Grøn og/eller ren skønhed handler for mig om flere ting. Jeg har prøvet at liste de væsentligste nedenfor (i slutningen af indlægget), men det er også noget, jeg gerne vil uddybe løbende. Da jeg begyndte at interessere mig for øko-beauty for snart 10 år siden, var det så som så med mulighederne og udvalget. Der var hverken tilstrækkeligt udbud eller efterspørgsel dengang. Faktisk lavede Stella McCartney en fantastisk, økologisk hudplejeserie, som jeg købte på en tur til London i 2007, der kun nåede at være på markedet ganske kort, fordi der ikke var salg i den. Det var dengang. Inden folk blev bange for parabener m.m. I dag er alle muligheder åbne, og uanset om du vil have en renere/grønnere/økologisk læbestift eller tandpasta, så findes den. Og samtidig er den også en, du gerne vil have stående fremme.
Reklamelinks:
- Tandpasta Le White fra Lebon
- Regulerende fugtmaske Moisture Mask fra Purely Professional
- Foaming Cleanser Replenishing fra Jurlique
- Lip2cheek tint Demure fra RMS Beauty
- Økologisk Ovnbagt Mineral Bronzing Pudder fra Miild
- Soothing body oil Almond St. John’s Wort fra Dr. Hauschka
- Acai Anti-Stress Facial Cream fra Rudolph Care
- Ansigtsmist Rose Floral Water fra Balm Balm
- Øjencreme Couture 01 fra Karmameju
- Instant Firming Beauty Shotfra REN
- Hånd- og bodylotion Botanique Sea Creme fra Raaw in a Jar
- Anti-Age Night Cream fra MUTI
- Miracle Cleanser fra Aurelia Probiotic Skincare
Som I kunne læse øverst oppe, er dette ikke en ny interesse for mig. Den har ligget som et (grønt) slør over hele min karriere som både forbruger og anmelder af skønhedsprodukter og kosmetik. Men nu, hvor jeg drømmer om at blive mor indenfor de næste par år, så er jeg blevet mere konsekvent. For jeg har prøvet min del af tvivlsomme skønhedsprodukter (langt flere end den almene forbruger) og har nok fået ikke så få uhensigtsmæssige stoffer indenbords på den konto. Men selvom jeg nu i endnu højere grad, går op i hvad, der er i min creme/neglelak/deodorant og tænker en del over cocktail-effekter, så bliver jeg altså ikke fanatisk. Det er ikke min Chanel-læbestift i yndlingsfarven, jeg har på hver 14. dag, der gør udfaldet. Så den får lov at blive. Og det samme gør favorit-mascaraen (der næsten ikke rører min hud) og -øjenskyggen. I alle tilfælde for nu. Også selvom de ikke kan gå 100% gennem det grønne nåleøje af benspænd, jeg har ridset op nedenfor.
Husk at det er mit ‘regelsæt’ og mine præferencer. Som jeg er kommet frem til, ved at læse om emnet og tage stilling til, hvad jeg vil og ikke vil, når det kommer til makeup, hud- og hårpleje. Brug dem som inspiration, hvis du har lyst.
- Jeg går udenom produkter med hormonforstyrrende stoffer (jeg tjekker dem i Kemiluppen eller i norske Hormon Sjekk), herunder også parabener (især de fire der er under mistanke for at være hormonforstyrrende). Dog er det væsentligt, at kigge efter hvad ens produkter så er konserveret med i stedet for parabener. Det kan være alt mulig andet juks.
- Jeg vil så vidt muligt gerne have produkter, der indholder økologiske ingredienser.
- Parfume og duft i almindelighed er jeg personligt ikke bekymret over og jeg elsker lækre dufte. Dog går jeg udenom parfumer med benzaldehyde. Har man parfumeallergi eller sensitiv hud er det selvfølgelig en helt anden sag. Men jeg prøver også at have produkter uden duft i min rutine (bl.a. derfor er jeg så glad for dem fra Purely Professional), netop fordi alle produkterne ikke behøver at dufte af noget. Parfume sprøjter jeg på hår og tøj, ikke på huden.
- Jeg styrer udenom produkter med bly, sodium lauryl sulfate (SLS), aluminiumsalte, ftalater, formaldehyd, toluen, polymethyl methacrylate, polythylene glycol og isopropyl myristate. Men også dem med mineralske olier og silikone, der ikke ikke er mistænkt for at være skadelige eller allergifremkaldende, som dem der er listet før punktummet under dette punkt. Det er en personlig præference, da jeg ikke synes de ingredienser gør noget godt for min hud/mit hår og hellere vil have at tuben er fyldt med noget, der gør.
- Certificeringer som Ecocert, Soil Association, BDIH, Astma Allergi-mærket og miljømærket Svanen er noget jeg kigger efter. Og gerne flere på én gang. Dog er det også dyrt og en kompliceret proces at få mærkningerne, hvorfor nogle (mindre) brands, der ellers opfylder kravene, ikke søger dem.
- Få ingredienser er som udgangspunkt en god ting.
- Hvis der også er tænkt over at emballagen er genanvendelig/nedbrydelig er det et plus.
Ps. Husk endelig at “grønt”, “rent”, “naturligt” og ‘økologisk’ ikke nødvendigvis er det samme. Man må selv tage stilling til hvad man vil have og ikke have. Og husk også at der sagtens kan stå noget med “økologisk” foran på et produkt, der viser sig at indeholde masser af kedelige ting og måske bare 1% økologisk olivenolie, når man vender det om og læser indholdslisten.