt.

  1. Nej ikke i køleskab, men blot stå og køle af/sætte sig i formen i et par timer (2-3 timer) :)

 12. De havde allerede sat sig lige efter jeg havde pisket dem. Jeg piskede mindre end jeg følte jeg skulle. Omkring 10 min. Det var en stor klump som var fuldstændig umulig at gøre noget som helst med. Og så ser jeg at der står længere nede at man skulle have tilsat pulveret inden det var pisket færdigt. Det var jo så for sent. En kæmpe stor grim skumfidus blev det til.

  1. Hej Lena, ih hvor ærgerligt! Altså det ER ret umuligt at arbejde med skumfidusmassen og det er ikke sikkert at du har gjort noget forkert. Da jeg lavede dem, brugte jeg lang tid på at få massen af piskerisene og ned i formene. Man skal trække det fladt/langt med to dejskrabere. Og så kan man efterfølgende klippe eller skære det i mindre stykker. Knus Emily