Weekly Wanted: Grøn skønhed

Grøn og/eller ren skønhed handler for mig om flere ting. Jeg har prøvet at liste de væsentligste nedenfor (i slutningen af indlægget), men det er også noget, jeg gerne vil uddybe løbende. Da jeg begyndte at interessere mig for øko-beauty for snart 10 år siden, var det så som så med mulighederne og udvalget. Der var hverken tilstrækkeligt udbud eller efterspørgsel dengang. Faktisk lavede Stella McCartney en fantastisk, økologisk hudplejeserie, som jeg købte på en tur til London i 2007, der kun nåede at være på markedet ganske kort, fordi der ikke var salg i den. Det var dengang. Inden folk blev bange for parabener m.m. I dag er alle muligheder åbne, og uanset om du vil have en renere/grønnere/økologisk læbestift eller tandpasta, så findes den. Og samtidig er den også en, du gerne vil have stående fremme.

Reklamelinks:

 1. Tandpasta Le White fra Lebon
 2. Regulerende fugtmaske Moisture Mask fra Purely Professional
 3. Foaming Cleanser Replenishing fra Jurlique
 4. Lip2cheek tint Demure fra RMS Beauty
 5. Økologisk Ovnbagt Mineral Bronzing Pudder fra Miild
 6. Soothing body oil Almond St. John’s Wort fra Dr. Hauschka
 7. Acai Anti-Stress Facial Cream fra Rudolph Care
 8. Ansigtsmist Rose Floral Water fra Balm Balm
 9. Øjencreme Couture 01 fra Karmameju
 10. Instant Firming Beauty Shotfra REN
 11. Hånd- og bodylotion Botanique Sea Creme fra Raaw in a Jar
 12. Anti-Age Night Cream fra MUTI
 13. Miracle Cleanser fra Aurelia Probiotic Skincare

Som I kunne læse øverst oppe, er dette ikke en ny interesse for mig. Den har ligget som et (grønt) slør over hele min karriere som både forbruger og anmelder af skønhedsprodukter og kosmetik. Men nu, hvor jeg drømmer om at blive mor indenfor de næste par år, så er jeg blevet mere konsekvent. For jeg har prøvet min del af tvivlsomme skønhedsprodukter (langt flere end den almene forbruger) og har nok fået ikke så få uhensigtsmæssige stoffer indenbords på den konto. Men selvom jeg nu i endnu højere grad, går op i hvad, der er i min creme/neglelak/deodorant og tænker en del over cocktail-effekter, så bliver jeg altså ikke fanatisk. Det er ikke min Chanel-læbestift i yndlingsfarven, jeg har på hver 14. dag, der gør udfaldet. Så den får lov at blive. Og det samme gør favorit-mascaraen (der næsten ikke rører min hud) og -øjenskyggen. I alle tilfælde for nu. Også selvom de ikke kan gå 100% gennem det grønne nåleøje af benspænd, jeg har ridset op nedenfor.

Husk at det er mit ‘regelsæt’ og mine præferencer. Som jeg er kommet frem til, ved at læse om emnet og tage stilling til, hvad jeg vil og ikke vil, når det kommer til makeup, hud- og hårpleje. Brug dem som inspiration, hvis du har lyst.

 • Jeg går udenom produkter med hormonforstyrrende stoffer (jeg tjekker dem i Kemiluppen eller i norske Hormon Sjekk), herunder også parabener (især de fire der er under mistanke for at være hormonforstyrrende). Dog er det væsentligt, at kigge efter hvad ens produkter så er konserveret med i stedet for parabener. Det kan være alt mulig andet juks.
 • Jeg vil så vidt muligt gerne have produkter, der indholder økologiske ingredienser.
 • Parfume og duft i almindelighed er jeg personligt ikke bekymret over og jeg elsker lækre dufte. Dog går jeg udenom parfumer med benzaldehyde. Har man parfumeallergi eller sensitiv hud er det selvfølgelig en helt anden sag. Men jeg prøver også at have produkter uden duft i min rutine (bl.a. derfor er jeg så glad for dem fra Purely Professional), netop fordi alle produkterne ikke behøver at dufte af noget. Parfume sprøjter jeg på hår og tøj, ikke på huden.
 • Jeg styrer udenom produkter med bly, sodium lauryl sulfate (SLS), aluminiumsalte, ftalater, formaldehyd, toluen, polymethyl methacrylate, polythylene glycol og isopropyl myristate. Men også dem med mineralske olier og silikone, der ikke ikke er mistænkt for at være skadelige eller allergifremkaldende, som dem der er listet før punktummet under dette punkt. Det er en personlig præference, da jeg ikke synes de ingredienser gør noget godt for min hud/mit hår og hellere vil have at tuben er fyldt med noget, der gør.
 • Certificeringer som Ecocert, Soil Association, BDIH, Astma Allergi-mærket og miljømærket Svanen er noget jeg kigger efter. Og gerne flere på én gang. Dog er det også dyrt og en kompliceret proces at få mærkningerne, hvorfor nogle (mindre) brands, der ellers opfylder kravene, ikke søger dem.
 • Få ingredienser er som udgangspunkt en god ting.
 • Hvis der også er tænkt over at emballagen er genanvendelig/nedbrydelig er det et plus.

Ps. Husk endelig at “grønt”, “rent”, “naturligt” og ‘økologisk’ ikke nødvendigvis er det samme. Man må selv tage stilling til hvad man vil have og ikke have. Og husk også at der sagtens kan stå noget med “økologisk” foran på et produkt, der viser sig at indeholde masser af kedelige ting og måske bare 1% økologisk olivenolie, når man vender det om og læser indholdslisten.

(Visited 4.961 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

34 Kommentarer

 1. Hurra for det her indlæg! Det er skønt med mere fokus på bæredygtighed i blogland, og dine tips er super anvendelige :)

 2. Hej hej – jeg vil bare lige tippe om, at der ikke er flour i tandpastaen fra Lebon og at den derfor ikke beskytter mod huller i tænderne ?

  1. Det er med vilje, altså deres intention er at lave tandpasta uden flour (mm.). Det er lidt af et tveægget sværd for mens flour er godt for tænder, er det knapt så godt for resten af mennesket. Selv bruger jeg en med flour (Zendium) om aftenen og så en uden om morgenen. Selve den mekaniske del af tandbørstningen (+ tandtråd) gør jo heldigvis også meget. Men det er selvfølgelig helt op til en selv hvad man føler er rigtigt. Har man store problemer med huller i tænderne, så ville jeg helt klart også vælge en med flour altid (men uden SLS). Knus Emily

   1. Det lyder som et godt kompromis. Jeg har ikke selv problemer med huller i hænderne, men er bare sådan en duks, at når myndighederne og min tandlæge-svigermor siger, at man skal bruge tandpasta med flour, så gør jeg det. Og så undgår jeg selvfølelig at sluge tandpastaen ?

    1. PS – mht. neglelak, så er jeg altså blevet virkelig glad for de vandbaserede nede fra Beauty Avenue. Du har garanteret allerede prøvet dem, men hvis ikke, så er det i hvert fald et forsøg værd, synes jeg ?

    2. Ja, ikke noget med bare at sluge tandpastaen. Og kender alt til dukseriet, det var derfor jeg selv fandt på 50/50-løsningen. Sejt med lakkerne fra Beauty Avenue, dem har jeg faktisk ikke prøvet (selvom jeg kommer der meget), da jeg næsten altid har haft essie-lak på. Tak for tippet. Klem E

 3. Fungerer det med parfumen på tøjet? :)

  Jeg vil gerne prøve, men er ret bange for at det giver pletter/skjolder.

  1. Ja her fungerer det fint. Har dog aldrig testet det af på eksempelvis en hvid silkebluse, men ellers går det strålende. Hvis du bruger en parfume, hvor selve parfumen er farvet (eksempelvis Chanel no. 5), så ville jeg også holde igen ift hvidt tøj i almindelighed. Knus Emily

 4. Åh, hvor er det bare mega dejligt, at du er begyndt at blive mere udtalt om alle de her ting, for det giver mig virkelig mulighed for at suge al den viden til mig, som jeg ellers ikke helt kan overskue, hvor jeg skal starte og slutte med!

  Må jeg høre ind til (helt uden kritik, bare af nysgerrighed), om du stadig er ambassadør for Essie, nu hvor du selv nævner det med neglelak? Så vidt jeg har forstået det, er det ikke fordi de ligefrem scorer imponerende resultater hos Kemiluppen, hvor meget jeg end har elsket dem igennem årene.

  Knus

  1. Hej Lisbeth,

   Så dejligt at du kan bruge det. Jeg lærer også hele tiden, men så kan vi lære sammen :)

   Nej det er jeg ikke længere bl.a. af disse årsager. Jeg elsker jo neglelak (især deres) og kommer fortsat til at bruge det, men i mindre grad. Og så skal jeg også teste alternativer. Måske jeg kan finde en lak der scorer lidt bedre, men som stadig er god og holdbar og i flotte farver.

   Kram Emily

 5. Kender du Pudderdåserne? De skriver validt om hudpleje/skønhed. Jeg var engang lige så “grøn” som dig, men der er altså også et modspil – bla. Fra Pudderdåserne – som har sat sig gevaldigt ind i tingene. Jeg synes deres perspektiv er interessant – og har bla. Gjort at jeg ikke panikker eller bliver fanatisk over feks Essies neglelak, men det bruger jeg også virkelig sjældent ift dig og dine altid smukke negle!
  Jeg er også mega nysgerrig på dig og Esssies forhold (som en anden skriver) når du skriver blogs som dette. Det hænger i min verden nemlig slet ikke sammen med Essie….

  1. Hej Line,

   Det kan du tro. Jeg kender dem både som bloggen/Pudderdåserne og privat. Og har meget stor respekt for deres arbejde og ikke mindst al den research de laver og synes de er nogle gennemført seje og herlige damer. Når det er sagt, så er jeg ikke altid enig med dem, især ikke når det kommer til skønhedspleje og hvad jeg vil have på/i min krop. Og jeg tager (både som forbruger og blogger) i nogle henseender nogle andre valg end de måske ville gøre :)

   Når det er sagt vil jeg også gerne tale mere om emnet ‘grøn’ vs. konventionel her. At ‘kemi’ ikke er lig med noget dårligt (alt er jo i og for sig kemi) og at alternativet til parabener eksempelvis kan være langt værre end de så frygtede parabener i sig selv. Dette var blot tænkt som et indledende indlæg. Men det ridser op, hvad jeg som udgangspunkt gerne vil holde mig fra det meste af tiden.

   Jeg er i samme åndedrag stoppet som Essie-ambassadør og er for tiden i gang med at prøve andre typer af neglelak for at se om jeg kan finde et alternativ der fungerer :) Dog kommer man helt bestemt stadig til at kunne finde Essie-neglelak på mine poter for jeg er – præcis som du – ikke fanatisk.

   Knus Emily

 6. Må jeg spørge hvad du bruger af shampoo? Leder efter en lækker og naturlig shampoo. Er rigtig glad for min hårbalsam fra Purely Professional, har du prøvet kræfter med deres shampoo også? :-)

  1. Ja, jeg elsker deres Shampoo 0!!! Og ellers bruger jeg Rudolph Care, Conceived by Nature og Naughty :) Klem E

 7. Jeg elsker beauty produkter og suger alle disse i indlæg til mig. Jeg startede også for ca.10 år siden med at være mere bevidst om både plejeprodukter , økologi og bæredygtighed generelt.

  Det er vildt hvad der er sket siden. Vi boede mange år i Portland i USA som er meget alternativ og grøn og det var et mekka for denne livsstil. Dengang var jeg enten gravid, ammede eller havde små børn og gik ret meget op i det førnævnte.

  Kan mærke at der er sket et skred. Måske fordi det “kun” er min egen krop der bliver udsat, men har feks brugt Estee Lauder produkter og sådan, som jeg i flere år ikke havde kunne finde på at købe.
  Det er nærmest umuligt at opdrive økologi i Kina hvor vi bor nu. Og det føles på sin vis så underligt, at vores livsstil står i dimentral modsætning til hvordan vi tidligere levede, hvor vi spiste (overvejende) økologisk, vaskede tøj i skaller osv.

  Tænker nok stadig dagligt over den dårlige samvittighed over for miljøet (og vores helbred). Når vi feks drikker tysk produceret langtidsholdbar Arla mælk fragtet herover på skib. Men grundproduktet er alt andet lige “sikrere” og mindre fyldt med antibiotika end det lokalt tilgængelige. Men der er desværre ikke meget bæredygtighed i den.

  1. Hvor er det bare hyggeligt med en fellow beauty nørd og så endda en der læser med helt fra Kina :)

   Kan sagtens forstå din betragtning mht at det ‘bare’ er din egen krop, sådan har jeg også hidtil haft det, selvom jeg altid har flirtet med og været meget glad for alt ‘det grønne’. Men jeg har ikke været bleg for alt det andet også, for det var jo kun mig selv det gik ud over. Nu hvor jeg påtænker at formere mig og derfor få mine hormoner i balance, ser jeg pludselig helt anderledes på det.

   Pyha må være svært for dig at gå sådan fra den ene yderlighed til den anden, men ja, sikkerhed kommer trods alt først og ellers må du ud at påvirke kineserne i en økologisk, bæredygtig retning ;)

   Det der med at vaske tøj i skaller, det må du altså gerne lige uddybe? Lyder spændende og virkelig øko-agtigt <3
   Kram E

   1. Prøv at søg på vaskenødder, der ligger tilsyneladende en del tests (enda tænk fra 2009). Der er delte meninger om dem. Det fungerede dog fint for os.
    De er ikke ret dyre og da vi flyttede til Tyskland kunne jeg enda købe dem i DM. Tænker at de er at finde i de fleste helsekost butikker i København.

 8. Eej, er dejligt og inspirerede indlæg Emily ? Jeg prøver også at tænke over hvad jeg kommer på huden, i håret osv. og det er rart med lidt tips ?

  175 kr. for en tandpasta synes jeg så nærmest er vanvittigt – det kommer jeg aldrig til at give, heller ikke når jeg engang ikke er studerende længere ? Men jeg kan godt se at en lækker tandpasta kan være en ekstra luksusting for nogen ??

  1. Hvor fedt at du kan bruge det Emma :) Haha… nej det kan jeg såmænd godt forstå. Jeg har heller ikke selv prøvet den (endnu), men hvem ved ;)
   Klem E

 9. Jeg forsøger at skifte mine skønhedsprodukter ud med lidt grønnere alternativer, så det er dejligt med inspiration <3

 10. Apropos mere “rene” neglelakker læste jeg så sent som i går om Nailberry, som iflg. omtalen er vegansk, ikke testet på dyr og halal certificeret (hvad det så skal betyde…? Jeg har altid troet, at halal var noget med slagtemetoder og ikke neglelak – men hvad ved jeg ;) )
  Jeg har ikke prøvet dem, men ville blot komme med et indspark til inspiration.

  Derudover vil jeg gerne juble lidt over Miracle Cleanser fra Aurelia Probiotic Skincare, som du har taget med på din liste. Den er virkelig dejlig – det føles ret selvforkælende at bruge den, det dufter dejligt – og så jeg tror også min hud er glad for den :D

  1. Yay tak for dét indspark. Lader til at der er mange gode neglelakalternativer jeg kan give mig i kast med :) Åh ja, den er så lækker! Kram E

 11. Virkelig spændende indlæg – jeg synes selv det er super svært at finde rundt i i forhold til make up.

  Cremer kører ok(og bedre efter dette indlæg) og jeg er begyndt at bruge Purely Professionels leave in conditioner pga. din blog og elsker tips om deres produkter.

  Men jeg er virkelig i tvivl om, hvor jeg står med hverdags makeuppen.

  Måske kunne man lave et indlæg om det?
  Jeg er især interesseret i øjenbryn farve(farvet eller med blyant)
  Rouge
  Concealer til under øjenene. Da det er de tre ting jeg bruger hver dag.

  Bedste hilsner og ELSKER den mere tydelige bæredygtige vinkel på din blog – Modigt i modeverdenen :)

  1. Så glad over at høre at du kan bruge det Cecilie! Jeg kæmper også stadig lidt med makeup og skifter løbende ud efterhånden som jeg bruger de gamle ting op. Dog bruger man ekstremt lidt af eksempelvis eyeliner/mascara/øjenskygge, så hvis jeg ikke kan finde gode nok alternativer til dem, så bliver jeg nok bare ved med at bruge de gamle favoritter dér. Men af det makeup jeg har prøvet og er glad for kan jeg nævne Miild, Dr. Hauschka, Anne Marie Börlind, Jane Iredale og Kjær Weiss. Ligesom The Body Shop også har meget makeup der kan klare sig gennem ‘mit nåleøje’.

   Men skal nok opdatere løbende, når jeg selv finder nye favoritter.

   Dejligt at du kan lide det. Det sætter jeg stor pris på. Og ja, det er nok egentlig lidt modigt og tak for anerkendelsen. Nu må vi se om det kommer til at give bagslag ;)

   Kram E

 12. Rigtig fint indlæg :) Jeg vil lige tilføje, at rigtig slemme ting som formaldehyd og bly er forbudt i hudpleje/kosmetik/neglelak i EU, så dem skal man ikke være bekymret for, hvis man bare holder sig til at købe tingene i EU. Det er til gengæld mit indtryk, at USA stadig er langt tilbage, når det gælder lovgivning om kemikalier i sådanne produkter.
  Jeg går benhårdt efter svanemærket, når det kommer til håndsæbe, bodyshampoo, bodylotion osv – både for min egen og vandmiljøets skyld. Og så har det at undgå SLS i min håndsæbe gjort en kæmpe forskel for mine ellers tørre hænder vinteren igennem :)

  1. Tak skal du have A og tak for info :) Jeg køber en del i/fra USA, så ja, der er det godt at være opmærksom.
   Og er SÅ enig mht SLS. Jeg ved godt at mange forsvarer det, men på egen krop gør det ikke noget godt for hverken mit hår eller min hud. Jeg nøjes med at bruge det i opvasken, hvor det hører hjemme ;) Klem E

 13. Mht. neglelak, kender du så Zoya? De er 5-fri (formaldehyd, dbp, toluene, camphor og formaldehyd resin) og desuden fri for en række andre stoffer, som de selv mener kan være problematiske. Kvaliteten er helt i top og de laver nogle virkeligt lækre kollektioner (kan måle sig med Essie og Opi på kvalitet og farver).
  Eneste minus er, at de ikke kan købes i DK, så man skal handle i engelske webshops (men igen, de er absolut portoen værd).
  Og så er jeg blevet vældigt glad for Vichys Deo uden aluminiumssalte. Den er parfumeret, men holder så til gengæld også hele dagen på mig. (Og den laver ikke mærker på sort tøj!).

  1. Hej Merete, nej dem kendte jeg ikke, så mange tak for tip, dem må jeg finde online. Bruger du en under-/overlak til dem?

   Deo’en fra Vichy er god ja. Jeg har personligt ikke noget mod parfume, så kan være jeg skal prøve den :) Klem E

  1. Hej Vix, ja det gør de. Nu må du ikke lynche mig, hvis jeg har overset en enkelt ting eller to, men som udgangspunkt er det ting jeg enten bruger selv og er glad for eller gerne vil prøve :) Knus Emily

 14. Hej Emily :-)
  Spændende med et indlæg om grøn skønhed!
  Jeg har tidligere brugt Avéne produkter, hvilket jeg var rigtig glad for, men pga. mange af deres produkter indeholder parfume gik jeg over til matas natur, som både er økologisk og uden parfume og parabener. Jeg oplever dog ikke helt det samme resultat som med avene og overvejer derfor at gå tilbage. Jeg ved ikke hvor grønne Avnes produkter er. Bruger du stadig avene, selvom du vælger grøn skønhed???

  God dag
  Hilsen Ida

  1. Hej Ida
   Jeg bruger stadig nogle af Avènes produkter og synes rigtigt godt om dem. Både facial spray, XeraCalm og Tolérance-serien :) Men der er også nogle af dem jeg styrer udenom, da de indeholder hormonforstyrrende stoffer. Det er nemlig sidstnævnte jeg primært prøver at undgå. Til gengæld er jeg lidt mere ligeglad mht parfume, men det er jo en smags sag, så det er nok noget med at tage stilling til hvad netop dine produkter må indeholde. Jeg er glad for at bruge app’en Kemiluppen til at tjekke det specifikke produkt. Og ellers bruger jeg ‘retningslinjerne’ her ovenfor.
   Mange knus Emily